Meme

Meme : Yavrulan besleyici sıvının, yani sütün yapımını sağlayan organ. Yağlı bir dokuyla bölümlere ayrılmış salgıbezi yapısındadır.Yuvarlak, yarıküre biçiminde ve serttir. Göğsün ön duvarında simetrik olarak her iki yanda, ikinci ve altıncı kaburgalar arasındaki bölgede yer alır. Sınırları içte göğüs kemiği, yanda ise koltukaltı çizgisinin ortasıdır. Yaklaşık 15 kadar lobdan oluşur. Bunlar da lobüllere aynlır. Lobüller de tıpkı bir üzüm salkımı gibi dizilmiş asinüslerden oluşur. Her lob aynı bölgeye doğru merkezi olarak ilerleyen süt yollanyla dışanya açılır. Meme başında bu yollann her birine ait birer ağız bulunur. Bu ağızlar memenin tepesinde koni biçiminde bir kabarıklıkoluşturur.

Bu biçim işlevsel olarak yeni doğan bebeğin süt emmesine uygundur. Meme başının alt bölümü renkli bir alanla çevrilidir. Buna meme aylası denir. Meme aylasının içinde de ayla guddesi ya da Morgagni tümsekçikleri denen çok sayıda yuvarlak kabartı bulunur. Bunların işlevleri meme başını emzirme sırasında ıslak tutmaktır.

Erkeklerde meme kadındakine benzer bir yapı gösterir. Ama meme bezinin gelişmesine yol açan bazı patolojik durumlar dışında gelişmemiş bir organ olarak kalır. Memenin salgıbezi yapısı ergenlik döneminde yumurtalığın işlevsel etkinliğinin başlamasıyla oluşur. Daha sonra âdet çevriminin farklı evrelerinde östrojen ve proges- teron hormonlarının ortak etkisi altında sürekli çevrimsel değişikliklere uğrar.

Âdet çevriminin ilk yansında östrojen hormonlannın ağır basması bez epitelinin çoğalmasına ve gelişmesine neden olur. Âdet çevriminin ikinci yansında ise progesteron, meme ara dokusunun şişmesine neden olur. Bu durum birçok kadının âdet öncesi dönemde memede gerginlik ve dolgunluk duygusunu hissetmesine yol açar. Meme bezi ancak gebelikte tam anlamıyla olgunlaşır. Gebelikle birlikte önce ko- lostrum yapımına bağlı olarak salgı etkinliği başlar. Doğum sonrasında da süt yapımı başlar.Memenin gelişimini düzenlemede yumurtalık hormonlarının yanı sıra hipofiz hormonları da rol oynar.

Özellikle prolaktin, süt salgısının sürdürülmesi için vazgeçilmez bir hormondur. Hipofizin sinirsel bölümünden salgılanan oksitosin de memeyi etkiler. Bu hormon salgıbezi keseciklerinin çevresinde bulunan kas-epitel hücrelerinin kasılmasını ve böylece sütün dışarıya verilmesini sağlar. Sinirsel uyanlar özellikle de sütçocuğunun meme başını emmesi hormonu harekete geçirir. Menopozla birlikte meme bir gerileme evresine girer ve bez dokusunun erimesiyle genel olarak küçülme eğilimi gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp