Tavşan Ayağı


TAVŞAN AYAĞI (Alchemilla vulgaris)

Diger adları: Aslan ayağı,fındık otu,şahten,şehduran,.Fransa daki adlarıysa Aslan ayağı,Aslan pençeşi,Kadın mantosu, Hizmetçi kız, Şebnemli.

Gülgiller familyasındandır.Şebnemli isminin hikayesi ilginçtir.Avrupada simyacılar uzun yıllar madenleri altına dönüştürmede hayalleri için bu bitkinin yapraklarının ince kenarlarındaki dişlerin üzerine biriken çay damlalarından şebnemlerden medet ummuşlardır.

Bitkinin latince adındaki 'alchemilla' sözcüğü ,Simyadan ,Simyacılardan ,Arapçadaki 'sihirli küçük şey' sözünden gelmektedir.

Tavşan ayağı,15-60 cm boylarında ,tüylü ,hafif yassı,yapraklı,çok yıllık,otsu bir bitkidir.Doğa ve bitki dostu Maurice Messegue 'hiçbirşey ,herkesin tanıdığı aslanpençesinin parmaklı yaprakları kadar güzel olamaz'demektedir.Bitki yaz aylarında gevşek salkımlar halinde küçük yeşilimsi sarı çiçekler açar.Bunların taçyaprağı yoktur.Bitkinin yaprakları ince ince doğranarak salatalara konulabilir.

Ülkemizde nemli çayırlarda ,orman kenarlarında,otlaklarda görülür.Ancak kültür yoluyla yetiştirilmesi de mümkündür.Zengin ve güneşli ya da hafif gölgeli topraklarda üretimi yapılır.Yaz sonunda çiçekli ve yapraklı dalları toplanıp kurutulur.

Bileşiminde tanen ,glikozitler,asit,acı madde ve madeni tuzlar bulunur.Bitkinin şifalı etkisinden yararlanmak için yaprakları ve çiçekli sapları toplanıp gölgede ,havadar bir yerde kurutulur.

Aslanpençesiyle(tavşan ayağı) yapılmış çay aybaşı kanamalarını düzene sokar azaltır.Menopoz dönemlerinde rahatlatıcıdır. Kadınlık organıyla ilgili her türlü şikayete iyi gelir.Kanamalarda ve yaralanmalara ,böcek ısırıklarına karşı lapası yada kaynatılmış suyu dışardan uygulanır.Göz el ayak ve vajinal yıkamalarda kullanılır.Agız yaralarında ,diş çekimi sonrasında da gargara yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp