Üzüm

Üzüm :

Asmanın meyvelerine verilen addır. Glikoz bakımından zengin bir meyveye sahiptir. Çir çok çeşidi vardır. Taze ve kuru olarak tüketilir. İyi bir gıda maddesidir. Şekerler, organik asitler, B, C vitaminleri, tanen içerirler.

Faydaları: Besleyicidir. Bedeni güçlendirir. Kan yapar. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizmal hastalıklarda faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbi güçlendirir. Kanı temizler. Cilt güzelliğini sağlar. Hamilelerde mide bulantısını önler. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardım eder. Şişmanlıkta faydalıdır.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ
Güçlü bir antioksidan olan üzüm çekirdeği, serbest radikallerin düşmanıdır. Serbest radikaller, normal hücrelere saldnan dengesiz oksijen molekülleridir. Üzüm çekirdeği güçlü moleküler yapısıyla bu dengesiz radikallerin gelişimini önleyici etkiye sahiptir. Üzüm çekirdeğindeki bioflavonoidlerin C vitamininden daha güçlü antioksidan aktivitesine sahip olduğu bilinmektedir.
Üzüm yerken ve çekirdekleri yerken ağızda çekirdekler kırılmalı ve iyice ufaltılmalıdır. Ya da çekirdekler dövülüp, bal ile karıştırılıp her gün bir çay kaşığı aç karına yenmelidir.

ÜZÜM ,KURU ÜZÜM , SİYAH ÜZÜM
Üzümde A vitamini, Bl, B2 vitaminleri, nikotilamid asidi, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, kükürt, klor vardır. Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Karaciğere faydalıdır, kekikle yenilirse vücudu şişmanlatır, karabiberle yenilirse böbrek soğuklamasını giderir, idrarın damla damla gelmesini önler. Üzüm kekikle veya karabiberle yenilirse yüze kan gelir, yüzü kızartır, sirke ile yenilirse sarılığı giderir. Kan yapar, kumlan döker, idrarı artırır, yatıştırıcı, müshil ve kuvvet verici olarak kullanılır. Boğaz, göğüs, akciğer, böbrek ve mesane ağrılarına karşı faydalıdır. Mide, karaciğer ve dalağı kuvvetlendirir.Üzüm günlükle beraber yenilirse unutkanlığı giderir. Hafızayı geliştirir.Hergün kuru üzüm, fıstık içi ve biberiye yiyen kimsenin hafızası gelişir.Üzüm anasonla beraber kaynatılıp badem yağı ile içildiğinde en müzmin öksürüğü keser, zihni, bedeni ve cinsi gücü artırır.
Üzüm hoşafı gut'ta faydalıdır, vücudu çabucak şişmanlatır.Allah'ın Rasulu (S.A) kuru üzüm ne güzel taamdır safrayı izale eder. Balgamı giderir, ahlakı ve ağız kokusunu güzelleştirir, buyurmuşlardır.Hz. Ali (R.A) her kim günde 21 adet kuru üzüm yerse önemli bir karşılaşmaz buyurmuşlardır. Zihni güçlendirir, sinirleri kuvvetlendirir, yorgunluğu giderir, cildi güzelleştirir.Üzüm çekirdeği çıkartılıp yenilirse daha iyi olur. Üzüm çekirdeği mide cidarını sertleştirir. 12 parmak ve mide ülserinde 2 kilo arpa, 2 kilo kuru siyah üzüm bir kaba konulur, üzerine 4-5 parmak geçecek kadar su konulur, arpa ve üzümler patlayıncaya kadar kaynatılır, süzülür, posası sıkılır, elde edilen mayi dolapta muhafaza edilir, sabahları aç karna 1 bardak içilir. 2-3 defa tekrarlanır (denenmiştir).
Kullanılışı: Kuvvet verici olarak 1 bardak suya, 10 gr kuru üzüm konur, 10 dk kaynatılır. Günde 3-4 bardak içilir.Kansızlıkta 8 bardak suya, 1 bardak kuru siyah üzüm 30 gr ufalanmış enginar yaprağı, 1 kaşık ufalanmış pelin konur, orta ateşte 1 saat kaynatılır, süzülür, bal ile tatlandırılıp 10 yaşından küçük çocuklara 1-2 çay bardağı büyüklere 3-4 su bardağı içilir. 10-15 gün devam edilir, iştahı açar, kanlanma başlar. Haricen: Çocuğu olmayan kadınlarda siyah üzüm dövülür, külde pişirilir, bir beze yayılır, kasıklara bağlanır, tabanlara konulur.
Kuru siyah üzüm ezilir, nişasta ve yumurta sarısı ile karıştırılır, bir beze yayılır, kasıklara sarılır, kasıklara, bele, göbeğe çömlek tutulur.
Kemik vereminde: 1 avuç kuru üzüm, 2 kaşık kitre bir kaba konulur. İyice ezilir, üzerine zeytinyağı konulur. Merhem haline getirilip bir bez üzerine konulur. Yaranın üzerine sarılır, yara iyileşinceye kadar devam edilir.

ÜZÜM YAŞ
Hazmı kolaylaştırır, idrarı çoğaltır, üreyi vücuttan atar, vücuda kuvvet, ferahlık ve çeviklik verir, sürmenajda, gut'ta, kansızlık ve veremde faydalıdır, idrar torbasında, kum, taş ve ağrı olanlar bolca üzüm yemelidirler.Yaşlanmayı geciktirici, bolca üzüm yenilmelidir.Yaş üzüm kürü kanı temizler, tansiyonu düşürür, damar sertliğinde faydalı olur? Şişmanlamayı önler, kandaki ve bağırsaklardaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar.Karaciğer rahatsızlığı, dalak hastalıkları, romatizma, mafsal iltihabında mide ülseri ve gastritte faydalıdır. Hamilelerin mide bulantısını önler, kalbi kuvvetlendirir, balgamı giderir. Sivilce ve egzamada üzüm kürüne devam edilir.Üzüm kürü ilk gün 1 kilo ile başlanır. Her gün bir miktar artırarak 2 kiloya çıkıncaya kadar her-gün üzüm yemelidir.Günde 3 çay bardağı üzüm suyu yemeklerden yarım saat evvel içilir. 1-2 ay devam edilmelidir.Üzüm kabuğu gazı artırır, çekirdekleri kabız yapar. Üzüm yenildiğinde üzerine rezene veya kimyon içilmelidir. Zararını önler.
Siyah üzüm yaprağı: Asma yaprağı damarların kuvvetlenmesini sağlar, varis, basur ve dolaşım bozukluklarında faydalıdır, ishal kesici ve kanamaları durdurucu olarak kullanılır. 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış kuru yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Zayıflatıcı, 1 kilo suya, 50 gr yaprak konur, 10 dk kaynatılır, yemeklerden önce aç karna 1 bardak içilir.Asma çubuklarından çıkan su içkiden kurtulmak için içilir.Siyah üzüm taze yaprakları yara iyi edici ve çıban açıcı olarak kullanılır. Asma çubuklarından çıkan su egzamaya karşı kullanılır. Göz ağrısında göze damlatılır.Kan dolaşımı bozukluklarında 1 kilo suya, 40 gr kızıl üzüm kuru yaprakları konur, 3 dk kaynatılır, 1 günde tüketilir. 10 gün devam edilir.
Haricen: Ergenlikte 500 gr suya, 40 gr kızıl üzüm kuru yapraklan konur, 5dk kaynatılır, 15 dk bekletilir, günde 2 defa pamukla ergenliklerin üzerine sürülür. Kızıl üzüm yaprağı: Selülitte 1 kilo suya, 40 gr yaprak, 40 gr kabarcıklı deniz yosunu kuru olarak konulur, 5 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak yemeklerden 2-3 saat sonra içilir. Basurda, flebitte, variste faydalıdır. 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir. Veya 1 kilo suya, 80 gr taze yaprak konur, 10 dk kaynatılır, yemeklerden bir müddet sonra günde 2 bardak içilir.
Kullanıldığı Yerler:Menapozda; 1kilo suya, 50 gr yaprak konur, 10 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
Haricen: Göz hastalığında; 50 gr kaynar suya, 50 gr kuru yaprak konur, 10 dk bekletilir, gözlere banyo yapılır.
Kuş üzümü (çekirdeksiz üzüm): Sedef çiçeği ile kaynatılıp lapa haline getirilir, ağrıyan bel, bacak ve mafsal ağrılarında sıcak olarak sarılırsa ağrıyı keser.
Koruk: Safrayı keser, ishali durdurur, kanın hararetini önler. Susuzluğu giderir, sıtmanın hararetini söndürür, ciğerlere kuvvet verir, midenin yangınını söndürür, iştahı açar.
Haricen, kurdeşende faydalıdır. Göz ağrılarını giderir.

Üzüm Çekirdeği Ekstresi
Latince Adı: Vitis vinifera
Özellikleri: Siyah üzümün tohumlarından elde edilir. Üzümün sadece çekirdeğinden değil, kabukları ve saplarından da elde edilen yararlı ekstreler bulunmaktadır.
Önerilen Hastalıklar: Çok güçlü bir antioksidandır. Kalbi ve damarları koruyucu özelliği vardır. Kan dolaşımıyla ilgili rahatsızlıklar, baş ağrısı, cilt sorunları ve retina hasarlarına
karşı kullanılmaktadır. Kanserden korunmak için de kullanılabilir.
Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi ya da herhangi bir ilaçla etkileşimi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp