Sinir Otunun Zararları

Sinir Otunun Zararları :

Doğanın bize sunduğu şifalı otlardan bir tanesi de sinirli ottur. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişen sinirli ot, bazı bölgelerimizde “sinirli yaprak“, “bağa yaprağı” ve “ateş yaprağı” olarak da bilinmektedir.

Sivri sinir otu (Plantago lanceolata) ve yapraksız sinir otu (Plantago major) olmak üzere iki türü bulunmakta ve 40 cm.ye kadar boylanabilmektedir.

İÇERİK

Yapısında bulunan acı maddeler, flavonlar, silisik asit, allantoin, ve tanenler ve aucubin glikoziti şifalı olmasının altında yatan sebeplerdir. Ayrıca eterik yağ, A, C ve K vitaminleri, labenzim, invertin, emulsin, fosforik asit ve müsilaj içerdiği diğer maddeler arsında yer almaktadır.

KULLANIMI NASILDIR

Sinirli ot, çayı ve lapası hazırlanmak sureti ile kullanılabilmektedir. Çayını hazırlamak için yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış sinirli ot, bir su bardağı kaynar suyla 15 dakika demlenir. Süzülür ve kullanılır. Lapası ise şu şekilde hazırlanmaktadır. Sinirli ot yaprakları yıkanarak ve lapa haline gelene kadar uygun bir araç yardımı ile ezilir.

Bitkinin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, düşük tansiyon hastalarının kullanmaması önerilmektedir.

Sinir Otunun Zararları. Sinirli Otunun Bilinen Teklikeli Bir Zararı Yoktur. Yalnızca Tansiyon Sorunu Olan İnsanların Ve Bir Yaşından Küçük Çoçukların Kullanmaması Önerilir. Kullanılsa Bile Hasta Takip Edilmeli.

Sinir otu çayı: 1 çay kaşığı sinir otu 1 su bardağı kaynamış suyun içine atılarak demlenmeye bırakılır ve ılık olarak içilebilir.

Sinir Otu Zararları: Düşük tansiyon hastalığı olanların doktor tavsiyesi olmadan kullanması sakıncalıdır. Zira tansiyon düşürücü yararlı veyaz yararsız etkisi görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp