Sarımsağın Tansiyona Etkisi

Sarımsağın Tansiyona Etkisi

Birçok kişinin aksine sarımsağı çok severim. Sarımsaklı yoğurtla tatlandırılmış zeytinyağlı bakla... Sarımsak ve sirke eklenmiş işkembe çorbası... İçine diş diş sarımsak konmuş bir et yemeği...

Bu ve benzeri yemekleri yerken hep dikkat etmek zorunda kalırım. (Hayır, mesele 'sarımsak kokmak' değil; o ayrı bir konu.) Dikkat etmem gerekir çünkü şöyle doyasıya sarımsak yemeye kalktığımda... 20 dakika içinde uykum gelir!

Ete sarımsak katan kebapçılar sık sık gecemin berbat olmasına yol açar. Çünkü iki tek rakıdan sonra uyuklamaya başlarım, yanımdaki kişiler de kafayı bulduğumu sanır.

Aynı durum balıkçıda da geçerli. Şöyle rokayla karıştırılmış ince kıyım kıvırcık salata ve üstüne sarımsaklı sos... Yemesi şahane, ya sonrası? Bendeniz uyuklamakta! Eşim yıllardır, " Aynı yemekleri yiyoruz ama sarımsak bana bir şey yapmıyor, peki seni niye uyutuyor " deyip durdu. Sahi niye? "Sarımsak tansiyonu düşürmez" diyen bir doktorun, beni ikna edebilmesi için, sarımsak yedikten sonra baş gösteren bu uyuklama halinin nedenini anlatması gerekir.

Türkiye'nin başta gelen tansiyon uzmanlarından Prof. Serap Erdine'ye konuyu sordum. Özetle şöyle diyor:
1) Sarımsak tansiyon düşürücü bir ' ilaç' değildir . Yani yüksek tansiyonu tedavi etmek ya da kontrol altına almak için kullanılamaz.
2) Sarımsak bazılarının tansiyonunu, bir süreliğine, az miktarda da olsa düşürebilir. ( Sanırım ben bu kategoriye giriyorum. 'Normalin alt sınırındaki' tansiyonum sarımsak yiyince düşüyor. )

3) Hayvanlarla yapılan deneylerde sarımsağın ihtiva ettiği ' allicin' adlı damar genişletici maddenin tansiyonu bir miktar düşürdüğü saptanmıştır.
4) Piyasada satılan sarımsak haplarının tansiyon düşürücü etkisi yoktur.
5) Sarımsak yedikten sonra tansiyon düşmesi alerjik bir reaksiyon sonucu da meydana gelebilir.

Şimdi gelelim doktor-halk ilişkisine... Şunu biliyoruz: Ülkemizde çok sayıda yüksek tansiyon hastası var. Sağlık Bakanlığı'na göre 15 milyon kişi ! Bunların ilaç kullanması gerekiyor.

Ne var ki bazı bilinçsiz, eğitimsiz hastalar, sarımsağın tansiyonu düşürdüğünü öğrendikleri anda, ilaçlarını bırakıp sarımsağa yumuluyorlar. (Sonra da beyin kanamasından ölüyorlar!) Bu son derece yanlış. Çünkü sarımsak ilaç değil. Evet benim gibi bazı insanların tansiyonunu az da olsa düşürebilir. Ancak... 1) Herkeste aynı etkiyi göstermez.

2) Tansiyonu 18'e dayanmış bir hastaya şifa vermez. O kişilerin mutlaka ilaç kullanması gerekir.
Bizim doktorlar, halkın ilaçlardan hoşlanmadığını... Onlara harcanan paraya acıdığını... Mucizevi çözümler beklediğini bilirler. Bildikleri için de " Halka her doğru söylenmez ama doğrusu yapılır " derler.

Birçok doktorun, özellikle de tansiyonla ilgilenenlerin, "sarımsak tansiyonu düşürmez" mesajını veren bir haberden mutlu olduğunu tahmin ediyorum.

Sarımsağın Zararları

Tarihin ilk çağlarından beri bilinen ve ilaç olarak kullanılan sarımsak, anavatanı olan Hindistan’dan bütün dünyaya yayıldı. Sarımsağın saymakla bitmeyecek faydalarından bazıları şöyle: Antibiyotik özelliği sayesinde mikropları öldürür, kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini önler, kansere yakalanma riskini azaltır (Avrupa’nın en çok sarımsak tüketen ülkesi Bulgaristan’da kanser oranı diğer Avrupa ülkelerine göre 6 kat daha düşük), bağırsak kurtlarına karşı faydalıdır, idrar söktürücü, saç dökülmelerini önleyici, cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, kabız önleyici ve tabii tansiyon düşürücü etkileri vardır. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlü tutarak bizi hastalıklardan koruyan en faydalı bitkilerden biridir.

Fakat bunun yanında özellikle yüksek tansiyon hastası olan yaşlıların dikkat etmesi gereken bir takım sakıncaları da barındırıyor sarımsak. Uzmanlar kontrolsüz sarımsak kullanımının kan basıncını hızlı biçimde ve aşırı şekilde düşürerek beyindeki kan dolaşımını olumsuz etkilediğini belirtiyorlar. Beyin kan dolaşımı zaten yavaş olan yaşlı hastaların bu nedenle felç geçirme olasılığı oldukça yükseliyor.

Sarımsağın tansiyon düşürücü etkisi nedeniyle halk arasında çok sık kullanıldığını ifade eden uzmanlar şu konulara dikkati çekiyor: “Yüksek tansiyon problemi olanların sarımsak tüketimine ağırlık verdiğini gözlemlemekteyiz. Hatta öyle ki maalesef ilaçların bile önüne geçmiştir. Çoğu hipertansiyonlu kişi, ilaçlardan çok sarımsak kullanmaya yönelmiştir. Halbuki, sarımsağın kontrolsüz bir şekilde yenilmesi, tansiyonun ani düşmesine bağlı olarak felç gibi tehlikelere maruz bırakmaktadır.

Bazı müşahedelere göre acil servise felç belirtileri ile gelen hastaların bir çoğunda, felç öncesinde sarımsak yeme hikayesi mevcut. Bazı hastalar da sarımsak kullanarak almaları gereken tansiyon ilaçlarını ihmal etmektedir. Bu da zamanla telafisi imkansız sorunlara yol açmaktadır.
Sarımsağın bir başka yan etkisi de sizi toplum içinde utandıracak türden. Fazla sarımsak yer ve fazla terleyecek bir aktivite yaparsanız (spor vb.) sarımsağın kokusu da terle birlikte atılıyor ve etrafa ter kokusuyla karışmış sarımsak kokusu yayılarak çevrenizdeki kötü bakışları üzerinizde toplayabiliyorsunuz.

Hipertansiyonu olan kişilerin sarımsak kullanmak yerine ilaç kullanmayı tercih etmeleri çok önemli bir husus. Eğer ilaç kullandığı halde kan basıncının normale gelmediği kişiler, doktora müracaat ederek, ya ilaçlarını değiştirerek daha güçlü bir antihipertansif kullanmalı yada ikinci bir tansiyon düşürücü ilaç ilave edilmelidir.

Sarımsakla Saç Bakımı

Sarımsak saçlarınıza doğal parlaklık vermekle kalmaz kökleri güçlendirerek çevresel faktörler nedeniyle oluşan saç dökülmesini de yavaşlatır.

Kozmetik mağazalarında bulabileceğiniz pek çok saç bakım ürünü içerisinde yer alan sarımsağı evinizde saç maskesi olarak kullanabilirsiniz.

Öncelikle 3-4 diş sarımsağın kabuklarını ve üzerindeki ince zarı soyun. Sarımsakları bir kase içinde kaşıkla ya da havanda ezebilirsiniz. Blender veya havan yoksa keskin bir bıçakla çok ince dilimleyin. Ezilmiş sarımsakları ve sarımsak suyunu başka bir kaseye aldıktan sonra uygulamaya geçebilirsiniz.

Parmak uçlarınızı sarımsağın bulunduğu kasede gezdirdikten sonra saç derinize hafifçe masaj yapmaya başlayın.

Masajın etkili olması için dairesel hareketler yapabilirsiniz. Sarımsağın tüm saç derinize eşit miktarda yayıldığından emin olduktan sonra plastik bir bone takarak evin içinin sarımsak kokmasını engelleyebilirsiniz.

Sarımsağı saç derisinde 1 saat kadar bekletin.

İlk yarım saatten sonra sarımsak suyu yavaş yavaş kurumaya başlayacaktır.

Saç derisini yumuşatmak için sarımsağı yıkamadan 1-2 çay kaşığı zeytinyağı kullanarak saç derinize tekrar masaj yapın ve boneyi tekrar takarak zeytinyağının 3-4 saat saç derisinde kalmasını sağlayın.

Sarımsak ve zeytinyağını saçınızdan çıkarmak için ılık su ve normal bir şampuan kullanabilirsiniz. Çok sıcak su kullanmayın çünkü saç derinizi kurutur.

Sarımsak Saça Nasıl Sürülür

Sarımsak saça nasıl sürülür sorusuna cevap olarak “sarımsak saça sürülmez, saç derisine sürülür” demek daha doğru olacaktır. Çünkü sarımsağın saça faydaları saç derisine faydalarından ileri gelmektedir.

Sarımsağı saça uygulamak için 3-4 diş sarımsağı havanda dövdükten sonra parmak uçlarınızla masaj yaparak saç derinize iyice yedirin.

1 saat kadar beklettikten sonra zeytinyağı ile tekrar masaj yapıp normal bir şampuan ve ılık suyla saçlarınızı yıkayabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp