Anemi Tipleri Ve Nedenler

Anemi Tipleri Ve Nedenler :

Anemi oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin artmış ya da bozuk üretiminden veya aşırı yüksek oranda yıkılmasından kasnaklanır. Başlıca dört tipi aşağıda gösterilmektedir. Ancak aneminin başka nedenleri de olabilir (çeşitli lösemi formları gibi). nin zamanından önce yıkılması nedeni ortaya çıkan anemi (kanda oksijen taşıyan pigment olan bemoglobinin düzennin azalmasılşekli (bkz. hemoliz). Kemik iliği kırmızı hücre üretimini normal oranların yaklaşık altı katı arttırma kapasitesine sahiptir. Hemolitik anemi, sadece kırmızı kan hücrelerinin YaJjamsüresindeki kısalma kemik iliğinin rezerv kapasitesini aşacak kadar ciddi ise ortaya çıkacaktır.

Tipleri Ve Nedenleri

Hemolitik anemiler iki şekilde sınıflandırılabilir. Eğer hemolizin nedeni kırmızı hücrelerin kendilerindeki bir anormallikse bu durum genellikle katımsaldır; eğer hemoliz nedeni hücreler dışında ise bu durum genellikle Y"'camın daha sonraki bir zamarunda edinilmiştir. Hemoliz kırmızı hücrelerdeki bir defekte bağlı ise, altta yatan sorun hücre zarının anormal şekilde sert olması olabilir.

Bu durum hücrelerin yaşamlarının erken bir döneminde dalaktaki küçük damarlarda yakalanmasına ve makrofajlar (yabancı partikülleri içine alan hücreler) tarafından yok edilmesine neden olur. Anormal sertlik hücre zarındaki kalıtımsal bir defektten (herediter sferositozda olduğu gibi), hücredeki hemoglobinde bulunan bir defektten (orak hücreli anemide olduğu gibi) veya hücre enzimindeki bir defektten kaynaklanabilir. Glukoz6fosfat dehidrogenaz enziminin kalıtımsal eksikliği, kırmızı hücrelerin enfeksiyon hastalıkları veya çeşitli ilaçlar ya da besinler ile hasara açık olması nedeni ile (bkz. G6PD eksikliği), hemolitik anemi epizodlanna yol açabilir. G6PD eksikliğinin bir diğer çeşidi Akdeniz ülkelerinde sık görülür (bkz. favizm).

Kırmızı hücreler dışındaki defektler nedeni ile olan hemolitik anerniler üç ana gruptan birine girmektedir. İlki kırmızı hücrelerin çarpmalar (örneğin, kalp kapak replasmanları gibi yapay yüzeyler, anormal kan damarı iç yüzeyleri veya bir damardaki kan pıhtısı) ile harap olduğu bozukluklardır. İkinci grupta, kırmızı hücreler irnrnün sistemi tarafından harap edilirler. Eğer, uyumsuz kan naklinde olduğu gibi yabancı kan hücreleri kan dolaşımına girerse immün hemolitik anemi ortaya çıkabilir. Ya da bu durum bir otoimmün hastalığa (immün sisteminin vücudun kendi dokulanna saldırması) bağlı olabilir. Yeni doğanın hemolitik hastalığında bebeğin kırmızı hücreleri anne tarafından üretilen ve plasentayı geçen antikorlar tarafından harap edilir. Üçüncü olarak, kırmızı hücreler kandaki mikroorganizmalar tarafından parçalanabilir; en sık nedeni malaryadır (sıtma).

Semptomları

Hemolitik anemisi olan kişiler tüm anemi tipleri için ortak olan halsizlik ve soluk alamama gibi semptomlar veya hemolize özgü sarılık (kanda, kırmızı kan hücrelerinin yıkımından oluşan safra pigmentlerinin "'im konsantrasyonu nedeni ile oluşur) gibi semptomlar gösterebilirler.

Tanısı Ve Tedavisi

Tanı kanın mikroskopik incelemesi ile konur (bkz. kan filmi). Tedavi nedene dayanarak yapılır. Bazı kalıtımsal anemiler dalağın çıkarılması ile kontrol altına alınabilir (bkz. splenektomi). G6PD eksikliği ve favizm gibi diğerleri hemolizi artıran ilaçlardan ya da besinlerden kaçınılması ile önlenebilir. Bağışıklık ile ilgili durumlara bağlı anemiler genellikle immünsüpresan ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Yaşarcı tehdit eden anemilerin acil tedavisinde bazen kırmızı hücre nakilleri gerekli olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp