Kedi Otu Üretimi

Kedi Otu Üretimi :

1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.

2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.

Kedi Otu Nedir ve Kedi Otu Faydaları Nelerdir ? Kedi otunun beyindeki mekanizmasının, benzodiazepin ilaçlarınınkine benzediği düşünülmektedir. Avrupada uykusuzluğa ve ankisiyeteye karşı kullanılmaktadır. İtalya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerde uykusuzluk proplemi için reçetesiz satılan bir ilaç olarak onaylanmıştır. Latince adı Valeriana officinalis olan bitki ülkemizde kedi otu kökü olarak tanınmaktadır. Bitkinin kullanılan kısımları taze yada kurutulmuş kökleridir. Ülkemizde 10 civarında Valeriana türü vardır.

Bilimsel literatürde, kedi otunun farmakolojisi ile ilgili 200 den fazla bilimsel inceleme yayınlamlanmıştır. Avrupa ülkelerinde kediotu kökü uykuya yardımcı olarak resmi kabul görmektedir. Avrupalı bitkisel ilaç üreticileri koalisyonu, Amerikan FDA‘sına, reçetesiz bir uyku yardımcısı olarak sunulmasına izin vermesi için dilekçe vermiştir.

Kedi otu kökünün insanı sakinleştirdiğine, beyni yatıştırdığına, uykusuzluğa karşı yararlı olduğu anksiete‘yi azalttığı stresi giderdiği ve kasları gevşettiğine yönelik bir çok kanıt bulunmaktadır.

Kedi otu bitkisi ile ilgili yapılan araştırmalarda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, uyku zamanını uzattığı, derin uyku aşamalarını artırdığı ve uyku kalitesini ciddi bir şekilde artırdığı gözlemlenmiştir.

Sedatif etkisinin valeriapotriatlardan, gevşetici etkisinin valerianikasitten kaynaklandığı belirtilmektedir.

Kediotu kökü birçok ülkede güçlü ve riskli yatıştırıcı ilaçlara yönelik bir alternatif olarak onaylanmıştır.

Sakinleştirici ve yatırtırıcı sentetik ilaçların bağımlılık yapma ve yüksek dozdan kaynaklanan toksisite gibi ciddi yan etkileri bulunmaktadır.

Kediotu kökünün diğer sentetik ilaçların aksine bağımlılık yapmadan güvenli ve hafif bir biçimde sakinleştirici etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.

Kedi otu kullanımı ertesi gün sersemlik, uyuşukluk, konsantrasyon bozukluğu, zihinsel karmaşa ve fiziksel performansta düşüklük gibi yan etkilere neden olmaz.

Almanyada yapılan bir araştırmada kediotunun yatıştırıcı bileşimlerinin, beyin hücrelerinde, barbituratlar ve benzodiazepinler ile aynı reseptörlere bağlanabildiKi tespitini ortaya çıkarmıştır.

Kediotunun içinde valerenik asit ve valepotriatlar gibi kimyasal maddeler tanımlanmış olmakla birlikte kediotunun içindeki hangi maddenin merkezi sinir sistemini yatıştırdığı tam olarak bilinmemektedir. Kediotunda yüzden fazla aktif kimyasal madde olduğu belirtilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp