Siyah Çay

Siyah Çay

Esas olarak Hindistan, Sri Lanka ve Kenya’da üretilen siyah çaylar Avrupa ve Amerika’da içilen çayın yüzde 90’ım oluşturur, Hindistan ve Ortadoğu’da içilen en yaygın çaylardır.Gördükleri işlemler soldurma, kıvırma, eleme, tam oksitlenme, kurutma ve belki yıllandırmadın Tam oksitlenme yaprakları bakır ya da parlak altın rengine çevirir ve belli bir derecedeki kurutma siyah ya da koyu kahverengileştirir.Bütün-yapraklı çaylar bazen şöyle sınıflandırılır:
 
• Orange pekoe (OP): Daha uzun, daha olgun yapraklar, tomurcuk yok. En iyisi olan ‘OPl’in daha narin yaprakları vardır. HollandalI tüccarlar Orange prensleri şerefine bu çaya ‘orange’ adını vermiştir.
 
• Çiçekli orange pekoe: İki yapraklı tomurcuk seti, çiçeksi lezzet veren, kısa, genç yapraklı, yüksek kaliteli çay.
 
• Altın çiçekli orange pekoe: Erken sezon tomurcuk seti, oksitlenme nedeniyle altın rengine dönen, çok daha iyi bir çay.
 
• Tepe tomurcuklu altın çiçekli orange pekoe: Tomurcuk seti bakımından zengin, en iyi çay. En iyi tepe tomurcuklu çay -‘özel en iyi tepe tomurcuklu altın çiçekli orange pekoe’ ya da SFTGFOP 1- en yüksek (yüzde 25) tepe tomurcuğu içeriğine sahiptir.Kırık-yapraklı çaylar bazen kırık orange pekoe, altın kırık orange pekoe ve tepe tomurcuklu altın kırık orange pekoe olarak adlandırılır.Siyah çayların güçlü bir koyuluğu, lezzeti ve burukluğu vardır. 
 
Çeşitleri şöyledir:Assam -kuzeydoğu Hindistan’ın bu çayları, maltlı, bis- küvimsi ve hafif acı lezzette, sert, koyu kahverengi dem verir; buruk hatta hafif keskin bile olabilirler. Genellikle harmanlanan bu çaylar Hindistan’ın çay üretiminin yüzde 75’ini karşılamaktadır.Seylan -Orta kahverengi, yoğun ve zengin lezzetli demi olan Sri Lankalı çaylar. Bu çaylardan bazıları, istenen parlaklık ve asitliklerinden dolayı ‘sivri’ olarak tanımlanır.Darjeeling -Batı Bengal’deki Himalayalar’ın eteklerinden, kaliteli toplamayla (bir tomurcuk ve iki yaprak) toplanan Hint çayı. Demi altın kahverengisidir, nefis aromalı kokusu, biraz tatlılığıyla taze bir lezzeti ve biraz da badem ve misket üzümü tadı vardır. Darjeeling çayları çayın şampanyası olarak bilinir ve Hint çayının sadece yüzde birini oluşturur.
 
Yunnan Altın Tomurcukları (Dian Hong: ‘Altın tomurcuklar’) -tomurcuklan ve yapraklan, bal ve armut kokulu lezzetiyle, Yunnan kentinden Çin çayları.Keemun (İngilizce Qimen’den) - Anhui kentindeki Çimen bölgesinin, ince, siyah yapraklı, hafif buruk ve zengin, hoş, tatlı, meyvemsi lezzetteki Çin çayları. Keemun Mao Feng çayları kaliteli toplanır, çikolata ve toprak lezzetine sahiptir.
 
Lapsang Souchong (Zhengshan Souchong) -Çin’in ve artık Tayvan’ın, dünyanın en eski siyah çayları. Bir filizdeki üçüncü ve dördüncüler olan büyük yaprakları yanan çam ateşinde kurutmak onlara dumanlı, hafif keskin lezzet verir. ‘Katranlı’ lapsang, çam odunu katranı üzerinde tütsülenir, bu yüzden katranlı lezzeti vardır. Yaşlı insanların aşina olduğu ‘Çin çayı’ terimi, genellikle bunun gibi Çin’in dumanlı lezzeti olan siyah çay demektir.Nilgiri -Güney Hindistan’daki Nilgiri Tepeleri’nin çayları. Kışın toplanan ‘ayaz çayları’ koyu renkleri, yoğun aromalı kokuları, meyveli ve baharatlı taze, zengin lezzetleriyle en iyisidir.

Siyah Çayın Faydaları

Siyah çay sofralarımızın, muhabbet ortamlarımızın vazgeçilmezi. Hatta Türk kültüründe çay ikram etmek çok önemli bir yer tutuyor. Hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan siyah çayın faydaları da bir hayli fazla. Hatta bu faydaların arasında çok ilginç olanları da var. Yara temizlenmesi, ayak kokusu giderme gibi özellikleri ilginç faydaları arasında bulunuyor.

Siyah çayı demledikten sonra biraz soğutup ılık hale getirin. Bir leğene koyup ayaklarınızı 10 dakika içinde tutun. 10 gün boyunca uyguladığınızda ayak kokusundan eser kalmayacaktır. Ayrıca çay ile gargara yaptığınızda, boğaz ağrısı şikayetleriniz de son bulur. Diş çürüğüne, diş eti ve ağız hastalıklarına yol açan bakterilere de düşmandır. Yine gargara şeklinde kullanımı bu bakterilerin ağız ve dişte birikmesini önler. Hollandalı bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre de siyah çay kalp krizi riskini azaltıyor. Günde en az 2 bardak siyah çay içenlerin, içmeyenlere oranla kalp krizi yaşama risklerinin daha az olduğu yapılan araştırmayla ortaya konmuş. Bir diğer ilginç faydası balsam (yumuşatıcı krem) etkisi yaratması. Banyoda kısa bir süre teninize ılık çayla yaptığınız masaj sayesinde bu etkiyi yaratır. Böylelikle de ciltte bulunan yağ oranının düşmesini sağlar.

Yara temizlenmesinde de faydalıdır. Üzerine çay dökülen pamuk ile yapılan pansuman aracılığıyla yaralarda antibiyotik etkisi yaratır. Saçınızı siyah çayla duruladığınızda ise saçtaki matlığı atarak parlak bir görünüm yaratır. Kaynamış siyah çayın buharı bile faydalıdır. Gözünüzü uygun bir mesafeye getirerek çay buharına tutarsanız çapaklanmaya engel olursunuz. Balık vb. ürünleri ellediğinizde ağır bir kokuya sebep olur. Üstelik yıkamayla da hemen geçmez. Ancak demli çay ile elinizi yıkadığınızda kokudan eser kalmaz. İçildiğinde ise metabolizmayı güçlendirir ve depresyona engel olur. Kan dolaşımına fayda sağlar. Boşaltım sistemine de direk etki edip idrarın dışarı atılımını kolaylaştırır.

Siyah çayın zararları

Çayın zararlarıÖzellikle iş yerlerimizde çalışırken normal koşullardan daha fazla tüketilen siyah çay’ın zararlarının bireyler üzerinde olumsuz etkilerinin gün geçtikçe artış gösterdiği, uzmanlar tarafından açıklanmaktadır.

Ülke genelinde, siyah çay üretiminde gösterdiğimiz başarıyı, tüketiminde de nerdeyse dengelediğimiz söylenmektedir. Böylelikle siyah çay Türk’lerin milli içeceği olma mertebesine uzun yıllar öncesinden erişmiştir. Öyleyse hayatımızın bir parçası ve alışkanlığı haline gelen siyah çay’ın tüketilmesi hakkında neler biliyoruz ? Hiç düşündünüz mü? Çay’ı bize ikram edilen her fırsatta geri çevirmeden içerek, aslında tüketim sınırını aşıp aşmadığımızı, sağlıklı bir yaşam seyrinde iken çay’ın hangi mikarda tüketilmesi gerektiğini ve çizilen çizgiye basıp geçtiğimizde siyah çay’ın sağlığımız üzerindeki ciddi zararları nelerdir ?

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde sıvı tüketiminde su’dan sonra çay’ın yer aldığı belirtilmiştir. Aynı zamanda çay tüketimini şeker ile bir arada gerçekleştirmek ve günlük sıvı ihtiyacımızın büyük oranını çay ile sağlamak, vücudumuza yüksek ölçüde onarımı zor zararlar oluşmasına yol açmaktadır. Özellikle besin alımı beraberinde tüketilen çay sağlığımızı daha kısa yollarla etkileyerek birçok hastalığa zemin oluşturmaktadır. Bu sebeple besin alımı sırasında çay yerine farklı sıvı çeşitlerini tercih etmeliyiz

Siyah çay zayıflatırmı
Siyah çayda bulunan yağ yakıcı bitkisel enzimler, çayın diyet programları ve zayıflama listeleri için iyi bir içecek olmasını da sağlamaktadır. Metabolizmayı hızlandıran içecekler arasında siyah çay ayrı bir yere sahiptir. Yaşlanmayı önleyici etkilerinden dolayı siyah çay ekstresi, cilt kremlerinde de kullanılmaktadır. Siyah çay yaprakları ile yapılacak cilt bakım kürü ile cilt kırışıklıkları ve cilt sarkmaları da bitkisel çözüm ile tedavi edilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp