Kekik Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi

Kekik Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi :

Ege Bölgesinde. sulu koşullarda; ekim, kasım aylarından itibaren (suyun yeterli olmadığı ve yağışa bağlı tarlalarda toprağın yeterli tava sahip olduğu yağışlardan sonra ) tarla sürülüp; diskaro ve tırmık geçirilerek hazırlanır. Ekim öncesi dekara 6 kg saf azot, 6 kg saf fosfor hesabıyla gübrelenmelidir. Nüve üretimden alınmış 15-20 cm boyundaki yan odunsu çelikler hazırlanan tarlaya 45 cm sıra arası, 15 cm sıra üzeri olacak şekilde dikilirler. Dikim sonrası can suyu verilir. Sauna, karık usulü ya da yağmurlama sulama; ot alma, çapalama gibi bakım işleri düzenli aralıklarla uygulanır.

Tohumla üretim
Bu yöntemde, kekik tohumlan tarlaya doğrudan ekilmeyip; tütün ve sebze yetiştiriciliğinde olduğu gibi fideliğe ekilir Elde edilen kekik fideleri çelikle dikimde olduğu gibi tarlaya dikilirler. Bir dekarlık kekik plantasyonu için 10 metrekarelik yastık yeterlidir. Fidelik hazuiığmda tütün fideliğinde olduğu gibi: 1/3 kum, 1/3 toprak (tercihan orman toprağı), 1/3 yanmış koyun gübresi elendikten sonra kanştmlarak harç haztrlanır. Bu harç soğuk yastıklara yayılıp, yastıklar uygun bir fumigantla fümige edilir. Fümigasyon sonrası yasaklar iyice havalandırılır . Fideliğe eltim ; Menemen
koşullarında, kasım-aralık aylan içinde, metrekareye 1,5 g tohum gelecek şekilde yapılır. Ekim sonrası fidelikte sulama, ot alma gibi bakım işleri düzerdi olarak yürütülür. Yetişkin olan fidelerin sokumu ve tarlaya dikimi Menemen koşullarında mart ayı içinde yapılır. Sökümden bir gün önce yastıkların bolca sulanmış olmasına dikkat edilmelidir. Tarlaya dikim: Çelikle üretimde olduğu gibi, hazırlanan tarlaya kekik fideleri; sıra arası 45 cm, sıra üzeri 10-15 cm olacak şekilde dikilir. Dikim karık içine, türün ve sebzedeki gibi plantuvar kullanılarak yapılır; ardından hemen can suyu verilir. İyi bir kekik plantasyonu için, özellikle ilk yıl: sulama, çapalama ve ot alma gibi bakım işlemlerinin aksatılmaması gerekmektedir.

Hasat
Gerek çelikle gerekse fide ile üretimde ilk yıl tesis yılı olarak düşünüldüğünden ürün beklenmese de; iyi gelişmiş bir kekik plantasyonunda bir biçim uygulanabilir. Kekikte en uygun biçim zamanı çiçeklenmeye başladığı dönemdir. Bitkinin dallarını koparmak yerine, bıçakla keserek yapılması gereken kekik hasadında; biçme yüksekliği 15 cm kadar olmalı ve hasat esnasında kökler zarar görmemelidir. Hasattan hemen sonra sulama ve ot alma gibi bakım işlemleri yapılmalıdır. Kışa girmeden önce fazla alçaktan olmayacak şekilde temizlik biçimi gereklidir. İkinci yıldan itibaren iyi gelişmiş ve sulama olanakları olan kekik plantasyonunda 2-3 biçim uygulanabilir. Her hasattan sonra sulama ve bakım işlemlerinin aksatılmaması gerekmektedir. Hasat elle ya da, geniş alanlarda çayır biçme makinası gibi aletlerle de yapılabilir.

Kurutma
Hasat edilen kekikler tarladan hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir yere taşınarak; kurutulmak üzere seriimelidir. İyi bir kuruma için serme kalınlığı 20 santimetreyi aşmamah, kekik dalları sık sık alt üst edilerek havalandınhnalı, kızışma ve dolayısıyla renk kararmasına meydan verilmemelidir. Uygun koşullarda kurutulmuş kekikler dövülerek yapraklan saplarından ayrılarak çuvallatur; pazarlanıncaya kadar serin ve kuru bir yerde muhafaza edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp