Okülomotor Sinir

Okülomotor Sinir : III. kafa çifti. Gözküresini hareket ettiren iç, üst ve alt düz kaslar ile alt çapraz kasın, ayrıca gözkapaklarmı kaldıran kasın hareketini sağlar. Bu sinir gözbebeğinin büzücü kasına parasempatik sinir lifleri de verir; bu kas kasıldığında gözbebeği küçülür (miyozis). Bunların yanı sıra göz merceğinin dışbükeyliğini düzenleyen ve gözün uyum yapmasını sağlayan kirpiksi kası da hareket ettirir.

Bütün kafa sinirleri gibi, sağ ve sol olmak üzere iki okülomotor sinir vardır. Orta beyindeki (mezensefa- lon) çekirdeklerden kaynaklanır; bu çekirdeklerin kendiaralarında bağlantıları olduğu gibi, gözküresini hareket ettiren öteki kasları etkileyen sinir çekirdekleriyle ve beyin kabuğundaki başka merkezlerle de ilişkileri vardır.Gözkürelerinin eşgüdümlü hareketleri, gözbebeğinin ortamdaki ışığa bağlı olarak daralıp genişlemesi gibi refleksler bu bağlantılar yoluyla gerçekleşir. Kafatası tabanındaki kırıklar, şahdamardaki bir anevrizma(*), kavernöz sinüsteki tıkanmalar nedeniyle okülomotor sinirin örselenmesi sonucunda bu sinirin etkilediği kaslarda felç görülür.

Okülomotor felçte gözkapakları kapalıdır, gözküreleri dışa dönüktür. Bunun nedeni VI. kafa çiftinin etkilediği dış düz kas ile IV. kafa çiftinin etkilediği üst çapraz kasın felçten etkilenmeyip gözkürelerini dışa döndürmesidir. Ayrıca gözbebeği genişlemiştir ve gözün uyum refleksi kaybolmuştur. Lezyon siniri tümüyle örselemediyse, bu belirtiler tek başına ya da farklı bileşimler halinde ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp