Turp

TURP AÇIKLAMA 1

Sarı çiçekli yıllık bir bitkidir. Meyvesi acımsı ve etlidir. C vitamini, iyot ve kükürt içerir.

Faydaları: Mikropların üremesini önleyici özelliğe sahiptir. Uyarıcıdır. İştah açar. Safra söktürür. İdrar söktürür. Böbrek/erdeki mikropları öldürür ve kum, taş düşürür. Karaciğeri güçlendirir. Astım ve bronşitte faydalıdır. Diş etlerini güçlendirir. Balgam söktürür.

TURP KÖKÜ
-RAPHANUS SATİVUS-
Turp, A vitamini, B1-B2 vitaminleri, nokotilamid asidi ve C vitamini ihtiva eder.

Kullanıldığı Yerler: Turp suyu eklem romatizmasında, ödem ve damar sertliğinde faydalıdır. Nevraljik hastalıklara iyi gelir, uykusuzluğu önler, vücutta biriken zehirleri dışarı atar, karaciğer ve safra yolları hastalıklarında çok etkilidir, safra kesesi ve böbrek taşlarını düşürür, iştahı açar, yemeği hazmettirir, mideye kuvvet verir, balgam ve safrayı kusturmak sureti ile mideden çıkarır, böbreklerdeki mikropları öldürür, turpun içinde iyod vardır. Troid bezinin çalışmasını temin eder, kollestrolün düşmesine yardım eder, karaciğer ve böbrekleri çalıştırır, insü-lin etkilidir, aşırı susuzluğu keser.

Kullanılışı: Taşları dökmek yeniden oluşumunu engellemek için sabahları aç karna yarım fincan turp suyu 1 fincan su ile içilir, 1 hafta devam edilir.
Günde 100 gr turp suyu içilir. Turp suyu bal şerbeti ile karıştırılıp yemeğin üzerine içilirse göğsü ve mideyi temizler, hazmı kolaylaştırır, öksürüğü keser, kabızlığı giderir, akciğer rahatsızlığına iyi gelir, gazları ve yelleri çıkarır, idrar söktürür, astım ve bronşitte faydalıdır, karaciğeri güçlendirir, karaciğerin şişliğini indirir. Siyatik ve lumbagoda faydalıdır, meniyi çoğaltır, tenasül aletini canlı tutar, safra söktürücüdür. Turp sıkılır, suyu alınır, günde 2 defa 1 çay bardağı içilir (kusturmak sureti il midedeki safrayı çıkarır). 4 ay devamlı turp yiyen kimsenin saçı sakalı ağarmaz. Dizlerdeki kireçlenmeyi ve bunun neticesi meydana gelen ağrı ve sızıları gidermek için kara turp ve havuç aynı miktarda rendelenir, günde 3 öğün yenir. 1 ay kadar devam edilir. Turp pişirilerek yenilirse müzmin öksürüğü keser. Turp suda kaynatılır, bu su sabahları içilirse mesane taşlarını parçalayıp düşürür. Beyaz cilt lekelerinde kara turp suyu 1 fincan, süzme bal 1 fincan, şap 3 gr eritilip karıştırılır, sabah akşam l''er fincan içilir, bir müddet devam edilir. Turp rendelenir, sütle kaynatılıp içilirse vücuttaki bütün taşları parçalayıp döker. Turp yaprakları; turp yapraklarının suyu çıkarılıp içilirse (bal ve sirke ile daha etkili olur). Kumları döker, karaciğerin tıkanık damarlarını açar, sarılığa iyi gelir. Karın şişliğinde turp yaprakları haşlanıp yenir.

Turp Tohumu: Turp tohumu uyarıcı, iştah açıcı, safra söktürü-cü ve mikropların üremesini önleyici etkileri vardır. Safra kesesi, böbrek ve diğer uzuvlardaki taşlan döker ve tek- rar oluşmasını önler.Turp tohumu; toz haline getirilir, balla macun yapılıp yenilirse, eski öksürüğü keser, cinsi gücü artırır, yemeğin üzerine yenirse, yemeği hazmettirir. Akşamları günde 10 gr turp tohumu balla karıştırılıp yenilirse vücuda kuvvet verir. Cinsi gücü artırmak için turp tohumu toz haline getirilir, sabahları aç karna 8 gr, balla karıştırılıp yenilir.
Turp Böbrek taşlarında 1 kilo turp rendelenir, içerisine 1-2 gr tuz konulup karıştırılır. Tülbentle sıkılıp suyu çıkarılır. Bu sudan sabahları aç karna yarım fincan içilir. 1 hafta devam edilir. Turp Hazım usaresini çoğaltır, müküs organları için faydalıdır. Turp suyu nefes yolları hastalıklarında da faydalıdır. Turp sıkılır suyundan günde 2 defa 1 çay bardağı içilir (kusturmak sureti ile midedeki safrayı çıkarır).

Haricen: Turp tohumu sirke ile kaynatılır, lapa haline getirilir, temreğide ve çeşitli yaralarda kullanıldığı gibi bilhassa kangren üzerine konulduğunda şifaya kavuşturur.
Turp tohumu lapa haline getirilerek ağrıyan mafsallar üzerine sarılırsa ağrıyı giderir. Turp tohumu turpla birlikte ezilir ve sirke ile karıştırılır, ciltteki pul pul beyazlık ve alaca lekelere sürülürse faydalı olur. Turp; ses kısıklığında turp doğranıp kaynatılır, bu su il gargara yapılır. Bademcikte, sarılıkta turp suyu buruna çekilir. Turp suyu, merare ile karıştırılarak, kulağa damlatılırsa kulaktan gelen pisliği keser.Kulak ağrısında turp tuzla ezilir suyundan kulağa damlatılır, sızılarda turp ezilerek sarılır.Turp ezilir delice buğday unuyla karıştırılır, saç ve sakal dökülmesinde dökülen yere lapa gibi konulursa kıl bitirir, sulu sivilceleri geçirir.Turp ezilir balla macun yapılıp yüze sürülürse her türlü lekeyi giderir.

TURP (KARA) -RAHPANUS SATİVUS

İştah açıcı, idrar söktürücü, karaciğeri güçlendirici ve safra söktürücü etkilere sahiptir. Beyaz turpun faydalı olduğu yerlerde aynı etkiye sahiptir, tedavide tercihen karaturp kullanılmalıdır.Turp suyu sıkılır, şekerle tatlandırılır, 4 kilo kadar içilirse vücudun su toplama hastalığına, sarılığa, idrar yolları ve safra kesesi taşlarını dökmede ve vücudun rutu- betini gidermede faydalı olur. 500 gr turp rendelenir 1 kilo su ile turp suyunu salıncaya kadar iyice kaynatılır, süzülür, geriye kalan turp suyu enzimdir, vücutta birikmiş olan fazla madeni tuzları çözer, hazırlanan bu suya, limon sıkılır, şeker ilave edilir, limonata gibi taze olarak içilir veya suyunu süzmeden turpu ile beraber limon suyu veya sirke ilave ederek salata gibi yenilir.

TURP (KIRMIZI)
Kırmızı turp da aynen enzim ihtiva eder ve amino asitleri çözer. Kuvvet verici, iştah açıcı, idrar artırıcı ve balgam söktürücü özellikleri vardır.

YABANİ TURP KÖKÜ -RAPHANUS RAPHANİSTRUM-

Diğer İsimleri : Çalgıcı Otu, Yabani Hardal

Kullanılan Kısımları: Kökü, yaprak ve tohumu

Kullanıldığı Yerler: Kökü ve yaprakları hardal esansı taşır ve iştah açıcı olarak kullanılır. Tohumları toz haline getirilir, rafadan yumurta ile günde 1 adet yenir. 3 gün devam edilirse erkek ve kadın tenasül uzvundaki iltihaplara iyi gelir. Nefes darlığını önler, meniyi artırır, cinsi temastan sonra meydana gelen yanmayı giderir. Gut''ta faydalıdır. Haricen: Taze yapraklan ezilir, lapa haline getirilir, kanser urlarına konursa ağrıyı giderir. Tohumu toz haline getirilir, balla karıştırılır, göze çekilirse, gözdeki yaralara iyi gelir.


TURP AÇIKLAMA 2

(Raphanus sativus)

Yöresel adları: Kara turp

Bitki özellikleri: Çeşitli türleri olan turp, bir kültür bitkisidir. Tedavi edicilik açısından, en keskin tada sahip olan kara turp önde gelir. Doğrusunu söylemek gerekirse, kara turp kökü, tedavi edicilik açısından en etkili türdür.

Bileşim: Hardal esansı, gluconasturtin, methylmercaptan, raphanol, pentosane, C vitamini.

Kullanım alanları ve biçimleri: Kara turp, sağlıklı bir sebze olmakla kalmayıp, tedavi edici özelliklere de sahiptir, ama yine de gereğinden fazla tüketilmemelidir. Rendelenip, limon ve zeytinyağı ile çeşnilendirilerek tüketildiğinde, organizmayı uyarır ve iştah açar. Turp özsuyu, safrakesesi hastalıklarına karşı kullanılabilir. Mutfak robotuyla elde edilen turp özsuyu, yakıcı tadım yitirmesi için, bir süre buzdolabında bekletilir, daha sonra biraz bal ile karıştırılarak içilir. Her seferinde taze özsu kullanılmalıdır. Dilimlenerek veya rendelenerek yenen turpa tuz ekilmemelidir. Aksi halde, tedavi edici niteliğini yitirir. Turp tüketimi iştah açar, sindirim sistemini uyarır ve gaz söktürür. Ama mide iltihabına karşı kullanılmamalıdır. Öksürük ve boğmacaya karşı ballı turp suyu çok rahatlatıcıdır. Genel olarak, safrakesesi ve karaciğeri desteklemek ve sindirim sistemini uyarmak için, tuzlanmamış turp yemek veya turp özsuyu içmek yararlıdır. Turp özsuyunun bazı safrakesesi taşlarını eritebileceği söylenir. Bu söylemin gerçeklik derecesini anlamak için, safrakesesinden çıkarılmış taşlar turp suyunda uzunca bir süre bekletilebilir. Denemeye değer belki de!

Ballı turp suyu: Orta boy bir turp rendelenir, 2 yemek kaşığı dolusu bal ile iyice karıştırılır, 5-6 saat bekletilir ve posası sıkılır. Öksürüğe karşı, gün boyunca pek çok kere, 1-2 tatlı kaşığı içilir. Çocuklar da içebilir. Kokusu pek hoş değildir. Ayrıca, bağırsaklarda daha da kötü kokulu gazlar oluşturabilir. Ertesi güne kadar bekletilmemelidir!

Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama duyarlı mideleri rahatsız edebilir.


TURP AÇIKLAMA 3

Turp, lezzetiyle salatalara tad veren, görünüşüyle salataları süsleyen bir sebze olarak bilinir. Vücuda yararları da oldukça fazladır.

Turp vücuda giren kanserojen maddelere karşı bir grup enzimi faaliyete geçirerek zararlarını önler.

Ayrıca turpta C vitamini de bulunur. Kalp damarlarındaki kan pıhtılaşmasını engellediğinden turp bir numaralı kalp dostları arasında sağlam bir yer edinir. Yine turp; böbrekleri temizler, dişetlerini kuvvetlendirir.

Lif oranı yüksek olan turp; kalp krizi, kanser, şeker hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli rahatsızlıklara karşı koruyucudur.


TURP AÇIKLAMA 4

İçindekiler:
Kükürtlü ally Şekerler Nişasta Libasım (antibiyotik madde) Hardal yağı İçerikli yağ Rabhanol Rabhanin Tioglikozid Askorbik asid C vitamini ihtiva eder.

Yan Tesiri: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur. Midesi rahatsız olanlarda, yanma, gaz, geğirme yapar, hazmı zordur. Yaprağıyla beraber yenirse hazmı kolay olur.

Şifası

1) Eklem yerleri iltihaba: Eklem romatizması ve iltihabı olanların iyice çiğneyerek uzun süre turp yemeleri çok faydalı olur.

2) Öksürük, bronşit: Turp pişirilip yenirse öksürüğe, bronşite çok faydalıdır. (Rendelenir kavrulur), turp suyu balla tatlandınlıp içilir.

3) Akne: Boğaz iltihabı turp suyu balla tatlandırılıp içilir.

4) idrar söktürücü: Turp salatası yapılır.

5) Vücuda kuvvet verir: Turp tohumları öğütülüp balla macun yapılırsa vücuda kuvvet verir.

6) Karaciğeri temizleyip, öd söktürür: Her gün 1 çay bardağı turp suyu (turp rendelenir ya da bekletilir) balla tatlandırılarak içilir.

7) Yaraları olgunlaştırır, iyileştirir: Turp tohumu sirke ile kaynatılıp balla krem yapılır, yaralara sürülür.

8) Saçlara kuvvet verir: Turp, uzun süre sarmısakla beraber yenmeye devam edilirse saçları kuvvetlendirir, dökülmesini önler.

9) Böbrek taşlarını döker: Siyah turp, rendelenir suyla bekletilir, balla karıştırılıp aç karına içilir. (15 günden fazla içmek böbreğe zararlıdır)

Tavsiye: Turp, tohumu, kökü ve yaprağıyla beraber şifadır. Turpu soğan la beraber yerseniz gaz problemi olmayabilir.

1) Hararet söndürücü: Turunç yenirse, midenin ve karaciğerin hararetini söndürür.

2) Safra söktürücü: Turunç yenme ye devam edilirse, safra söktürür. Safradan kaynaklanan kusmayı önler.

3) İshal önleyici: Turunç yenmeye devam edilirse, safradan kaynaklanan ishali önler.

4) Baş ağrısı: Turunç yenmeye devam edilirse, safradan kaynaklanan başağrısını keser.

5) Kan temizleyici: Turunç yenmeye devam etmek kanı temizler.

6) Şeker: Turunç yenmeye devam edilirse şekeri düşürür.

7) Tansiyon: Turunç yenmeye devam edilirse tansiyonu düşürür.

8) Böceklenmeyi önleyici: Turunç veya turunç meyve kabuğu arpa ve buğday arasına konursa köylülerin korkulu rüyası böceklenmeyi önler.

9) Zehirlenme: Turunç, akrep ve yılan sokana yedirilir ya da suyu içirilirse panzehir etkisi yapar.

10) Kalp çarpması: Turunç, safradan kaynaklanan kalp çarpmasını önler.

11) İştah açıcı: Turunç yenir ya da limon kabuğu, kekik, turunç yaprağı kaynatıhp balla tatlandırılarak yemeklerden önce içilir.

12) Sindirim kolaylaştırıcı: Turunç meyve kabuğu kaynatıhp bal1atatlandmlarak içilir.

13) Yatıştırıcı: Oğulotu, karabaş otu, turunç yaprağı, ıhlamur kaynatılıp balatatlandırılarak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp