Laz Kirazı



LAZ KİRAZI
(PRUNUS LAUROCERASUS L.)


Diğer İsimleri:TAFLAN, KARAYEMİŞ, GÜRCÜ KİRAZI

Bulunduğu Yerler: Ormanlarda, kayın ağaçları arasında yetişir.

Yapısı: Daima yeşil çalı veya küçük ağaç 1-3 m. kadar yüksek, eliptik eşkenar, derimsi, almaşık yapraklıdır. Çiçekler beyaz, doğru, çiçek demeti salkım şeklinde yaprak koltuklarında topludur, taç 5 yapraklı ve erkek organlar çok sayıdadır. Meyveler siyah, yumurta şeklinde yuvarlak ve çekirdeklidir.

Kullanılan Kısımlar: Yapraklar kullanılır. Yapraklar çiçek açma zamanında mayıs, haziran aylarında toplanır. Kurutulmaz. Taze olarak toplayıcıya verilir, oradan işleyecek müesseseye gönderilir.

Kimyevi Terkibi: Bitki acı glikozid lauraserazin (enzimlerin te siri altında bundan sianohidrojen ayrılır.) vitamin C, amigrin ve prunazin glikozidleri, benzaldehid, benzil ispirtosu, sinil asidinden ibaret eterik yağ, sepi maddeler, mum ihtiva eder. Tohumlarda glikozidler hariç yağlı maddeler ve eterik yağ keşf edilmiştir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Ağrıları rahatlaştırıcı te sirdedir. Taflan halk tababetinde mide ve bağırsak ağrılarına deri sivilcelerine sinir hastalıklarına (sakinleştirici olarak) safra ve böbreklerde spazm ve ağrıları vs. tatbik olunur. Haricen basurlar cerahatlı yaraları yıkamakta nevraljide kompres halinde kullanılır. Veteriner hakimlikte görülen şap hastalığına karşı yıkama ve lapa halinde ) kullanılır.

Kullanılışı: Bitki zehirlidir doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp