Kabakçekirdeği Yağı Zayıflatırmı

Kabakçekirdeği Yağı Zayıflatırmı :

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Kan, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, tıbbi ve aromatik bitkilerden doğal yöntemlerle elde edilen yağların, insan sağlığı açısından öneminin Türkiye'de de kabul edilmeye başlandığını söyledi.

Fonksiyonel yağlarla yapılan çalışmalar çok yeni olmasına rağmen, tıbbi ve aromatik özellikleri olan yağlara ilgiyi artırdığını ifade eden Doç. Dr. Kan;

“Dünyada ve ülkemizde sağlıklı yaşamın temel yapısını oluşturan ve sağlıklı kalmak için tüketilmeye başlayan bu fonksiyonel yağların beslenmemizde yerini alması gerekir.” dedi.

Çevre, yanlış beslenme ve stres gibi, yaşam kalitesini etkileyen olumsuz etkenlerin de etkisini azaltmak için, fonksiyonel yağların kullanımının her geçen gün arttığını belirten Kan, şunları kaydetti:

“Özellikle gelişme çağındaki çocukların, zihin fonksiyonları ve kemik gelişiminde; yaşlıların beslenmesinde fonksiyonel yağların, ayrı bir önemi var. Doğal tıbbi ve aromatik katkısı olan bitki yağlarının, endüstriyel olarak üretiminde, araştırma ve geliştirme çalışmaları da hız kazanmıştır. Türkiye'de üretilip tüketiciye sunulma aşamasına gelinen bu yağların, üretim süreçleri ve yağlarda yapılacak kalite kontrolleri önemlidir. Tüketici, tercihini yaparken kullanacağı fonksiyonel yağın, üretim ve kullanım özellikleri hakkında, ürün üzerindeki bilgilere dikkat etmelidir. Özellikle tıbbi ve aromatik özellikli fonksiyonel yağların, ham maddeden mamul ürün oluncaya kadar geçirdiği işlemler, yağın faydalılığını belirleyen önemli faktörlerdir.”

Çörek otu, üzüm çekirdeği, ceviz ve keten tohumu ile nar çekirdeği gibi ürünlerden elde edilen yağların, insan sağlığına çok yönlü katkıları nedeniyle, fonksiyonel yağ özelliklerine sahip olduğu belirtildi.

Kan, fonksiyonel yağların elde edilmesi sürecinde yapılan ısıl işlemler, soğuk pres işlemleri ve ambalajına varıncaya kadar tüm işlemlerin, yağın doğal özelliğiyle uyumlu olması, hangi şartlarda üretildiği bilinmeyen merdiven altı yağların kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi.

Tıbbi özelliği olan yağların, üretim aşamalarında gerekli analiz ve kontrol yapılmadığı takdirde fayda yerine zarar getirebileceğini belirten Kan, “Ülkedeki bitkisel yağların üretiminde, besin kaybı en aza indirilerek sağlık ve kalitenin amaçlandığı günümüzde, yüksek niteliklere sahip fonksiyonel yağların üretimi endüstriyel olarak da arttırılmalıdır.” dedi.

BAZI BİTKİ YAĞLARININ FAYDALARI

Çörek otu, üzüm çekirdeği, ceviz tohumu, keten tohumu, nar çekirdeği, aspir tohumu, ısırgan tohumu, susam tohumu ve kabak çekirdeği gibi ürünlerden elde edilen yağların insan sağlığına çok yönlü katkıları dolayısıyla fonksiyonel yağ özelliklerine sahip olduğunu kaydeden Kan, bazı tıbbi bitki yağlarının faydalarını şöyle sıraladı:

“Çörek otu tohumu yağının, antioksidan ve iltihabı önleyici özellik gösterdiği kanıtlanmıştır.

Üzüm çekirdeği yağı, Omega 6 yağ asidi olan, linoleik asit bakımından zengindir. Yağ, en az %69 oranında vücuda yararlı linoleik asit taşımaktadır.

Ceviz yağı tüketen 793 kişi üzerinde, Fransa'da yapılan bir çalışmada, bu kişilerde kalp sağlığını koruyan HDL kolesterol düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Omega 3 yağ asitlerinin, kalp ve damar sağlığının korunmasında ve iltihaplarda pozitif etkiler oluşturduğu görülmüştür.

Aspir tohumu yağının yağ dokularını azaltıcı etkisi, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle de gözlenmiştir. Vücuttaki yağ oranını azaltarak, daha küçük yağ moleküllerine dönüştürmektedir. Metabolizmayı hızlandırarak, yağ ve kas dengesini düzenleyip zayıflamaya yardımcı olur.

KETEN TOHUMU YAĞI KALP HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR

Keten tohum yağı, içerdiği omega 3 yağ asidi olan alfa linolenik aside bağlı olarak, kalp sağlığını koruyucu, koroner kalp hastalıklarını önleyici etki gösterir. Ülseratif kolit gibi iltihaplı hastalıkları önlemede de yardımcıdır.

Keten tohumunun, vücutta kolesterolün oluşmasını engellediği, kolesterolü düşürdüğü ve yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yorgunluğa, halsizliğe karşı enerji ve güç verir. Taşıdığı antioksidan bileşiklerden dolayı, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Güçlü antioksidan etkiye sahip olan nar çekirdeği yağı, kalp sağlığını korumada yardımcıdır. İçeriğindeki asitler, bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücut direncini artırır. Sindirim sistemini koruyucu etkileri ortaya konmuştur.

Kabak çekirdeği yağının, taşıdığı özel bileşenlerden dolayı, prostat ve idrar kesesi şikâyetlerinin azaltılmasında yardımcı olduğu pek çok araştırmayla gösterilmiştir. Ayrıca kolesterolü düşürür ve kalp sağlığının korunmasında olumlu etkileri bulunur.”

Kabak çekirdeği genellikle çerez olarak tüketilen ve bir çok kişide adete bağımlılık yaratabilen bir kuruyemiş çeşididir. Kabak çekirdeğinin sağlığa ve insan zekasını geliştirme yönünde türlü faydaları olduğu bilinmektedir. Ancak kabak çekirdeği yağı, özellikle iltahaplara karşı ve erkeklerde görülen prostat büyümesine karşı bitkisel çözüm olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca kabak çekirdeği yağı saç köklerinin hücrelerin onarmınında ve yenilenmesinde de önemli bir bitkisel şifa kaynağı görevi görmektedir. Şimdi kabak çekirdeği yağı kullanımı hakkında bilgiler vererek kabak çekirdeği yağının cilde faydaları, kabak çekirdeği yağının saça faydaları hakkında bilgiler verelim.

Bilim adamlarına göre kabak çekirdeği yağında bulunan phytosterin maddesi mucize sayılabilecek etkilere sahip. Kandaki kolesterolü azaltıyor, prostat büyümesi ve damar kanserine iyi geliyor. Açıkçası bir sağlık bankası…

Kabak çekirdeği yağı; badem yağına benzeyen özelliklerinin yanı sıra, özellikle taşıdığı çinko ve selenyum türevleri gibi organik minerallerin etkili antienflamatuar (iltihap önleyici) ve antioksidan nitelikleri bu maddelere gerek duyulan tüm sistemik ve cilt rahatsızlıklarına karşı tercih edilmesini sağlamaktadır.

Kabak çekirdeği yağı direnç sistemini destekler ve toksinlerin etkisini azaltıp, enfeksiyonlu, iltihaplı hastalıklardan koruyabilir. Göz çevresine sürüldüğünde yaşlanma etkilerini azaltmaktadır.

Yapılan araştırmalar, kabak çekirdeğinden elde edilen kabak çekirdeği yağının prostat büyümesini yavaşlattığını hatta önlediğini ortaya koymuş durumda.

Kalın bağırsak kanseri riskini de önemli oranda azaltan etkisi olduğu tespit edilen kabak çekirdeği yağında bulunan doymamış yağ oranı yüksekliği; kandaki trigliseridleri azaltıyormuş.

Kabak çekirdeğinin faydaları bu kadarla da kalmıyor. Bu yağda bol oranda E vitamini de varmış. Bilindiği gibi E vitamini hücre zarının okside olarak erken bozulmasına engel olan ve dolayısıyla hücre zarı ve hücreyi sağlıklı bir özelliğe sahiptir. Bu maddeyi yeterli oranda aldınız mı geç ihtiyarlıyor ve ihtiyarlığınızda genç bir ihtiyarlık dönemi geçiriyorsunuz.

Kabak Çekirdeği Yağı: Kabak çekirdeği yağı Omega - 6 ve Omega - 9 yağ asitlerince zengin bir kaynaktır. Ayrıca yağda yüksek oranda steroller ve E vitamini bulunmaktadır.

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları

Direnç sistemini destekler.

Cilt hastalıklarına da yardımcı olur.

Cildi düzgünleştirir, yumuşatır ve yaşlanmasını yavaşlatır.

Göz çevresine sürüldüğünde yaşlanma etkilerini azaltmaktadır.

Toksinlerin atılmasına yardımcı olur; antioksidan etkisine sahiptir.

Prostatı öneletici, bağırsakları yumuşatıcı, kurt ve şerit düşürücü olarak önerili r.

Toksinlerin etkisini azaltarak enfeksiyonlu, iltihaplı hastalıklardan koruya bilir.

Kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlı ğını korumaya olumlu etkileri bulunur.

Harici kullanımda hücre zarının okside olarak erken bozulmasına engel olmaya da yardımcı olmaktadır.sifalibitkileriniz.com

Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır? Dahilen; aç karnına 1 tatlı kaşığı içilir. Haricen; cilde masaj şeklinde sürülür.Daha fazla kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Ancak kalori değeri ve kişi sel alerji olasılığı dikkate alınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp