Metabolizma

Besinlerin organizma için gerekli enerjiyi sağlamak üzere sindirim sisteminde parçalanarak yıkılmaları, emilmeleri, bazılarının yeniden yapılmaları, depo edilmeleri metabolizma dediğimiz olaylar zinciri içinde oluşur. Sindirim sisteminde başlayan ve hücre düzeyinde devam eden bu biyokimyasal olaylar halkasında bozukluk, reaksiyonların yavaşlaması, hızlanması, ara maddelerin oluşmaması, fermentlerin ve hormonların salgılanmasındaki değişmeler metabolizma hastalıklarını meydana getirirler.Lipid Metabolizması BozukluklarıYağ dediğimiz besin maddesi vücudumuzda bağırsaklardan emildikten sonra lenf dolaşımına ve kana geçer.

Kan serumundaki yağlara serum lipidleri denir ve bunlar trigliserid, kolesterol ve yağ asitleri isimleri altında değişik kimyasal yapılar olarak bulunurlar.Kanda kolesterinin arttığı esansi- yel hiperkolesterolemi denilen ailevi hastalıkta erken bir kalp yetmezliği, damar sertliği, gözkapak- larınm etrafında sarı plaklar (k- santalesma) gibi belirtiler görülür. Tedavide yağlardan, özellikle doymuş yağ asitlerinden fakir bir diyet uygulanır. Derialtı yağdokusunda oluşan ve yağ tümörü denilen lipomların meydana gelişleri yağ metabolizmasının bozukluğunun bir belirtisi olabilir. Menopoza girmiş bazı kadınlarda derialtı lipomları ve yağ tabakaları ağrı yapabilir.

Buduruma, adipozitas doloroza adı verilir. Rejim ile zayıflatmak mümkün olmayan vakalarda, operasyon gerekebilir. Yağ dokusunun iltihaplanması ve dejenere olması halinde Weber-Christion hastalığı söz konusudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp