Kekik Ne Demek

Kekik Ne Demek :

Tür ismini tanımlayan "serpyllum" ise, "serpere"den türemiş olup sürünmek mânâsına gelir. Bitkinin âdeta toprakta sürünerek yayılmasını tarif eder. Anadolu'da bölgeden bölgeye değişen ve bitkideki tür veya varyete şeklindeki farklılıkları gösteren mahallî isimlerin bazıları şunlardır: bilyal kekik (İzmir kekiği); kara kekik (İstanbul kekiği); toka kekiği (Sütçeler kekiği, yayla kekiği); beyaz kekik (Alanya kekiği); dağ kekiği (Suriye kekiği); İspanyol kekiği; sivri kekik ve Trabzon kekiği Kökleri küçük, gövdesi odunsu olan kekiğin topraktan 10-20 cm yüksekliğinde, dört tarafından ince dallar çıkar. kekiğin yaprakları, karşılıklı dizilmiş, 5-15 mm uzunluğa sahip, kısa saplı ve ovaldır. Mikroskopla bakıldığında, yaprağın zemininde kekik yağını salgılayan bezler görülür. Dallarının ucunda küre şekilli, hoş kokulu, koyu erguvan renk veya açık kırmızı renkte çiçekleri vardır. Haziran-eylül ayları arası çiçek açar. Meyvelerinin içinde küçük, yuvarlak tohumlar bulunur.
Akdeniz'e has bir bitki olan kekik, ballıbabagiller (Labiatae) familyasına mensup uzun ömürlü bir bitkidir. Bu gruba ait bilinen en eski kekik türü bahçe kekiğidir (Tymus vulgaria). Tabiat eczahânesinde kekiğe, tarla kenarlarında, yol ve orman kıyılarında, kumsallarda, 4.500 m yüksekliğe varan kayalık arazilerin kurak ve güneşli bölgelerinde rastlanır. Bu bitkinin ziraî üretimi, hususi şartlarda çimlendirilmiş fideleriyle veya tabiattan kökleriyle alınıp bahçeye dikilmesi yoluyla yapılır. Güneşli havaları seven, suya çok az ihtiyaç duyan kekik, yüksek dağ ve tepelik alanlardan hoşlanır.

Bitkinin tamamı, haziran-eylül arasında toplanır; yerden yaklaşık 3-5 cm yükseklikten kesilir, dalları ayrılır, yaprak ve çiçekleri koparılır ve havadar bir yerde ya kurutulur veya kekik suyu ve yağı yapılmak üzere işlenir. Ülkemizde bu bitkiden elde edilen ürünler iç ve dış pazarlarda satılmakta ve birçok insanımızın geçim kaynağını oluşturmaktadır. Isparta ve Antalya yörelerinde, tecrübeli üreticiler hasat mevsimi olarak eylül başlarını tercih ederler. Çünkü bitki bu dönemde tamamen çiçeklenir ve uçucu yağ bakımından istenen kıvama ulaşır. Erken yapılan hasatta ise, bu özellikler olmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp