Karabaş Otu Hakkında Bilgi

Karabaş Otu Hakkında Bilgi :

(Lavandula stoechas / French lavander / Lavande) Ballibabagiller familyasından, bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Ezildiği zaman çok kuvvetli ve hoş olmayan bir koku çıkartır. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. Bir türünden, "Karabaş yağı" denilen bir yağ çıkartılır. Yurdumuzda alçak maki gruplarıyla birlikte yetişir.

"Fransız lavantası diye de bilinen, karabaş otu, başta Batı bölgelerimizde olmakla birlikte İstanbul'da da yetişmekte. Egelilerin soğuk algınlıklarında sıkça başvurduğu bu güzel bitki de lavanta ailesinden, ancak İngiliz Lavantası gibi büyük çalı formunda değil. Kökten çıkan birkaç dalın üzerinde biberiye benzeri sivri yapraklar oluşuyor. Daha sonra bu dallar uzayıp, lavantadan daha büyük mor bir çiçeğe dönüşüyor. karabaş otunun çiçekleri, kara duta benzer. Üzerinde sonradan çıkan eflatun minik çiçekleri ise üzerine konmuş kelebekleri andırıyor. İngiliz lavantası diye bilinen lavanta, mis kokulu mor çiçekleri olan, uçuk mavimsi yeşil, sivri yapraklı, çalı formunda bir bitkidir. 90 santimetreye kadar uzayabilir, sıcak iklimleri ve kuru toprağı sever. Bir kere ektiniz mi, yerini de sevdiyse genişleyip kocaman bir çalı haline gelir. Odunsu dalların üzerinde oluşan çiçekler yeşilden mora döner, sonra hafiften kurur. İşte bu dönemde artık toplama zamanı gelmiştir. İngiliz lavantası Türkiye'de Ege ve Akdeniz'in dışında İç Anadolu'nun belli bölgelerinde de yetişir, ancak çoğunlukla ekilmesi ya da fideden yetiştirilmesi gerekir. Karabaş otu ise çoğunlukla yol kenarlarında, tepelerde bulunur. Kendiliğinden yetiştiği gibi, doğadan aldığınız bir kök, bahçenizde de yaşamını sürdürebilir. Her iki türde kuru topraklı ve güneşli yerleri sever. Her iki lavantanın da çiçekleri yaz aylarında, çiçekler açtığında toplanır ve gölgede kurutulur.

Diğer İsimleri : Karabaş lavanta, Fırkan çiçeği, Keşiş otu, Lavandula stoechas, French lavender, Lavende

Botanik Bilgi : 45 - 50 cm boyunda, çalımsı, çok yıllık, tüylü bir bitkidir. Kenarları hafifçe alta doğru kıvrık, dar ve uzun yapraklıdır. Çiçekleri siyahimsi, mor renkli olup dallarının ucunda toplanmıştır. Çiçek sapları 2,5 mm den kısa olanlara stoechas, 5 - 20 mm arası olanlara da cariensiz tipi denir.Bilinen Bileşimi : peril alkol, geraniolmaddesi, rosmarinik asit, cineole , antibakteriyel özellik

Faydaları :

Balgam söktürücüdür.

İdrar yolları iltihaplarını giderir.

Antiseptik ve yara iyileştiricidir.

Ağrı kesicidir. Sinirsel bas ağrısı ve uykusuzluğa iyi gelir.

Sara ve astımda yatıştırıcı bir etkisi vardır.

Egzama yaralarına iyi gelir.

Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.

Ses telleri enfeksiyonları ve tansiyon düşürücü etkileri vardır.

Kan dolaşımını düzenleyici, kan sulandırıcı ve damar genişletici özelliklere sahiptir.

İçeriğindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol ile kansere karşı koruyucu ve tümör yok edici özelliklere sahiptir. Akciğer ve kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirir; prostat, pankreas, barsak ve meme tümörlerine karşı da iyi gelir.

Kullanım Şekli : 1 litre kaynar suya 20 gr. kurutulmuş karabaş lavantası yaprak ve çiçek karışımı hesabıyla ve kaynar suyun içinde 10-15 dakikalık demlendirmeyle bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak içilir.

Kullanıldığı yerler:
Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam söker. Uyuşukluk giderir, zindelik verir. (*1)Sara ve beyin hastalıklarında kullanılır. Damar sertliğinde faydalıdır. (*2) Lavandula stoechas (yalancı Lavanta çiçeği) Marmara ve Ege bölgesinde yaygın yapraklarından uçucu yağ elde edilir,süs bitkisi olarak da yetiştirilir...

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp