Yasemin

YASEMİN (jasminum)

Zeytingillerden beyaz, kırmızı veya sarı renkli çiçekler açan çok güzel kokulu bir ağaççık. Başta beyaz ve sarı olmak üzere birçok cinsleri vardır. En iyisi taze, kırmızıya çalar beyaz ve güzel kokulu olanıdır. Çiçekleri Nergis çiçeğine benzer. Mısır, Suriye ve Filistin gibi ülkelerde çiçeğinden güzel koku elde etmek için yetiştirilir. Çiçeği ve yağı hekimlikte kullanıldığı gibi, güzel kokusundan dolayı esans yapımında da kullanılmıştır. Yaseminçiçeği yaş ve kurutulmuş olarak ta kullanılır.

Hekimlikte Kullanılması:
Yaseminçiçeği hararet verici, kurutucu, sakinleştirici, ferahlatıcı, güzel kokulu, çözücü ve uyutucu özelliklere sahibdir. Soğuk mizaçlı kimseler için faydalı olup, sıcak mizaçlılar için ise başağrısı yapar. Yasemin çiçeği kapalı gözenekleri açar, koklandığı zaman soğuktan ve balgamdan meydana gelen başağrısına, öksürüğe ve nezleye karşı faydalıdır. Balgamlı rutubetleri çözer, dimağı kuvvetlendirir; felç, yüzfelci, siyatik ve yarım baş ağrısına karşı faydalıdır. Yaş veya kuru olarak dövülüp ciltteki çillikleri üzerine sürülürse gayet faydalıdır. Yasemin çiçeği sıkıştırılıp suyu çıkarılır, üç gün belli bir miktar içilirse, rahim kanamasını keser. Çok koklanması başağrısı yapar, fakat yan etkisini gidermek için, içine kafur katılarak kullanılmalıdır. Yaseminçiçeği cinsel istek ve arzuyu da tahrik eder, kabızlık yapıcı etkisi de vardır.

Yaseminyağı: Yaseminyağı tıpkı nergis ve menekşe yağının çıkarıldığı gibi, çiçeklerinin susamyağı veya zeytinyağı ile beraber normal ateşte kaynatılması veya sıcak yaz günlerinde iki-üç hafta güneşte bekletilmesiyle elde edilir. Çıkarılan yağ içilerek veya cilde sürülerek yahutta buruna ve kulağa damlatılarak kullanılır.

* Yaseminyağı yumuşatıcı ve hararet vericidir. Organları kuvvetlendirir, göğsü yumuşatır, sinirleri yatıştırır, yorgunluğa karşı dafaydalıdır. Yaşlılara, soğuk mizaçlı kimselere ve soğuk özellikli asabi hastalıklara, baştaki yaralara ve kulak çınlamasına karşı gayet iyi gelmektedir.

* Yaseminyağı zehirlenmelere karşı panzehir görevi yapar, rahim ağrılarına karşı dafaydalıdır. Yaseminyağının tortusu göze sürme gibi çekilecek olursa, gayet faydalıdır. Soğuktan meydana gelen böbrek ağrılarına ve felç hastalığına karşı dagayet iyi gelmektedir. Çok kullanılacak olursa vücudu ısıtır. Eğer burundan damlatılacak olursa, kapalı gözenekleri açar, dimağı balgamlı karışımlardan temizler. Soğuk özellikli şişlikler ve ciltteki çillikler üzerine belli bir süre tatbik edilecek olursa fayda sağlar.

Kaynaklar:
(el-Mutemed s/67, 550; M.A'şab s 377; Tezkire 1/341 Bağdadi s. 170: Zehebî s. 207)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp