Söğüt Kabuğu Cilde Faydaları

Söğüt Kabuğu Cilde Faydaları :

Söğüt yazın bizleri serinleten ve sulak yerlerde yetişen bir ağaç türüdür. Ama sadece seinletmekla kamıyor. Kabuklarıylada şifa dağıtıyor. Vücutta oluşan iltihaplanmalarda söğüt kabuğu çok iyi geliyor.
Aslında bu tedavi taaaa Hipokrat zamanından beri kullanılan bir tedavi. Eski zaman kaynaklarına göre, Eski Sümer ve Mısır kayıtlarında söğüt ağacı kabuğunun ağrı ve ateş tedavisinde kullanıldığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
M.Ö. 5.YY‘da Yunanlı doktor Hipokrat söğüdün ilaç olarak kullanımından bahsetmiştir. Amerika yerlilerinin de söğüdü tedavi amacıyla sık sık kullandığı bilinmektedir.
Söğüt ağacı kabuğundaki aktif madde Salisin‘dir. Kristal formu ilk olarak 1828′de Fransız eczacı Henri Leroux tarafından izole edilmiştir. Saf formu İtalyan kimyager Raffaale Piria tarafından elde edilmiştir. Suda çözündüğü zaman asit özelliği gösterdiğinden (ph 2.4) Salisilik asit olarak adlandırılmıştır. Söğüt Kabuğunun Romatizmal hastalıklarda yaygın kullanılıp sonuç alındığı görülmüştür.
Söğüt kabuğu faydaları, içinde bulunan salisinin aspirine benzeyen bir etki yaratarak ağrıların hafiflemesine ve iltihabın azalmasına yardımcı olmasından ileri geliyor. Hatta 1800‘lü yıllarda salisin aspirin üretiminde kullanılmaktaydı. Söğüt kabuğunun ağrıyı hafifletmesi aspirine göre daha yavaş olmakla birlikte etkisi daha uzun sürüyor.
Her söğüt çeşidi aynı oranda salisin içermemektedir. Bu nedenle ağrı ve ateş tedavisinde kullanılan söğüt kabuğu genellikle Avrupa‘da yetişen beyaz söğütle Kuzey Amerika‘da yetişen mor ve crack söğütten elde edilir.
Salisin dışında söğüt kabuğu içerisinde bulunan bileşenlerin antioksidan, antiseptik ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri olduğu bazı çalışmalarla belirlense de genel olarak kabul görmediği için daha çok bilimsel araştırmaya gerek duyulmakta.
TEDAVISINDE SÖĞÜT KABUĞU KULLANILAN RAHATSIZLIKLAR
Yapılan çalışmalar söğüt kabuğunun aşağıdaki hastalıkların tedavisinde etkili bir bitkisel ilaç olarak kullanılabileceğini göstermekte.
BAŞ AĞRISI: Baş ağısını geçirmek için eczanelerde onlarca farklı markanın ilaçlarını bulabilirsiniz. Ancak bu ilaçların büyük çoğunluğu yan etkileri ile birlikte gelme. Ülkemizde de sık sık kullanılan baş ağrısı ilaçlarından bazılarının mide ve bağırsak sorunlarına yol açtığı biliniyor. Kimyasal ağrı kesiciler yerine söğüt kabuğu kullanarak bu yan etkilerden korunmanız mümkün.
BEL AĞRISI: 200 kişi üzerinde yapılan bir çalışma ile söğüt kabuğunun bel ağrısı tedavisinde oldukça etkili olduğu belirlenmiş. Ne kadar alınması gerektiği konusunda belirli bir rakam bulunmasa da aynı çalışmada 240 mg söğüt kabuğu dozu alanların ağrılarında önemli oranda azalma meydana gelmiş.
EKLEM İLTIHABI: Yine söğüt kabuğunun eklem iltihabı olan hastalar üzerinde kullanılması sonucu bu rahatsızlık nedeniyle oluşan ağrılarda, özellikle boyun ve sırt bölgesinde ağrıların hafiflemesi sağlanmış. Başka bir çalışmada ise kalça ve diz bölgesinde bulunan eklem iltihabı ağrılarının söğüt kabuğu ile önemli oranlarda hafifletilebildiği tespit edilmiş.
SÖĞÜT KABUĞUNUN KULLANILDIĞI DIĞER RAHATSIZLIKLAR
Aşağıdaki listede bulunan rahatsızların tedavisinde söğüt kabuğu faydaları bilimsel olarak araştırılmamış olsa da pek çok bitki uzmanı bunların tedavisinde ya da belirtilerin hafifletilmesinde söğüt kabuğu kullanımı tavsiye ediyor.
Adet ağrıları
Ateş
Grip
Kesecik iltihabı
Tendon iltihabı (tendinit)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp