Kakule Suyunun Zararları

Kakule Suyunun Zararları :

Kakule: Hindistan'ın güneyinde bulunan ve Kakule Tepeleri olarak da bilinen bölgenin yağmur ormanlarında yabani olarak yetişen çokyıllık, büyük çalıların meyvesidir.

Yakın akrabalarından biri de Sri Lanka'da bulunur. Son yıllarda, bu iki kakule cinsinin kültürü hem kendi ülkelerinde hem de Tanzanya, Vietnam ve Papua Yeni Gine ve Guatemala gibi ülkelerde yapılmakta. Guatemala en büyük ihracatçı..

Hindistan mutfağında 2000 yıldır kullanılmakta olan kakulenin Avrupa'ya yayılışı Vikingler sayesinde olmuş. Kervanlarla Hindistan'dan, İstanbul'a (o zamanki Konstantinapolis) gelen baharat, Vikingler aracılığıyla İskandinavya'ya, oradan da Avrupa'ya ulaşmış.

Avrupa'da en çok kakule kullanan insanlar açık ara İskandinavlar.

Kakule hem görüntü hem de tat olarak enteresan bir baharat: Yeşil (bazen de beyaz) bir kesenin içinde bulunan kahverengi - siyah tohumların hissedilir ama yumuşak bir aroması var. Tattığınızda hem limonsu ve çiçeksi, hem de temiz ve ferah hisler alıyorsunuz.

Meyve salatalarına, meyve sularına, likörlere; portakallı, elmalı ve kahveli tatlılara çok yakışıyor.

Kakule kabuklu halde olduğu takdirde; uygun şartlarda ve hava almayan kaplarda tazeliğini bir sene boyunca koruyor. Baharatçılarda kabuklu veya tohumu öğütülmüş halde satılıyor.

Aromasının kaybolmaması için kabuklu alıp, kullanmadan önce havanda dövmek veya değirmende öğütmek daha mantıklı.

Dünya mutfaklarındaki kullanımına gelirsek:

Özellikle anavatanı Hindistan' da, birçok baharat karışımının temel malzemesi kakule. Baharatlı pilavlarının içine kimyon, karanfil, tarçın ve karabiberin yanısıra kabuğuyla beraber kakule ekliyorlar.

Kulfi denen kakuleli dondurmalar yapıyorlar. Ağır ateşte pişen et yemeklerinin (kormas), mideyi rahatlatan çaylarının içine birkaç kakule tanesi atmadan durmuyorlar.

Almanlar, Ruslar ise ekmeklerini, pastalarını, keklerini ve hatta köftelerini kakuleyle baharatlandırıyor. Araplar, kahvelerini, kurabiyelerini kakuleyle tatlandırıyor. İşte denediğim bu büsküvi de İran mutfağına ait, kakuleli yiyeceklerden biri.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp