Kimyon

KİMYON AÇIKLAMA 1

Kullanılışı:
1 bardak suya, 4-10 gr kimyon konur, 5 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Veya 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr çekilmiş kimyon konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Veya günde 5-6 defa yemeklerden hemen sonra ve başka zamanlarda yarım-bir çay kaşığı su ile içilir. Bir miktar şekerle de alınabilir.

Kimyon, sinameki, tereyağı ve balla macun yapılıp yenilirse her derde devadır. Allah'ın Rasulü (s.a.) efendimiz sizlere, sinameki, tereyağı, bal ve kimyonla yapılmış (sennuti) tavsiye ederim buyurmuşlardır.
Kimyon su ve sirke ile kaynatılıp içilirse nefes darlığına (astım) iyi gelir.

Kimyon arpa unu ve zeytinyağı ile birlikte macun yapılıp bir müddet yenmeye devam edilirse, bağırsak ağrı ve yaralarına iyi gelir.
Taze sebze ve meyve yiyemiyorsanız ve kusmaktan şikayetçi iseniz, yemeğin üzerine yarım bir çay kaşığı kimyon içiniz.
Salatalık yerken üzerine tuz gibi serpip yerseniz veya üzerine içerseniz hiçbir rahatsızlık hissetmezsiniz.
Rahim düşüklüğünde; 1 kesme-şeker üzerine 4-8 damla kimyon yağı, 5-6 damla ardıç yağı damlatılıp içilir.

Zayıflamak için; 200 gr kimyon, 200 gr melek otu kökü, 200 gr rezene, 200 gr hayıt tohumu toz haline getirilir, karıştırılır, bu karışımdan günde 1 kaşık içilir. Bu terkip vücudu tabii bir şekilde yavaş yavaş zayıflatır, bu karışım aynı zamanda kalbi kuvvetlendirir, nefes organlarını balgamdan temizler, nefes darlığı ve astım bronşitte çok faydalıdır, ayrıca karaciğer, safra kesesi, mide, mesane ve böbreklere de çok faydalıdır.

Haricen: Kimyon kaynatılır, suyu ile yüz yıkanırsa yüzü güzelleştirip Çekilmemiş kimyon yakılır, külü basurun üzerine konulursa basuru kurutur. Çekilmemiş kimyon ağızda çiğnenirse diş etlerini güçlendirir. Kimyon vücutta biriken radyasyonu temizler.

Kimyon yağı; yel ve ağrı olan yerlere sürülürse ağrıları giderir.


KİMYON AÇIKLAMA 2

Kimyon
(Carum carvi)

Yöresel adları: Frenk kimyonu, karaman kimyonu, kara kimyon

Bitki özellikleri: Genelde, orta Anadolu‘da yetiştirilen bir kültür bitkisidir. Ama burada sözü edilen, Avrupa‘da yetiştirilen kimyon türüdür. Baharatçıdan satın alırken, Avrupa kimyonu istenmelidir.

Bileşim: Bitkinin en önemli etkin maddesi, %60 carvon içerikli uçucu yağ, ayrıca sabit yağ, karbonhidrat, albümin, tanen, rezin.

Kullanım alanları ve biçimleri: Yakın akrabası sayılan rezene gibi, kimyon da öncelikle mide şişkinliği, kramp eşliğindeki hafif mide ve bağırsak rahatsızlıkları, sinirsel mide ve kalp rahatsızlıklarına karşı başarıyla kullanılır. Bebeklerin sindirim güçlüklerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Yatıştırıcı ve dengeleyici özellikleri göz önüne alınarak, zayıf mideyi güçlendirmede anımsanmalıdır. Aynı zamanda, safrakesesi salgılarının dengelenmesinde de kullanılmalıdır. Ağrılı adet gören genç kızların da kimyonu denemeleri yararlı olabilir. Kimyonun yemeklerde baharat olarak kullanımı ülkemizde pek yaygın değildir. Ama ona karşı yapılan bu büyük haksızlığa artık bir son verilmesi gerekir. çünkü o, lezzet kattığı ağır yemeklerin sindiriminde önemli görevler üstlenebilir.

Kimyon çayı: 1 tatlı kaşığı dolusu hafifçe ezilmiş kimyon tohumu, 1 bardak suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Öğünler arasında, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırılmadan içilir. Şişkinliğe karşı, yemekten sonra içilmelidir. İştah açmak için, yemekten 1 saat önce içilmelidir. Bebekler için, 1 çay kaşığı kimyon kullanıp, günde 1-2 kahve fincanı çay kullanılmalıdır. Drog kesinlikle kaynatılmamalıdır. Çay demlemeye vakti olmayan kişi, kimyon tohumlarını çiğneyerek de kullanabilir.

Yan etkiler: Kimyonun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama, uçucu yağ içeren tüm droglarda olduğu gibi, yüksek dozajlarda kullanılmaması gerekir.


KİMYON AÇIKLAMA 3

• Isıtıcı, gaz söktürücü, iştah açıcı, kuvvet verici olarak tüm vücut tiplerine tavsiye edilir.

• Kuvvetli toksin atıcı özelliğe sahiptir.

• Barsakların çalışmasını güçlendirir. Metabolizmayı canlandırıcı etkisi vardır.

• Şişmanlığa karşı zayıflatıcı olarak kullanılır.

• İdrarı, anne sütünü, cinsel performansı arttırmak için kullanılır.

• Hipertansiyonda, sinirsel baş dönmelerinde faydalıdır.

• Vücudun nemliliğini giderir, kanı inceltir, el ve ayak parmaklarında görülen uyuşukluk ve karıncalanmaları giderir.

• İdrar kesesinde birikmiş olan taşların erimesini ve idrarın bolca atılmasını sağlar.


KİMYON AÇIKLAMA 4

Genelde, orta Anadolu'da yetiştirilen bir kültür bitkisidir. Ama burada sözü edilen, Avrupa'da yetiştirilen kimyon türüdür. Baharatçıdan satın alırken, Avrupa kimyonu istenmelidir.

Maydanozgiller (Umbelliferae) familyasından olan bu bitkinin boyu 30-40 cm. ye ulaşabilen iki yıllık bir bitkidir. Gövdesinin üzerinde sıra ile dizilmiş uzun elek şekilli yaprakları vardır. Gövdenin ucunda beyaz renkli küçük çiçekler şemsiye şeklinde dizilmiştir. Meyveleri bir birine yapışık halde iki tohumdan oluşur. Meyvesinin hoş kokusu ve tadı vardır. Meyveleri uzun, sarımsı ve 5 kaburgalıdır. Meyvenin boyu 3-7 mm, eni 1,5 mm. Haziranda çiçek açar, ağustosta ise meyvesi olgunlaşır. Meyve toplanması meyve olgunlaştığı zaman gerçekleştirilir. Meyve bitkinin baş kısmı ile beraber kesilerek toplanır ve gölgede kurutulur. Kurutulduktan sonra dal ve gövdenin artıkları ayrılarak meyve temizlenir. Temizlenmiş meyve ilaç sanayisine sunulur, çünkü meyveleri ilaç için kullanılır. Meyveler kurutulurken nemlilik oranı % 12 den yukarı olmamalıdır, Türkiye'nin dağlık bölgelerinde ve orman kenarlarında yaygındır. Çok değerli bitki olduğundan bu bitkiyi birçok ülkede, örneğin Ukrayna'da kültüre alınarak ekimi yapılır ve ilaç sanayisine sunulur. Memleketimizde ekimi yapılmamaktadır. Avrupa'da geniş ölçüde yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu'nun sulak çayırlarında yabani olarak bulunmaktadır. Drog kültür bitkilerinden elde edilmektedir. Yurdumuzda Carum Carvi dahil 5 Carum türü yetişmektedir.

Meyvenin terkibinde %3-7 açık sarı renkli ester yağı, %22 katı yağ ve % 25 kadar protein vardır. Ester yağının terkibinde %40-50 oranında karvon ketonu denilen hoş kokulu madde vardır. Tıpta kokulu meyvelerin tohumlarından birçok ilacın terkibine hoş koku vermesi amacıyla kullanılır, aynı zamanda mide bağırsak hastalıklarında sindirim salgılarını artırmak için, midede gaz toplanmasını önlemek için çok yaygın olarak kullanılır. Genellikle mide altı salgı bezlerinin (pankreas) salgısının artmasında ve idrar sökücü ilaç gibi de kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı hastalıklarında da yaygın olarak kullanılır. Parfüm ve sabun üretiminde de kullanılır.

Halk tababetinde mide ve bağırsak hastalıkları olan kişilere dağziresini çay gibi demleyip verirler. Bunun için meyveyi önce un haline getirirler, sonra ondan iki tatlı kaşığı alıp kaynatılmış bir bardak suda demlenir. Bu preparattan günde üç defa yemeklerden önce içmek gerekmektedir.

Dağziresinin meyvelerinden aynı zamanda tatlı, çikolata, ekmek ve diğer gıda ürünlerinin terkibine ilave ederler ki, hem hoş kokulu olsun hem de sindirimi kolaylaştırsın. 1 tatlı kaşığı dolusu hafifçe ezilmiş kimyon tohumu, 1 bardak suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür, Öğünler arasında, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırılmadan içilir. Şişkinliğe karşı, yemekten sonra içilmelidir. İştah açmak için, yemekten 1 saat önce içilmelidir. Bebekler için, 1 çay kaşığı kimyon kullanıp, günde 1-2 kahve fincanı çay kullanılmalıdır. Drog kesinlikle kaynatılmamalıdır. Çay demlemeye vakti olmayan kişi, kimyon tohumlarını çiğneyerek de kullanabilir.

Kimyonun yemeklerde baharat olarak kullanımı ülkemizde pek yaygın değildir. Ama kimyona karşı duyulan bu ilgisizliğin giderilmesi gerekir. Çünkü o, lezzet kattığı ağır yemeklerin sindiriminde önemli görevler üstlenebilir. Kimyonun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur fakat uçucu yağ içeren tüm droglarda olduğu gibi, yüksek dozajlarda kullanılmaması gerekir.


KİMYON AÇIKLAMA 5

Latince Adı:
Cuminum Cyminum.

Bitki: 50 cm yüksekliğinde, esmer sarı meyvaları olan, Mayıs-Haziran aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan otsu bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Kimyonun anavatanı Mısır olarak bilinmektedir. Akdeniz‘e kıyısı olan Güney Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinde, yurdumuzda da Orta Anadolu bölgesinde meyvaları için yetiştiştirilirler.

Kullanılışı: Başlıca kullanım alanı hepimizin bildiği gibi baharat olmaktadır. Olgun meyvalar kurutulup toz haline getirilerek tüketime hazırlanır. İlaç olarak kullanılacaksa bu şekilde toz halinde veya suyla kaynatılarak alınabilir.

İçindeki Maddeler: Tanen, reçine, sabit yağ ve cuminal içeren uçucu bir yağ taşır.

Tıbbi Etkiler: Baharlı lezzeti ile iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve bağırsak gazlarını gidericidir. Ayrıca terletici ve hafif teskin edici etkileri de vardır. Günde 4 kez 1 gr. olarak alınabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp