Oksitosin

Oksitosin : Beyin karıncığı çevresindeki çekirdek hücrelerinden hi- potalamusa salgılanan hormon. Hipofizin arka bölümünden genel dolaşıma verilir. Buraya da göz siniri üstü hipofizer demetin sinir lifleri boyunca taşınarak ulaşır. Oksitosin, nöron gövdesinde ve sinir lifleri boyunca nörofizin adı verilen özel taşıyıcı bir proteine bağlanarak granüller halinde taşınır. Kanda proteik maddeler tarafından taşınmadan dolaşır ve özellikle böbreklerde yıkıma uğrar.

Oksitosin, dokuz aminoasitli düz bir zincirden oluşan bir peptittir. Özel etkinliği, dölyatağının düz kasları üzerinde ve meme bezinin miyoepitelyalhücrelerinde gözlenir. Hormon, dölyatağı kaslarının kasılmasına yol açar. Böylece gebe kadında doğum sürecinin başlamasında ve devanp ettirilmesinde rol oynar. Gebe olmayan bir kadımn dölyatağında oksitosinin yol açtığı kasılmaların cinsel birleşmeden sonra ersuyunun üreme sistemi içine emilimine yol açtığı kabul edilmektedir. Meme düzeyinde oksitosin, galaktofor (süt taşıyıcı) kanalları ve salgıbezi alveollerini çevreleyen miyoe- pitelyal hücrelerin kasılmasına yol açar ve böylece sütün dışarı çıkmasını sağlar.

Oksitosin salgılanması için en önemli uyarı, memenin emilmesidir; meme ucunda ve çevresindeki pigmentli halkada bulunan alıcıların emme sırasında uyarılması, bir sinirsel refleks süreciyle oksitosin salgılanmasına yol açar. Emzirme sırasında gelişen dölyatağı kasılmaları, dölyatağınm eski durumuna dönmesini sağlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp