Yeşil Çay Bitkisi

Yeşil Çay Bitkisi

Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay. Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.

Her iki çayda da kafein bulunmaktadır, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır.

Yeşil çay çeşitleri

Japon Yeşil Çayları
Gyokuro
Matcha: bebek pudrası gibi toz halindedir, Japon seremonilerinin vazgeçilmez çayıdır.
Sencha
Kamairicha: Sencha çayından farkı üretim aşamasında yapraklar sıcak su buharı ile değil fırında şok soldurmaya tabi tutulmuş olmalarıdır.
Bancha: kaba çay, düşük kaliteli çaylardan yapılıp, niteliksiz olmasına karşın günlük kullanımda özellikle kırsal ve dağsal bölgelerde yaygın olarak içilmektedir. Halk tarafından evde basit düzeneklerle el yapımı olarak da üretilmektedir. Dünya yeşil çay üretiminde pek bilinmemektedir.

Çin yeşil çayları:
Gunpowder (GP)
Imperial, Young Hyson (YH)
Hyson
Twankay
Hyson Skin
Chunmee (CH)
Sowmee (SW)

Çay tarımı ve üretimi; büyük oranda ekvatoral ve ekvatora yakın bölgelerde yapılmaktadır. Bu bölgelerdeki çay ürününde bakteriyel ve mantarı hastalıklar ile bitki hastalığına sebebiyet veren 160'a yakın böcek çeşidi bulunmaktadır. Bu hastalık ve böceklerle kimyasal zirai mücadele yapılmaktadır. Mücadele sonucunda bir miktar ilaç kalıntısı çay yaprağı üzerinde kalmaktadır. Bu durum; siyah ve yeşil çayda insan sağlığına zararlı 70 çeşit pestisid kalıntısını da beraberinde getirmektedir. Ekolojik şartlar nedeniyle, Türk çaylarının tarımında kimyasal zirai mücadele ilacı kullanılmadığından Türkiye'de üretilen siyah ve yeşil çaylarda pestisid kalıntısı bulunmamaktadır. Türk çaylarında pestisid kalıntısı bulunmaması, ülkemizi sağlıklı bir yeşil çay üretimi için ideal ülke durumuna getirmektedir.

Çay Hakkında Bilgi
Çay (Camellia sinensis), çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, ve oolong çayı farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı (sürgün çayı) yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir.

Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olmasına karşın dünya üzerinde tropik ve subtropikal bölgelerde de yetiştirilmektedir. Tarım amaçlı yetiştirilenler 2 m'nin altında küçük ağaç görünümünde herdem yeşil bitkilerdir. Serbest bırakıldığında 9 m boyunda bir ağaç formunu kazanır. Kuvvetli ana köke sahiptir.

ÇAYIN FAYDALARI

SİYAH ÇAYIN FAYDALARI
Siyah çayda bulunan "flavonid" ve "antioksidan" kimyasalları, vücuttaki zehirli maddelerle savaşarak, toksinleri temizlemek suretiyle kalbi rahatlatmaktadır. Böylece damarlar rahatlamakta ve kanda pıhtı oluşması önlenmekte, kolestrol ve bazı yağların oluşumu engellenmektedir.Haftada 14 bardaktan fazla çay içenlerin kalp hastalıklarından ölme riski %44 azalmaktadır.Siyah çay içenlerde kireçlenme sorunu %60 oranında azalmaktadır. İçerdiği zengin mineraller sayesinde vücutta kemik yoğunluğu artmaktadır. Deri, mide, meme, yemek borusu ve akciğer kanserlerine karşı koruyucudur.(Chicago Üniversitesi Dr. Gaziano araştırması sonucudur.)

Böbrekleri çalıştırarak, taş oluşumunu engellemektedir. Merkezi sinir sistemini uyararak vücuda zindelik verir.Illinois üniversitesi Periodontri uzmanı Prof.Dr. ChristineWu`nun araştırmasına göre siyah çaydaki çok yüksek orandaki "fluorid" ve "polipenol" diş üzerinde yemek sonrası oluşan bakteri tabakasını yok ederek diş çürümelerini önlemekte, ağız kokusunu gidermektedir. Yüksek oranda C vitamini, demir ve potasyum gibi mineraller içerir. Normal bir bardak çayda 140mg flavonoid ve sadece 4 kalori vardır. NOT! :12 bardak beyaz şaraba, 2 bardak kırmızı şaraba eşdeğer ve alkolün olumsuz etkisi de yok!

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI
Böbrekleri çalıştırır, ağır metal ve alkaloidlerintoksik etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur, vücuda zindelik vererek yorgunluk halini ortadan kaldırır. Zararlı molekülleri nötralize eden doğal bir antioksidan olduğundan tümör riski ve tümör büyümesine karşı, serbest radikallerin zararlarına karşı hasarları azalttığından anti-kansorejen etkisi vardır. Kılcal damarları büzerek anti-enflamatuar etki yaratır, kalp damar hastalıklarını önler. ACE enzimini durdurarak yüksek kan basıncına neden olan anjiotensin maddesi üretimini engellemek suretiyle hipertansiyona karşı etkilidir. Kardiovasküler hastalık riskini azaltır.

Bağırsakları çalıştırır, gaz giderir; bağırsak spazmını giderir. Anti-depresan etkisi vardır. Hücre barlarının oksidasyona uğramasını engelleyen E ve C vitamini Yeşil Çayda bol miktarda mevcut olduğundan uzun süreli kürde şeker hastalarının idrarlarında şeker seviyesinin düştüğü görülmüştür. Soğuk içildiğinde vücudun hararetini düşürür. Depolanmış enerjiyi açığa çıkararak vücuda zindelik verir. Dikkat süresi, konsantrasyon ve öğrenme süresini artırır. Günde 3 kere yemek aralarında az şekerli veya tatlandırıcıyla 1 süzen poşet içildiğinde; yağ çözücü özelliğinden dolayı ayda 3 kiloya kadar zayıflama olanağı verir.

Çay, Ağız Kanserinden Korur
Çayın ağız içi kanserlerine karşı korunmadaki rolüne ilişkin gözlemler bulunmaktadır. Araştırmalardan siyah ve yeşil çayın ağız içindeki lezyonlarda iyileşme sağladığını düşündüren sonuçlar alınmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp