Sinir Otu Yetiştiriciliği

Sinir Otu Yetiştiriciliği :

Eskiler bu bitkiye dolama otu derdi. Parmağında dolama iltihabı çıktığı zaman bu ottan parmağına sarardı. İyi gelirdi. Şimdi öğrendiğime göre dolama otu başka bir bitkiymiş. Buna Türkçede sinir otu deniyor. Plantaginaceae familyasındandır. Bilimsel adı Plantago major. Daha farklı şekillerde ve daha küçük yapraklı cinsleri de var.

Plantago major sinir otu bizim balkonda on yıldan fazladır saksıların dibinden kendiliğinden çıkıyor. Yok etmek mümkün değil. Ama seviyorum. İyi bir görselliği var. Bence süs bitkisi olarak yetiştirilebilir. Balkondakiler yaz kış yeşil kalabiliyor. Tek kusuru yaz sıcakları başladığı zaman yapraklarında bembeyaz un gibi külleme hastalığı olması. Devamlı klorlu musluk suyuyla temizleyince geçiyor ama uğraşmak mesele. Çiçekleri önemli değildir. Çimen başaklarına benzer.

Güneşi ve kuvvetli toprakları çok sever. Suyu çok sevmesine rağmen susuzluğa iyi dayanıklıdır. Fakir topraklarda da sorunsuz yetişir ama yeterince iri yapraklı olamaz. Çok yıllıktır. Dondurucu soğuk görmezse bütün yıl yeşil kalır.

Sinir otunun faydaları:
Şifalı bitkilerdendir. Kullanılması güvenlidir kötü etkileri olmaz. Salatalara karıştırılıp yenebilir. Çayı yapılabilir. Beta karoten zengini olup güneşte bronzlaşmada iyi yardımcıdır. A vitamince zengindir. C vitaminin bir şekli olan ascorbic acid içerir. Bu da C vitamini eksikliği durumunda, özellikle diş eti ve damak için önemlidir. Sinir otu ayrıca hem antioksidan hem antibakteriel özelliğine sahiptir. Ayrıca kalsiyum zenginidir.

Ciltteki böcek ısırması, arı sokması, yara ve yanıkların ağrısını sancısını çabuk giderir. Sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcıdır. Her sigara içme ihtiyacınızda sinir otu yaprağı çiğnemelisiniz. Şeker düşüklüğü problemi olanlar dikkatli olmalıdır çünkü fazlası şeker dengesini etkiler, kandaki şeker oranını düşürebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp