Kakule Türleri

Kakule Türleri :

Sürekli olan bitkinin iki türünden yararlanılır. Bu türlerin boyu 2-3 metre arasında değişir. Kakule tropik bir bitkidir. Düzenli yüksek sıcağı, nemi ve gölgeyi sever. Elettaria Cardamomum var. Majör (Sm.) Thwaides büyük kakuledir. Seylanda yetişen bu türün meyveleri ve tohumlan büyüktür. Elettaria Cardamomum var. Minör küçük kakuledir. Malabar‘da yetişen bu kakule türünün meyveleri ve tohumları küçük, ancak daha değerlidir. Kakulenin büyük ve güçlü kökünden fışkıran süpürge sapı kalınlığındaki sürgünlerin üzerinde, boyları yaklaşık 75 cm olan el genişliğinde yapraklar vardır.

Yapraklı sürgünlerin yanında, yere paralel 60 cm boyundaki çiçek sürgünlerinin sonunda çiçek salkımı vardır. Meyvelerin renkleri griden sarımsı yeşiie kadar değişir.

Tohumların içinde bulunduğu kapsüller 3 gözlüdür. Kapsüller 2 cm boyunda ve 1 cm genişliğindedir.

Baharatı: Özellikle çorbalar, etli ve balıklı yemekler, pastalar ve kom-postolara katılır ise hem sindirimi kolaylaştırır hem de güzel bir aroma verir. Kakule yemek kaynarken değil ocaktan indirildikten sonra kakule meyvesi veya eter yağı katılmalıdır. Aksi halde birleşimindeki eter yağı buharlaşarak yok olur.

Aromaterapisi: Su buharı destilasyonu ile elde edilen eter yağı (uçucu yağı) gaz söktürücü, iştah açıcı, hazmettirici, kramp çözücü, cinsel gücü artırıcı, idrar attırıcı özellikleri nedeni ile yemeklere 2-3damla damlatılır.

Yan tesirleri: Kakulenin bilinen bir yan tesiri yoktur.

- Bronşite çok faydalıdır.

- Kakule, dövülerek toz haline geitirilip, buruna çekirlirse nezleyi keser.

- Ağız Kokusuna: Kakule Aktarlarda kapsül şeklinde bulunan (çekirdek kakule diye satılıyor olablilr) kakuleden yanınızda bulundurun ve gün içerisinde sakız gibi çiğneyin. Hem ferahlatır hem de ağız kokusunu giderir.

- Mide Bulantısı İçin: Mideniz bulandığında, kaynatacağınız nanenin içerisine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ilave ederek için. Bulantınız iyileşecektir dır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp