Lahana Faydaları Nedir?

Lahana Faydaları Nedir? :

LAHANA

Trupgillerden, güz ve kış sebzesi olan bir bitkidir. İçeriğinde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini C vitamini, E vitamini ve folik asid bulunmaktadır. Lahana mineral yönünden de zengin bir besindir. Kükürt, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri bulunur. Bunların dışında şeker ve en önemlisi de Anti ulkus faktör olarak bilinen aynı zamanda bir vitamin olduğuna inanıldığı için U vitamini olarak adlandırılan madde vardır. Lapası göğüse uygulandığında öksürüğe, alt karna uygulandığında ise sistite iyi gelir.idrar söktürücüdür.

Vücutta biriken zehirli maddelerin atımında etkilidir.

Bağırsakları yumuşatıcı, kan şekerini düşürücü, astım, karaciğer, safra kesesi, gastrit, kolit, kabızlık gibi rahatsızlıklarına iyi gelir, düzenli kullanıldığında hastalığın azalmasına yardımcı olur. Enerji veren, vücuttaki toksinleri atan, bağırsak kanserini önleyen, düşük kalorili, yorgunluk, ergenlik sivilcesi ve bağırsak tembelliği için çok faydalı bir sebzedir.
 
Kara lahana, kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına, kanı sulandırdığı için kalp hastalarına öneriliyor.
Ayrıca, karaciğer ve bazı kan kanseri türlerine de iyi geldiği uzmanlar tarafından söyleniyor. Guatr artırıcı olduğu için guatrlı hastalara yasaktır.Lahana sinirsel heyecanlara ve uykusuzluklara karşı, tüm ilaçlar arasında en güçlü olanıdır. Sıkıntı çekenlere, sınava gireceklere, depresyona düşenlere, sinir hastalarına "sürekli yorgunluk” duyanlara lahanayı çok bol yerlerse faydasını zamanla görecekler. Ayrıca brüksel lahanasının birleşimindeki ‘,sultorafane''''''''''''''''den ötürü kanserin vücuda yayılmasını önlediği uzmanlarca belirlenmiştir.

Önerilen kullanım şekli:

• Kışın aldığımız besinler ve kirli hava, vücutta protein özellikli toksin birikmesine yol açar. Üstelik bu toksinler, suda çözülmedikleri için idrar ve ter yoluyla vücuttan atılmaz. Uzmanların önerisi, toksinleri atacak lahana kürü; sadece yaprakları haşlayın ve suyunu için.
 
• Lahananın başlıca etkin maddelerinden biri de laktik asittir. Bağırsaklardaki yararlı bakterilere sağlıklı bir yaşam ortamı sağlanmasında bu maddenin çok önemi vardır. Çiğ lahananın salata biçimde yenmesi büyük açıda yarar sağlayacaktır.
 
• Anjinlerde ve ses kısıklığında gargara olarak kullanılır. İçine bal veya şeker katarak günde altı-yedi çorba kaşığı içebilirsiniz.
 
• Mikserde ezerek tülbentten sıkarak süzüp öz suyunu içebilirsiniz
 
• Lahana turşusunun suyu iyi bir zayıflatıcıdır.
 
• Taze sıkılmış suyu mide ülseri, ince ve kalın bağırsak iltihaplarına faydalıdır. Bu tedavi dört-beş hafta süre ile lahana özsuyu içilerek yapılır. Lahana yaprakları mikserden geçirilir. Öz suyu çıkarılır. Hafif yemeklerden sonra gün boyunca iki çay bardağı içilir. Bazı bünyelerde gaz yapabilir. İçilecek bir çay bardağı kimyon çayı gazı giderebilir.
 
• Bir kaynar suya iki büyükçe lahana yaprağını atın. Beş dakika kaynatıp demlendirin. Kan temizleyici olarak günde iki fincan kür olarak için.Lahananın öz suyu küçüklere günde iki çay kaşığı, büyüklere günde üç-dört çorba kaşığı kurt düşürücüdür.
 
• 10 gr lahana tohumunun kaynatılan suyu, acı bakla suyu ile karıştırılıp içilirse kurtları döker.
 
• İki su bardağı kıyılmış Lahana içine bir su bardağı su ile iki su bardağı şeker ilave edilerek reçel yapılır. Her sabah birer kaşık alındığı takdirde öksürüğe, göğüs hastalıklarına, ses kısıklığına ve balgama karşı faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp