Zeytin Yaprağının Faydaları

Zeytin Yaprağının Faydaları. Yüzden fazla madde içeren zeytin yaprağındaki en etkili madde Oleuropein‘ dir. Zeytin yapraklarında yer alan oleuropein, zeytin ağacını zararlılara ve hastalıklara karşı koruyucu etki göstererek binlerce sene ayakta kalmasını sağlamaktadır. Oleuropein maddesi en kolay ve bolca zeytin yaprağından elde edilir.
Zeytin yaprağında, Oleuropein adlı polifenolik antioksidan ve Rutin, Apigenin, Luteolin gibi flavonoidler bulunur.

Zeytin Yaprağı Faydaları
- Zeytin yaprağının tıbbi etkileri oleuropein ve diğer fenolik bileşiklerin sinerjik etkileri sonucu oluşmaktadır.
- Zeytin yaprağındaki oleuropein ve bozunma ürünü hidroksitirozol güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalar özellikle kalp-damar rahatsızlıklarına önemli işlevi olduğunu göstermektedir. Tansiyon ve kolesterol düşürücü, ayrıca kan sulandırıcı etkinliği bilimsel olarak gösterilmiştir.
- Zeytin yaprağındaki kalsiyum elenolate, virüs, bakteri ve mantarları öldürme özelliğine sahiptir.
- Oleuropeinin içeriğinde yer alan elenolik asit ve oleuropein türevi olan kalsiyum elenolat farklı mikroorganizma gruplarına karşı etkilidir. Oleuropein vücutta iki enzim tarafından elenolik aside dönüştürülür. Elenolik asitin güçlü antimikrobiyal etkisi vardır.
- Zeytin yapraklarındaki oleuropein ve hidrolizleri, antibiyotiklere karşı direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde etkili bir bileşendir.
- Laboratuvar çalışmalarında, zeytin yaprağı ekstresinin E. coli, Staphylococcus aureus ve gibi Candida albicans gibi mikroorganizmalara karşı etkisinin olduğu görülmüştür. Zeytin yaprağı aynı zamanda hayvan ve in vitro çalışmalarda antiviral aktivite göstermiştir.
- 2003 yılında Mycoses”de yayınlanan bir laboratuvar çalışmasına göre zeytin yaprağı ekstresi 24 saat içinde Candida albicans‘a karşı etki göstermiştir. Candida albicans vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açan yaygın bir mantardır.
- Phytomedicine 2010 Ekim sayısında yer alan araştırma sonucuna göre zeytin yaprağı ekstresi tansiyon düşürücü bir ilaç gibi etkili olmuştur. Sekiz hafta boyunca günde 2 defa 500 mg zeytin yaprağı ekstresi kullanılmıştır.
- Bir klinik çalışmada özel olarak hazırlanan zeytin yaprağı ekstresinin birinci kademe yüksek tansiyon hastalarında etkinliği, reçeteli bir ilaç olan kaptopril ile karşılaştırılmıştır. 2 ay boyunca hastaların yarısına kaptopril diğer yarısına zeytin yaprağı ekstresi verilmiş ve süre sonunda sistolik ve diastolik kan basıncının kaptopril verilen grup kadar etkili bir şekilde azaldığı tespit edilmiştir. Aynı çalışmada zeytin yaprağı ekstresinin LDL kolesterolde yaklaşık %20 bir azalma sağladığı görülmüştür. Zeytin yaprağının kolesterolü azaltıcı etkisi içindeki Oleuropein‘den kaynaklanmaktadır.
- Bazı araştırmalarda elde edilen bulgular zeytin yaprağı ekstresinin multipl skleroz ve sinir dejenerasyonu ile ilgili sorunlarda yararlı olabileceğini göstermektedir. Clinical Nutrition 2010 Haziran sayısında yayınlanan araştırmaya göre zeytin yaprağı ekstresi farelerde sinir hasarının derecesini azaltmıştır.
- Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar zeytin yaprağı ekstresinin kan şekeri seviyesini azalttığını gösteriyor. Zeytin yaprağının aktif bileşeni olan oleuropein, diyabet ile ilişkili oksidatif stresi azaltabilir.
- Oleuropein için Amerka‘ da herpes ve hepatit gibi viral hastalıklara karşı patent alınmıştır.
Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
- Bir yemek kaşığı kıyılmış kuru zeytin yaprağının üzerine bir bardak kaynar su döküldükten sonra üstü kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlenir ve süzülür. Günde 2 - 3 defa içebilir.

Zeytin Yaprağı Ekstraktı

Kesin bir dozaj önerisi için klinik çalışmalar olmamakla birlikte zeytin yaprağı ekstresinin antibakteriyel ve bağışıklığı arttırı etkisi için günde 250 mg - 500 mg kapsüllerin 1-3 kez alımı öneriliyor.
% 20 Oleuropein içerecek şekilde standardize edilmiş olan ürünler tercih edilmeli.

Zeytin Yaprağı Zararları Var Mı
- Kan inceltici, tansiyon ve şeker düşürücü ilaç kullananlar doktora danışmalıdır.
- Hamilelik ve emzirme döneminde doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp