Tedavi Edici Bitkilerin Toplanması

Tedavi Edici Bitkilerin Toplanması :

Topladığımızda, muazzam büyüklükteki vahşi bir bahçenin bakıcıları haline geliriz

Maalesef, bitkilere karşı gelişen son ilgi dalgası yüzünden, bitki toplulukları zarara uğramıştır. Altınsap ve ginseng yabani olarak nadiren bulunur. Ekinaka, azakeğeri ve afşar otu tehdit altındaki bitkilerin bazılarıdır. Hatta sıradan bitkiler bile tehdit altındadır. New York eyaletinde iyi kaliteli yabani havuç bulmak git gide zorlaşıyor. Kuzey Michigan''''''''da II. Dünya Savaşı yıllarında can kurtaran yelekleri yapımı yüzünden adi süt otu nerede ise tamamen yok edilmiştir. Her zaman daha sonrası için kalacak şekilde toplayın, ve mümkün olduğunda ilk önce ekim yapılmış yerlerden toplamaya özen gösterin.

Gelecek Nesilleri Korumak

Bitkileri tehdit altında kalmaktan koruyacak ve gelecek nesillerin yetişmesini garanti altına alacak olan, takip edebileceğiniz birkaç uygulama vardır. Şunları içerirler:
 
♦ Toplamadan önce bitkinin üreme şekillerini öğrenin. Örneğin, toprak altı kök gövdeden üreyen bir bitki toplarken inceltilmelidir, ama tohumlar aracılığı ile çoğalan bir bitki rastlantısal şekilde toplanmalıdır, çiçeklerden bazıları tohuma dönüşmek üzere bırakılmalıdır.
 
♦ Bitkiyi toplamadan önce, onu ne için kullanacağınızı bilin.
 
♦ İhtiyacınız olduğu kadar toplayın.
 
♦ Ticari amaçlar için yaban toplayıcılığı yapmayın.
 
♦ Mümkün olduğunda, kayıpları bitkinin tamamının ölümüne yol açabilecek olan kabuk ve köklerden çok, doğanın kolaylıkla yerine koyduğu yaprak, tohum ve çiçekleri toplayın.
 
♦ Tehdit altında olan bitkileri toplamayın; yerinekullanabileceğiniz bir başkasını kullanın. Örneğin, sarımsak, altın mühür veya ekinaka yerine soğuk algınlığı ve virüslere karşı kullanılabilir.
 
♦ Islak topraktan toplamayın. Bıraktığınız ayak İzleri toprağı sıkıştırır, sonraki gelişimi zorlaştırır. Islak alan bitkilerini toplamadan önce kuru bir dönem için bekleyin.
 
♦ Hayvan toplulukları için yeterli miktarda bırakın.
 
♦ Herkes özen göstererek toplamaz. Toplama alanlarınızı kimden öğrendiğiniz konusunda itinalı davranın.
 
♦. İlaçlanmış alanlar (sivrisinek kontrolü için ilaçlanmış bataklıklar ve zigzag kelebeği için ilaçlanmış ormanlar dahil), yol boyları, fabrika veya çiftlik çevreleri veya kirli su çevrelerinden toplamayın.

Toplama Kuralları

Hiçbir gününüzü çilek toplayarak geçirdiniz mi? Sabahleyin meyvelerin nasıl serin ve üşütücü olduklarını, ama güneş onlarıısıttıkça daha tatlı ve sulu bir hal aldıklarını hatırlıyor musunuz? Topladığınız bitkiyi gün ve mevsimin nasıl etkilediğine dikkat etmek önemlidir.İlke olarak siz bitkileri etkinliklerinin doruk noktasındayken veya tam olarak olgunlaştıklarında toplamak istersiniz. Bitkinin enerjisinin büyük bölümünü belirli bir kısmının büyümesine ayırdığı zamanı hatırlayın. Bu o kısmın toplanma zamanıdır.

Bazı faydalı genel kuralların bazıları:
 
♦ Yapraklar, ya çiçek tomurcukları belirmeden önce, ya da tohumlandıktan sonra, yani güz gelişimi başladığında, körpe ve yeni gelişim gösterirken toplanmalıdır.
 
♦ Çiçekler genellikle tam olgunlaşmadan önce, orta ila geç sabah arası çiy kuruduktan sonra en iyi haldedirler.
 
♦ Tohumlar olgun ve kuru iken, ama toprağa düşmeden önce toplanmalıdır.
 
♦ Kökler erken ilkbahar veya geç sonbaharda toplanır. Gövde güneş ile dikilip eğildiğinden, toplamak için en elverişli zaman sabahın erken saatleri ile öğleden sonranın geç saatleridir.
 
♦ İç kabuklar ve öz sıvısı en iyi yaprak tam boyutuna erişmeden önce, öz sıvı akarken, ilkbaharda toplanır. İç kabuk gövdeden (ağacın ölümüne neden olabilir) değil, dallardan toplanır. Sıcak güneşli bir günün öğleden sonrasınınortalarında ağacın güney yüzü en uygun yerdir...her hangi bir akça ağaç pekmezcisine sorun!
 
♦ Sürgünler yıl boyunca toplanabilir, buna rağmen ilkbahar tercih edilir ve en bol olduğu zaman da budur. Seyreltilmenin faydalı olacağı kümelerden toplayın.
 
♦ İlkbahar ve geç sonbaharda toplanan bitkiler azami etkinliğe genellikle soğuk hava dönemleri süreçlerinde ulaşırlar: Menekşe, kuşburnu, karahindiba kökü, güneş yumrusu, büyük su kamışı sürgünleri bazı örneklerdir.
 
♦ Yaz ve erken sonbaharda toplanan bitkiler tam olarak gelişmek ve esans yağlarını oluşturmak için ısıya gereksinim duyarlar. Bu bitkileri sıcak dönemlerde toplayın: Yabani havuç tohumları, kantaron, yabani acı kiraz, adaçayı yaprağı ve sığırkuyruğu Çiçeği.
 
♦ Ağır yağmurlardan senra bir veya iki gün toplamaya ara verin. Bitkiler aşırı nem ile ıslanırlar ve etkinliklerini kaybederler.
 
♦ Ayni şekilde, bir kuraklık sırasında da bir şeyler toplamaya çalışmayın, bitki hücreleri baskı altında olduğu için, etkinlikleri yine azalmıştır.İdeal bir dünyada yaşıyor olsaydık, bu kuralların hepsini her zaman uygulardık. Ama öyle yapmıyoruz. Sadece ağır bir ayazdan sonraki güneşli bir günde öğleden sonra saat 3''''''''te ya da ağır bir yağmurdan üç gün sonra kuşburunları hiçtoplayamayacağımız söz konusu olamaz.

Ev ilaçları amacı ile kendimize biraz anlayışlı davranabiliriz

Basit bir çay olarak kullanmak üzere kış ortasında kavak kabuğu ve yaz ortasında kara hindiba kökü topladım. Kaliteleri kesinlikle en iyisi değildi, ama kalite olarak eksik olan tazelik ile karşılanmıştı-. Muhtemelen bitkiden birazcık daha fazla kullanmam gerekmişti - bir bardak yerine iki bardak kavak kabuğu çayı almak gibi. Kendinize basit ve emniyetli bitkileri değişik gelişim dönemlerindedenemek için özgürlük tanıyın. 
 
Toplarken neyi arayacağınızı samimi bir seviyede anlayabilmenin tek yolu budur. Hepimiz ekşi domates ile olgun domates arasındaki farkı biliriz çünkü her ikisinide tadıp karşılaştırmışızdır. Tentür, yağ ve merhem gibi uzun süre saklanacak ilaçlar hazırlarken, her zaman toplayabileceğiniz en kaliteli bitkileri kullanın ve ilacın faydalarını görmeye başlayana kadar az miktarlarda hazırlayın. Etkisiz bir beş yıllık tentür stoğuna sahip olmaktan daha kötü bir şey olamaz. Zamanınızı, bitkinin enerjisini ve yatırdığınız parayı boşa harcatmış olur, ve eğer o tentürü ilaç olarak kullanıyorsanız zararlı bile olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp