Ektropiyon

Ektropiyon :

Gözün iç yüzeyini açıkta burkacak şekilde göz kapağının dışa dönmesi. Sıklıkla yaşlılarda görülür ve genellikle alt göz kapağını etkiler ve gözü çevreleyen kasın zayıflamasına bağlıdır. Ektropiyon ayrı zamanda herhangi bir göz kapağına yalan bir yara dokusunun çekmesine bağlı olarak da oluşabilir. Ektropiyon sıklıkla, göz çevresindeki kasların da felcine neden olan yüz felcini takip eder. Hafif bir Ektropiyon bile gözyaşı kanalının açılma noktasını çarpıtarak, normal gözyaşı akımını etkiler. Kronik konjonktivite ortaya çıkabilir ve kırmızılık. rahatsızlık ve aşın gözyaşına neden olarak, deriyi neneli ve iltihaplı hale getirir. Sürekli silme göz kapağını gözden iyice uzaklaştırır. Etkilermiş göz kapağını sağlamlaştırmak için cerrahi gerekebilir.

Egzama

Sıklıkla kaşıntı bazen de pullanma ya da kabarcığa neden olan bir deri inflamasyonudur. Birkaç değişik tipte egzama vardır ve dermatit (kontakta dermatit ve foto dermatit) gibi bazı formları daha iyi bilinir. Egzama bazen de bir alerji sonucu olur fakat sıklıkla nedeni belli değildir.

Tiplari
Atomik egzama Bu, kalıtımsal olarak alerjiye yatılanlığı olan kişilerde oluşan kronik. yüzeysel bir inflamasyonudur. Durum bebeklerde sıktır. Sıklıkla yüzde, dirseğin katlı derisinde ve dizlerin arkasında yoğun kaşıntım bir kızarıklık oluşur. Deri sıklıkla pullanır ve küçük kırmızı kabarcıklar görülebilir. Eğer kızarıklık kaşınır ve deri bütünlüğü bozulursa enfeksiyon oluşabilir. Hafif vakalarda, emoliyanlar (saf vazelin gibi) deriyi yumuşatmaya yardımcı olabilir. Şiddetli vakalarda, kortikosteroid ilaçlar içeren merhemler kullanılabilir. Kaşınmayı azaltmak için antihistaminik ilaçlar reçeteleşebilir. Bazı yiyecekleri beslenme planından çıkarmak durumu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Atomik egzama çocuk büyüdükçe kendiliğinden geçer. Erişkinlerde görülen şiddetli atomik egzama, oral siklosporin ya da topik al takrolimus gibi immunosüpresan ilaçlarla tedavi edilebilir. Numular egzama Bu, genellikle erişkinlerde oluşur ve nedeni bilinmemektedir. Deride tineada (saç kıran) görülenler benzeri yuvarlak, kaşıntılı, pullanan yamalar oluşturur. Topik al kortikosteroidiler inflamasyonu azaltabilir fakat egzama sıklıkla inatçıdır.

EI egzaması Bu, genellikle deterjan gibi irrite edici maddeler nedeniyle oluşur fakat herhangi bir belirgin neden olmaksızın da oluşabilir. Sıklıkla avuç içlerinde kaşıntılı kabarcıklar gelişir ve cilt pullu ve çatlak bir görünüm alabilir. Emoliyanlar kullanıldığında ve eller irrite edicmaddelerle temas etmeden önce pamuklu eldivenler üzerine lastik eldivenler giyildiğinde, el egzaması genellikle iyileşir. Eğer egzama şiddetliyse, kortikosteroidiler reçeteleşebilir. Staj egzaması Bu, varisli damarları olan kişilerde oluşur. Bacaklardaki deri irrite olmuş, iltihaplı ve solgun hale gelebilir. Bacakların şişinesi tazyikli bandaj ya da çoraplarla kontrol altına alınabilir. Kortikosteroidi merhemler geçici rahatlama verebilir.

Genel Tedavi

İrritasyonu azaltmak için, etkilenen alanlara yumuşatıcı merhem uygulanabilir daha sonra üzeri de kaşımayı engelleyici bir sargı ile kaplanabilir. Cilde temas eden giysiler emici, tahriş etmeyen materyallerden (pamuk gibi) yapılmalıdır tahriş edici materyallerden ( yün, ipek ve sert sentetik gibi) kaçınılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp