Lahana (brassica Oleracea) Nedir?

Lahana (brassica Oleracea) Nedir? : Bitki özellikleri: Lahana hakkında ne söylenebilir ki! Sebze olarak her evde sevilerek kullanılan beyaz lahananın çok önemli iyileştirici özellikleri eski çağlarda da bilinirdi. Ama onun bu özellikleri ancak 1950 sonrasında yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.Bileşim: %92 su, mineraller, vitaminler, nişasta, biraz acı madde, hardal yağı glikozu ve organik asitler. Ama en önemlisi, anti-ulkus faktör olarak bilinen, aynı zamanda da bir vitamin olduğuna inanıldığı için, U vitamini olarak adlandırılan etken maddedir.
Kullanım alanları ve biçimleri: Lahananın mide ve onikiparmak- bağırsağı ülseri tedavisinde çok etkili olduğu, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu tedavi 4-5 hafta süreyle lahana özsuyu içilerek yapılır. Lahana özsuyu, taze yaprakların ince kıyılarak mutfak robotundan geçirilmesiyle elde edilir. Kendine özgü bir kokusu ve basit bir tadı vardır. Hasta kişi hafif diyet besini alır ve yemeklerden sonra olmak üzere, gün boyunca toplam 1 litre lahana özsuyu içer. Kişiye özgü rahatsızlıklar, mide yanması ve mide ağrıları da bu tedavi sayesinde kısa sürede sona erer. Lahana özsuyu genelde rahatsız edici değildir. Ama ender de olsa bazı bünyelerde şişkinlik, yani gaz yapabilir. Ama içilecek bir bardak rezene-frenk kimyonu çayı bu rahatsızlığa son verecektir. Aynı zamanda, ince ve kalın bağırsak iltihapları da lahana özsuyu ile tedavi edilebilir. Lahananın içerdiği, U vitamini olarak da tanımlanan etken madde sayesinde gerçekleşiyor bu olumlu sonuçlar. Öteki tüm yeşil bitkilerde de bulunan bu etken madde, yalnızca lahanada etkenliğinin doruğuna ulaşmış durumdadır. Ama burada en önemli ve unutulmaması gereken konu, 4-5 hafta sürmesi gereken bu kürde, çiğ lahananın taze sıkılmış özsuyunun kullanılması gereğidir.Lahananın başlıca etken maddelerinden biri de laktik asittir.
Bağırsaklardaki yararlı bakterilere sağlıklı bir yaşam ortamı hazırlan-masında bu maddenin çok önemli işlevleri vardır. Genelde, çiğ lahananın salata biçiminde bolca tüketilmesi de bu açıdan büyük yararlar sağlayacaktır. Özellikle, antibiyotikler gibi yapay ilaçlar kullanımı sonucu olarak bağırsak dengesi yitirildiğinde lahana tüketimine ağırlık vermek yararlı olacaktır. Bolca lahana salatası yenerek veya özsuyu içilerek, ergenlik sivilceleri, bronşiyal nezleye, bağırsak tembelliğine ve hatta romatizma! rahatsızlıklara karşı olumlu sonuçlar alınabilir.Lahana dıştan kullanımda da çok önemli işler başarabilir. Öncelikle , bir türlü iyileşmeyen açık baldır yaralarında, lahana yaprağı kompresi ile şaşırtıcı iyileşmeler sağlanabilir. Kalın damarları ayıklanan yaprak, merdane veya bir şişe ile ezildikten sonra yaranın üstüne yatırılır ve gevşekçe bağlanır.
Günde 2-3 kere değiştirilir bu kompres. Ama her seferinde yaranın temizlenmesi gerekir. Bu işlem yinelendikçe, yaradaki iltihap ve kötü kokular azalacak ve sonunda yara kapanacaktır. Aynı yöntemle zona, dolama ve yanıklar da tedavi edilebilir. Kanıtlanmamış olmakla birlikte, lahananın kan şekerini düşürdüğüne de inanılır. Zararı olmayacağına göre, denemek yararlı olabilir!Uyarı: Lahananın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak, özellikle çiğ yendiğinde bazı duyarlı midelerde şişkinliğe yol açabilir. Bu durumda içilecek bir bardak rezene-frenk kimyonu eşit karışımının çayı rahatlatacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp