Yoğurt

YOĞURT

Koyun ve sığır gibi hayvanların sütleri sağıldıktan ve hafifçe pişirildikten sonra içine bir miktar maya bırakılarak elde edilen beyaz ve koyu kıvamda faydalı bir gıda maddesi olup eski zamanlardan beri bilinmektedir. Yoğurt hangi sütten yapılmışsa, o sütün gıda değerine eşittir. Mayalandıktan sonra, içinde mevcud süt şekeri, asitli suya dönüşür ve böylece süt, yoğurt haline dönüşür. Yoğurt çok eski zamanlardaberi bilinmektedir. Hatta Avrupalılar, sütten yoğurt yapmayı haçlı seferleri sırasında müslümanlardan öğrenmişlerdir.

Tıbbî Faydaları: Yoğurdun asitli suyu, sindirim organlarındaki parazitleri öldürür ve mide ekşimesini de durdurur. Yoğurt yemeyi alışkanlık haline getiren kimseler de ihtiyarlık belirtileri gecikmektedir. Yoğurt, hastalar ve nekahet devresindeki kimseler için gayet faydalı bir gıdadır., Yoğurt, böbreklerdeki taşları eritir, böbrek ve mesanede taş oluşmasını da engeller, çünkü yoğurtun ana maddesi olan sütte mevcut olan süt şekeri (laktoz), idrarı çoğaltır ve idrar yollarını tortulardan temizler. Yoğurt yemeğe devam edildiğinde, yaşlılarda meydana gelen damar sertliğine, vücuttaki zehirlenmelere karşı faydalıdır.

* Yoğurt, hazmı kolaylaştırır, organları yumuşatıp güzelleştirir. Kısa zamanda sinirlerdeki gerginliği giderip sakinleştirir ve uyku getirir. Yoğurt cildi güzelleştirip tazelik sağlar. Dişler yoğurt ile ovuşturulacak olursa, beyazlaştırır, dişetleri için de faydalıdır. Yoğurt ile gargara yapıldığı zaman ağız kokusunu güzelleştirir. Cinsel istek ve arzuyu da tahrik eder.Karaciğer, bağırsak ve cilt hastalıklarına karşı gayet faydalıdır. Kanlıbâsur, kolera ve veba gibi hastalıklardan sonraki nekâhat döneminde, bağırsakları temizlemesi bakımından hastaya yoğurt yemesi tavsiye edilir. Yoğurt sinirleri yumuşatıp gerginliği giderir, damar sertliğine iyi gelir, hafif şekerli yoğurt yenilmesi uyku getirir. Şişmanlatmaz, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Ancak midesi pek hassas olan kimselere tavsiye edilmez.
(el-Edviyye s.29-32)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp