Turunç

TURUNÇ AÇIKLAMA 1

Kış aylarında yaprak dökmeyen, 1-5 metre yüksekliğinde bir ağaçtır. Parlak yaprakları vardır. Çiçekleri güzel kokulu ve beyaz renklidir. Meyvesi yuvarlak olup, sarı ve turuncu renktedir. Meyvelerinin tadı ekşi ve acıdır.

Faydaları: Sinirleri yatıştım; spazmları kolaylaştırır, Esans sanayinde kullanılır.


TURUNÇ AÇIKLAMA 2

Bitki:
Anadolu, Çin, Hindistan, Florida ve Akdeniz ülkelerinde yetişir. 5 m'' ye kadar yüksekliği olan ağaçtır, nadir olarak çalı görünümündedir. Yaprakları saplı, deri şeklinde, kenarları bütündür. Çiçekleri kuvvetli kokulu ve beyaz renklidir. Meyvesi farklı büyüklüklerde. Portakal rengindedir. Küresel yapıda du veya biraz basıktır. Olgun meyvelerinin kabukları dikkatli bir şekilde soyulur, kabuğun iç tarafındaki beyaz etli kısım ayrılır. Bu şekilde 5-8 cm uzunluğunda, 3-5 cm eninde, 3 mm kalınlığında parçalar elde edilir. Kabuk parçalarının dış yüzeyi sarımsı, kırmızımsı kahverengi ve belirgin noktalıdır. İç yüzeyi ise sarımsı, kahverengimsi beyaz renklidir. Kokusu hoş, tadı baharlı ve acıdır.

İlaç etkili kısmı: Kabuklarının beyaz kısmı uzaklaştırıldıktan sonra kurutulmuş kabukları kullanılır. Bileşiminde; esans ve acı madde (naringenin,neohesperidin) bulunur. Acılık değeri 600, esans miktarı en az % 1oranında olmalıdır.

Etkisi: Mide salgısını artırır,

Kullanıldığı yerler: İştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkılerı: Açık tenli kişilerde güneş ve ultraviole ışınlarına hassasiyet oluşturabilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 4-6 gr kurutulmuş

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı kabuk fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 3 defa çayı taze hazırlanarak yemeklerden önce içilebilir.

Uyarı: Açık tenli kişiler kullanım sırasında güneş banyosu yapmamalı, süre güneşte ve ultraviole ışınlarına maruz kalmamalıdır.


TURUNÇ AÇIKLAMA 3

Özellikleri


• Turunçgillerden bütün Akdeniz ülkelerinde yetişen, kışın yaprağını dökmeyen bir ağaç ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesi.

• Portakalın yabanisine turunç denir.

• Tarlalarda kendiliğinden biter, portakala aşılanır, altın renginde, hoş kokulu, ekşi bir meyvedir diye de tarif edilmiştir. Portakal, limon, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerin hepsine birden turunçgiller denilir. birbirine pek yakındır.

• Birbirinin yerine de kullanılmıştır. Suyu ekşi olduğu için tatlı bir madde ile yenilmesi uygundur.

• Turunç ve limon suyu, temizlik maddesi olarak ta kullanılmıştır.

Faydaları

* Ekşi turunçtan yapılan şurup. mide yanmalarına karşı faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir ve ferahlatır. iştahı açar ve susuzluğu giderir. Safra, ishal ve kusmayı keser. Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.

* Eksi turunç suyu, sinirlere ve nefes darlığına zararlıdır,

* Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği hararet verir. Çekirdeğinde panzehir özelliği vardır. iki miskal (yaklaşık 10 gram) turunç çekirdeği dagulup, akrebin soktuğu ,Yer üzerine konulursa, ağrıyı keser. Eğer bundan iki miskal şurup yapılıp içilirse. bütün zehirlenmelere karşı faydalıdır.

* Turuncun sarı kabuğundan ise turunç macunu .apılır. Bu macun, kulunç ağrısına karşı gayet faydalıdır. Şehveti kuvvetlendirir. İştahı açar, şişkinliği giderir, çiçeği daha kuvvetli ve daha hoştur. Turuncun kokusu, veba salgını önler ve hava temizler. Eğer eksiliğinden dolayı turuncun yenmesi zor rsa, şeker veya bal ile birlikte yenmelidir. Turunç, kalbi kuvvetlendirir ve zekayı geliştirir


TURUNÇ AÇIKLAMA 4

C vitamini bakımından zengindir. Pektin ve uçucu yağlar içerir.
Turunçgiller: C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarlann, kalbin zarar görmesini önlüyor.
Hazım sistemi için iyidir.
Karaciğer rahatsızlığı için iyidir.
Kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kalp çarpıntısına faydalıdır.
Damar tıkanıklığı için turunç suyu iç ilir.
Bağırsak gazını giderici etki gösterir.
Diş eti rahatsızlıklarında faydalıdır.
Safra rahatsızlıklarına faydalıdır.
Sarılığa faydalıdır.
Turunç suyu şehveti azaltıcı etki gösterir.
Tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
Şekeri düşürücü etki gösterir.
Uyku getirici etki gösterir.
Sinirleri sakinleştirici etki gösterir.

Kullanılışı 1: Turunç haşlanır yenirse, kabukları ve yaprağı ağızda çiğnerıirse ağız kokusuna iyi gelir. 1 tatlı kaşığı turunç ıçay kaşığı kedi otu 1 bardak suda demlenir içilirse uyku getirici etki gösterir.

Kullanılışı 2: Çekirdekleri zchirlenmelere karşı panzehir etkisi gösterdiği kabul edilir.

Kullanılışı 3: Turunç kabuğu kurutulur sonra ezilir ve aç karına günde bir kaşık alınırsa bağırsak kurtlarına faydası olur.

Kullanılışı 4: İshal için turunç suyu içilirsc faydalı olur. Felci önleyici etki gösterir. Felç olan bölge ovulur

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp