Sarımsağın Zararları Nelerdir

Sarımsağın Zararları Nelerdir

Her şeyin olduğu gibi fazla sarımsak yemenin de zararı var. Bir prostat hastası ameliyat edilirken kanı durdurulamamış. Doktorlar bu hastanın çok sarımsak yediğini tespit etmiş. Sarımsak kanı sulandırdığı için, aynı etkiyi yapan aspirin ile birlikte kullanılmamalı. 

SARIMSAĞI ÇİĞ YEMEYİN, ZARAR GÖRÜRSÜNÜZ

Çiğ sarımsağın tahriş edici, asidik ve okside edici bileşikleri ayrıştırma ile yok edilebilmektedir. Bazı kültürlerde bu ayrıştırma için sarımsak ıslatılmakta veya alkol, süt ile ayrıştırılmaktadır. Sarımsağın birçok istenmeyen yan etkisi, fazla miktardaki yağda erir organosülfur içeriğinden kaynaklanmaktadır.

YILLANMIŞ SARIMSAK

Çiğ tüketilen sarımsaktaki 'Allicin' denen madde, kolesterol düşürme etkisi yanında, karaciğer, mide, bağırsak sistemini tahriş edip, erkeklerde sperm hareketlerini yavaşlatmaktadır. Oysa dövülmüş sarımsak suda en az 10 ay kadar bekletildiğinde mucize bileşiği ''S-Alilsistein (SAC)''açığa çıkmaktadır. Bu mucize madde karaciğeri koruyucu, savunma sistemini güçlendirici, kanseri önleyici ve tüm kemoterapatik ilaçların istenmeyen yan etkilerini azaltıcı etkiye sahiptir.

Yağda eriyen sarımsak içeriği (Allicin) lipit düşürücü etkisinin yanı sıra aynı zamanda karaciğer hücrelerine karşı toksik etki yapabilmekte ve laktat dehidrogenaz enzimini artırabilmektedir. Halbuki suda erir sarımsak içeriği (S-Alilsistein) sitotoksik olmadan tüm faydalı etkileri sağlamaktadır.

Sarımsak kokusu nasıl çıkar?

Gülü seven, dikenine katlanır... Sarımsağın kokusu kolay kolay çıkmaz. O nedenle akşamları tüketilmeli. Sarımsak yedikten sonra maydanoz yaprağı çiğneyebilirsiniz, doğradıktan sonra ise elinizi limon suyuyla ovarsanız kokusunu hafifletir.

Sarımsak Faydaları

Sarımsak, kanser hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Alphan, "sarımsak, çiğnenerek yenildiği takdirde kanser olma riskini azaltır" dedi. Vitamin, mineral ve aminoasitler bakımından son derece zengin sarımsak, kalp krizi, beyin kanaması ve kanser riskini azaltıyor. ABD'li uzmanlarca "bin yılın önemli bitkisi" olarak nitelendirilen sarımsak, "doğal antibiyotik deposu" olmasının yanı sıra kanser hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor.

Kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağlayan, selenyum açısından zengin olan sarımsak, bazı hastalıklara yakalanmada önleyici etki yapıyor. Sarımsağın bileşiminde, sakaroz, glikoz gibi karbonhidratlar ile protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri bulunuyor. "Günde bir sarımsak tutar doktoru uzak" diye özdeyişlere de konu olan sarımsak, birçok ülkede hem tatlandırıcı ve koku verici, hem de şifalı bitki olarak kullanılıyor.

BİRÇOK DERDE DEVA
Asırlar boyu insanlar tarafından birçok derde deva olarak tüketilen ve İbni Sina'nın eserlerinde de yer alan sarımsak, vitamin ve mineral deposu olmasının yanı sıra damarları genişletici özelliğiyle terlemeyi artırıyor. Türkiye'de Kastamonu Taşköprü'de üretilen genetik müdahaleye uğramamış sarımsak, antiseptik (mikrop kırıcı) özelliğinin dışında damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede, tansiyon ve kolesterolü düzenlemede, kanı temizlemede şifa verici bitki olarak kullanılıyor.

Sarımsak, ayrıca meme, prostat, mide ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma riskini azalttığı gibi hastalıkların ilerlemesini önlüyor. Bütün bu özelliklerine karşın sarımsak, tarım alanlarına zarar veren böceklere karşı ilaç olarak da kullanılabiliyor. Kimyasal böcek ilaçlarının çevreyi zehirleyici etkileri olmasına rağmen, zararlı böcekleri üründen uzak tutmaya dayalı bir koruma sunan sarımsak yağı ile su karışımı daha güvenli ve çevreye herhangi bir zararı yok.

AŞIRI TÜKETİMDEN KAÇININ
Sarımsağın aşırı tüketiminin ise bazı yan etkileri var. Yapısında yer alan yüksek orandaki kükürt bileşikleri, alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Çok fazla çiğ sarımsak yenilmesi, bunların sindirilmesi sırasında oluşan gazların verdiği rahatsızlık dışında bağırsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine neden oluyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ: MUTLAKA ÇİĞNENMESİ GEREK

Günde 2 diş sarımsağın çiğnenerek tüketilmesi, birçok hastalığı önlemede de etkili olan sarımsağın damarları genişletici özelliği nedeniyle kalp krizi geçirme riskini azaltıp, tansiyonu da düzenleyici etki yapmaktadır.

Sarımsak, çok sayıda hastalığın mikrobuna karşı vücudu dirençli tutar. Yalnız, sarımsağın koruyucu özelliğinden faydalanmak için mutlaka çiğnenmesi gerekir. Yutularak yenilen sarımsak insan vücuduna fayda sağlamaz, aksine zarar verir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp