Meme Çıbanı

Meme Çıbanı :

Memenin üzerinde; şişkinlik. kızartı, ağrı ve ateşle kendini belli eden irin dolu bir çıban (abse) görülür.

Tedavinin ilk şartı; temizlik kaidelerine kesinlikle uymaktadır. Ayrıca, aşağıdaki reçeteler de uygulanır:

Reçete: 1 - Malzeme: Kara lahana, Kafüru, Zeytinyağı•

Hazırlanışı: 1 kaba.: 1 tane kara lahana yaprağı. 25 gram parçalanmış kafüru ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı konur. Hafif ateşte ısıtılır. Sonra. kabın içindeki karışım, yine kabın içindeki lahana yaprağının üzerine doldurulup. memenin üzerine konur. Temiz bir tülbentle sarılır. Bu işlem, 3 saat arayla tekrarlanır.

Reçete: 2 - Malzeme: Bal, Yumurta, Kepekli buğday unu, Kuyrukyağı.

Hazırlanışı: Bir kaba; 1 su bardağı süzme bal. 3 tane çiğ yumurtanın sadece sansı ve 3 çorba kaşığı kepekli buğday unu konup. iyice karıştırılır. Sonra başka bir kapta, bir parça kuyrukyağı eritilir. Bu yağdan 5 çorba kaşığı alınıp. öteki kaptaki karışıma dökülür. Hafif ateşte karıştırılarak ısıtılır. Sonra, temiz bir tülbende boşaltılıp. çıbanın üstüne sarılır.

Meme İltihabı

Doğumdan sonraki günlerde. süt bezlerinin iltihaplanması sonucu. memelerde ateş ve ağrı hissedilir. Bu durum. bebeği emzirirken daha da ızdırap verici bir hali alır. Böyle durumlarda, bebeği emzirirken; bebeğin burnu rahatça hava alacak şekilde bulunmalıdır. Emzirme süresi de. 15 dakikayı geçmemelidir. memede biriken fazla süt de. bu iş için yapılmış özel emsellerle boşaltılmalıdır.

Bebeği emzirmeden; annenin ellerini iyice yıkaması ve yıkanmamış elleriyle memelerini tutmaması gerekir. Ayrıca; memelerin üstünü temiz gaz bezi ile örtenek. bebeği emzirdikten sonra da çok sulu alkole batırılmış bir parça pamukla temizlemek lazımdır. Memelerin üzerine pudra da dökülmemelidir. Ayrıca, aşağıdaki reçeteler de uygulanır:

Reçete: 1- Malzeme: Maydanoz tohumu, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 10 çorba kaşığı maydanoz tohumu konur. 15 dakika kaynatılıp süzülür. Günde ı kere pansuman yapılır.

Reçete: 2 - Malzeme: Papatya, Su, Alkol.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 5 çorba kaşığı papatya konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp, memeler yıkanır. Sonra. 3 bardak suya; 1 çorba kaşığı alkol konur. Bununla ıslatılan bir tülbent memelerin üzerine konur ve kurudukça değiştirilir. 15 dakika sonra da süt sağılır.

Dikkat! Bu tedavilerle, 1-2 gün içinde geçmeyen meme iltihaklarında mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Meme Uçlarının Çatlaması

Doğumdan sonra geçen günlerde bazı kadınlarda memelerinin uç kısımlarının çatladığı görülür. Anne; yavrusunu emzirirken, memesinde sancı hisseder. Bebek de. emdiği sütle beraber ağzına gelen kanı kusarak çıkar. Böyle durumlarda yapılacak ilk. iş; ucunda çatlak olan memeyi en aşağı 24 saat dinlendirmek Bebek. bu memeden emzirilmez. Memede biriken sütü de. almak gerekir.

Ayrıca, tedavi maksadıyla aşağıdaki reçeteler uygulanır:

Reçete: 1 - Malzeme: Tatlı bademyağı.

Uygulanışı: Meme uçlan; günde en az 6 kere tatlı bademyağı ile yağlanır. Üzerine. ince ve temiz bir tülbent konur.

Reçete: 2 - Malzeme: Havuç .

Uygulanışı: 1 bardak havuçsuyu hazırlanıp, meme uçlan sık sık ıslatılır. Aynı işlem, her gün yeni sıkılmış havuçsuyu ile tekrarlanır.

Reçete: 3 - Malzeme: Ayva çekirdeği, Su.

Hazırlanışı: 1 bardak suya; 1 çorba kaşığı havanda ezilmiş ayva çekirdeği konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Bununla, meme uçları her saat başı ıslatılır.

Dikkat! çatlak meme uçlarına, pudra sürmek gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp