Meme Kanseri

Meme Kanseri :

Memenin kanserli tümörü. Meme kanseri kadınlarda en yaygın kanser türüdür. ileri yaşa kadar yaşayan her Ü kadından I‘ yaşamının herhangi bir noktasında meme kanseri geliştirecektir. Meme kanseri seyrek olarak erkeklerde de gelişebilir, Meme kanserinin erken tanısı ve için kullanılan tekniklerin ilerlemesi toplam sağmalım oranlarını yükseltmiştir.

Nedenleri

Meme kanserinin nedenlerine ilişkin güncel teoriler hormonsal ve kalıt unsal etkiler üstüne odaklanmaktadır. Bununla birlikte, başta gelen risk faktörü yaştır. bir kadının bu hastalığı geliştirme olasılığı yaşamının her LO yılında iki kat artar, Meme kanseri insi dansı, adet görmeye erken bir yaşta başlayan kadınlarda ve adetten kesilmenin geç meydana geldiği kadınlarda ortalamadan daha yüksektir. çocuğu olmayan kadınlarda, ilk çocuğunu geç yaşta doğuran kadınlarda ve uzun süre memeyle besleme yapmayan kadınlarda da bu risk daha yüksektir. Annelerinde ya da kız kardeşlerinde meme kanseri bulunan kadınlar da artan bir riskle karşı karşıyadırlar. Beslenmenin de bir rolü olabilir; tipik beslenme biçiminin çok miktarda yağ içerdiği ülkelerde meme kanseri daha yaygındır. Şişmanlık (obezite) ve orta ila aşın düzeyde alkol alımı da riski artına. Hormon replasman (HRT) meme kanseri geliştirme olasılığını hafifçe artırabilir; HRTnin uygulandığı süre uzadıkça bu risk artar.

Elli yaşından küçük kadınlarda meme kanseri kalıt unsal (genetik) faktörlerle bağlantılı olabilir ve tüm meme kanserlerinin yalda şık %10'undan sorumlu olduğu düşünülen bazı genler saptanmıştır, BRCA ve BRCA2 mutasyrınlan (değişiklikleri) özellikle dikkat çekicidir. Bu hastalığı 301u ya da 40'lı yaşlarında geliştirmiş bir veya daha fazla akrabası olan kadınların kalıtın konusunda bir uzanana danışınalar iyi olabilir.

Semptomları Ve Belirtileri

Çoğunlukla, meme kanserinin ilk belirtisi ağrısız bir kitledir. Bununla birlikte, her on meme kitlesinden dokuzunun kanserli olmadığını belirtmek önemlidir. Meme kanserinin diğer semptomdan arasında, meme başından koyu renkli akıntı, meme başının geri çekilmesi (indentasyon) ve kitle üzerindeki bölgede derinin çukurlaşması, kırışması sayılabilir. Olguların çoğunda, yalnızca bir meme tutulur. 5070 yaş arasındaki tüm kadınların her üç yılda bir yaptırması önerilen rutin bir ınaınografi sırasında bazen bir anorınallik saptanabilir.

Araştırma Ve Tedavi

Eğer memede bir kitle saptanırsa, mamografi ya da ultrason tarama gibi bir görünmeme işlemi uygulanacaktır. Ondan sonra bir şırıngaya takılmış içi boş bir iğne LLY meye sokularak analiz için küçük bir hücre örneğinin emildiği bir biyopsi rürü olar. ince iğne aspirasyonu ile kitleden hücreler alınacaktır.

Meme dışına yayıldığı düşünülmeyen küçük bir kanserli tümör, çevresindeki normal doku sınınyla birlikte cerrahi olarak çıkarılır. Koltuk altındaki lenf düğümle de çoğunlukla aynı zamanda alınır. Daha büyük kanserlerde mastektomi (tüm memenin cerrahi olarak çıkarılması) ger olabilir. Hastalığın cinsel ruh sağlığı üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olmak için, cerrahi girişimle birleştirilerek ya da cerrahi girişim sonrasında mamoplas (meme rekonstrüksiyonu) uygulanabilir. Başkaca bir tedavinin uygulanması tümörün büyüklüğüne, lenf düğünlerine yayılınaysa ilgili bir kanıtın olup olmamasına ve tümör hücrelerinin hormonlara olan duyarcığına bağlıdır; bu duyarlılık, östrojen reseptör testi denilen bir teknikle laboratuarda değerlendirilir. Kadının o andaki yaşı ve adetten kesilmiş olup olmadığı da uygun tedaviyi belirlemede öneneli faktörlerdir.

Cerrahi girişimden sonra, kadınların çoğu geriye kalan meme dokusuna ve koltuk altına yönelik ışın (radyoterapi) vel veya kemoterapi (antikartser ilaçlar ile tedavi) alır. Meme kanseri için cerrahi girişimden sonra yinelenme riskini azaltmak amacıyla, ağızdan alınan (oral) bir antiestrojen ilaç olan tamoksifen yaygın olarak reçete edilir. Erken evredeki belirli kanser türlerini ve bazı ilerlemiş kanser olgularını tedavi etmek için trastuzumab gibi ilaçlar kullanılabilir. Eğer tümör estrojene duyarlıysa, adetten kesilmesi yakın olan kadınların adetten erken kesilmeleri için tedavi uygulanabilir. İlk tanı anında vücudun diğer kısımlarında bulunan ya da görünürde başarılı tedaviden yıllar sonra gelişebilen ikincil tümörler anti kanser ilaçlarla ve hormonlarla tedavi edilir.

Durum

Erken meme kanserinden sonra genellikle tam iyileşme ya da yıllarca süren sağlıklı bir yaşam beklenebilir. Herhangi bir yinelenmeyi ya da diğer memede yeni kanser gelişimini saptamak için düzenli kontrollerin yapılması gereklidir. Bu nedenle, periyodik olarak mamogram uygulanmalıdır. Eğer kanseri yinelenirse, ilaçlarla vel veya ışın öyle bazen yıllarca kontrol altında tutulabilir. (Anca bakınız meme farkındalığı.)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp