Tıbbi Öküz Gözü

Tıbbi Öküz Gözü :

Diğer isimleri: Tıbbi nergis, Nerkis, Aymsafa.

Bitki: Anadolu ve Avrupa' da yetişir. 30-50 cm yüksekliğinde bir yıllık, nadir olarak iki yıllık otsu bir bitkidir. 20 cm uzunluğunda kazık köklüdür, çok sayıda yan kökleri bulunur. Gövdesi köşeli ve tüylüdür, tabandan veya üst kısımlarda dallanır. Yaprakları 10-15 cm uzunluğunda ve 3-4 cm eninde olup, tüylüdür. Çiçekleri 3-6 cm çapında sarı, altın sarısı veya portakal rengindedir. Hafif özel kokuludur, tuzlu ve az acı, baharlı lezzettedir.

İlaç etkili kısmı: Çiçek kafası yapraksız olarak kurutulup kullanılır.Bileşiminde; triterpenglikosidleri (saponosid A-F), flavonoid, carotinoid(Faradiol), polisakkarit, esans (a-cadinol vb.) bulunur.

Etkısı: İltihaplanmayı önler, yaraların iyileşmesini hızlandırır(Granülasyonu teşvik eder).

Kullanıldığı yerler: Ağız-boğaz iltihaplı hastalıklarında bölgesel olarak kullanılır. Haricen; zor iyileşen yaralarda uygulanır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkılerı: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Bir fincan (150 ml) suya 1-2 gr çiçek (gargara için). Haricen kullam1an merhem vb. ürünlerde % 2-5 oranında çiçek bulunmalıdır.

Kullanım şekli: Gargara için: İnce kıyılmış veya dövülmüş 2 çay kaşığı çiçek bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilip süzülür. Gün boyu saatte bir defa bu su ile gargara yapılır. Merhemi yaralı bölgeye sürülerek uygulanır.

Sargı: İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı çiçek 500 ml soğuk su ile kaynayana kadar ısıtılır, S dakika kaynatılır, süzülür. Sulu kısım soğuduktan sonra sargıda kullanılır. Sargı günde 3-4 defa değiştirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp