Tıbbi Kokulu Yonca

TIBBİ KOKULU YONCA 1

Kullanılan Kısımları: Çiçekli ve yapraklı dalları, daneleri

Kullanıldığı Yerler: Variste, yatıştırıcı, mide rahatsızlıklarında, ishal kesici, gaz söktürücü, soğuk algında, nefes yolları hastalıklarında, idrar artırıcı, kan söktürücü, dalak rahatsızlığında, kalp çarpıntısına, boğmacaya, öksürüğe, ciğer tutukluğuna vücutta su birikmesinde, vücuttaki fena kokuları giderici olarak kullanılır. Kanı sulandırır, tromboflebitte, lenf bezleri ödeminde faydalıdır.

Kullanılışı: Daneleri toz haline getirilir, günde 4 gr içilir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir Soğuk algınlığında ve nefes yolları hastalıklarında çay gibi içilirse çok faydalıdır.

Haricen: Tohumu kaynatılır, suyu yumurta sarısı, küçük hindistan cevizi unu, keten tohumu unu ve deniz tuzu ile karıştırılarak, gözde, rahimde ve makatta bulunan urlara yakı gibi konulursa faydası görülür. Urları eritici bir kabiliyeti vardır. Arpacıkta faydalıdır, arpacıkta haşlanan bitki suyu ile pansuman yapılır. Eftimun (küçük kuşuta) ile beraber karıştırılır, lapa haline getirilir, mide, ciğer ve dalakta olan urlara dıştan lapa halinde konulursa şifalı olur.Tohumu kaynatılır, suyu ağrıyan kulağa damlatılırsa ağrıyı keser, aynı su saf su ile (maikratin) ile karıştırılıp ağrıyan yerlere sürü-lürse ağrıyı derhal geçirir, bu su gül suyu ve sirke ile karıştırılıp başa sürülürse baş ağrısını geçirir.Yaralarda sarı yonca sıkılır, elde edilen su bir miktar su ile karıştırılır, yaralar yıkanır cerahatları temizlenir. Sarı yonca lapa haline getirilir, romatizmalı vücuda sarılır. Merhem haline getirilir, yara ve çıbanların tedavisinde kullanılır.


TIBBİ KOKULU YONCA 2

Diğer isimleri:
Koçboynuzu, Pireotu

Bitki: Anadolu ve Orta Avrupa'da yetişir. 2,5 m'ye kadar dikine veya yatay uzayabilen iki yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları 3 parmak şeklindedir, uzun-oval yapıdadır, yaprakçıklar 4 cm uzunluğundadır, alt yüzeyi tüylüdür. Yaprak sapları 1 cm uzunluğundadır ve tüylüdür. Çiçekleri 10 cm kadar uzunlukta başak şeklinde toplanmıştır, 30-70 adet çiçek başakta dizilir, çiçekler 7 mm uzunluğunda ve sarı renklidir. Gövdenin içi boştur veya beyaz bir madde ile doludur, 5 mm ka1ırı1ığındadır, keskin cumarin kokusundadır, tadı acıdır ve çiğneyince yapışkan hal alır.

İlaç etkili kısmı: Taze veya kurutulmuş yaprak ve çiçekli sürgünleri kullanılır. Bileşiminde; cumarin, melilotin, o-cumarik asit, glikosid (melilotosid) ve flavonoidler bulunur.

Etkisi: Toplardamar ve lenf bezlerinin çalışmasını etkinleştirerek vücuttaki su toplanmasını (ödem) önler (su toplanması varis, darbe, ameliyat sonucu oluşabilir). Yara iyileşmesini hızlandırır.


Kullanıldığı yerler: Dahilen; bacaklarda varis sonucu olarak meydana gelen ağrı, ağırlık hissi, kaşıntı, şişme, gece krampı şikayetlerinde, hemoroid ve lenf ödeminde (su toplama) destek tedavi olarak kullanılır.Haricen; yaralanma, zedelenme, ezik ve yüzeysel kanamalarda uygulanır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen Etkileri: Nadir olarak baş ağrısı yapabilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Hazır ilaç (krem-merhem vb.) tarifine göre kullanılır.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı ot bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmaz. Kullanım sırasında aspirin, sarımsak gibi kanı sulandıran madde ve ilaçlar alınmamalıdır. Uzun süre ve fazla miktarda kullanım karaciğere zarar verir, gerekli karaciğer testleri yapılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp