Kabakçekirdeği Türleri

Kabakçekirdeği Türleri :

Kabak çekirdeği faydaları
Kabak çekirdeği oldukça sevilen bir kuruyemiş türü olmasının yanı sıra pek çok faydaya da sahiptir. Kabak çekirdeği zararları hakkında pek çok spekülasyon yapılmasına karşı mucize etkileri tartışılmazdır.

Özellikle de Almanya‘da yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilere dayanılarak kabak çekirdeğinin içerisinde yer alan pek çok etken madde değişik ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Özellikle de kabak çekirdeğinin prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bunun en önemli nedeni kabak çekirdeğinin içerdiği yoğun E vitamininin hücre zarının bozulmasını engellemesi olarak gösteriliyor.
Ayrıca kabak çekirdeği tüketiminin bağırsaklarda bulunan kurt ve parazit gibi zararlı asalakların dökülmesine yardımcı olduğu biliniyor. Kabak çekirdeği faydaları arasında en fazla bilineni ise iyi huylu prostat büyümesini kesin olarak engelliyor olması. Kabak çekirdeği midede su tutulmasını sağladığı için uzun süreli tokluk hissi veriyor ve bu özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcı oluyor. Kabak çekirdeği başta E vitamini ve çinko gibi bir çok değerli vitamin ve mineral içerdiği için mutlaka yenilmesi tavsiye ediliyor.

5.5. Tarımsal savaşım

Kabak üretiminde yabancı otlarla mücadele çok önemlidir. Ancak ot ilacı üreticiler tarafından tercih edilmemektedir. Çapa işleri ile yabancı ot temizliği hemde toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurması yapılır.

Kabaklarda görülen en önemli hastalıklar küllenme, mildiyö, kabak mozaik virüsü, fusarium, zararlılar ise namatod, kırmızı örümcek, trips ve afitlerdir.

Kabaklarda ZYMV, CMV, CABYV, gibi virüs hastalıkları açık yetiştiricilikte oldukça sorundur. Seralar ise yaprak bitleriyle taşındığı için, vektör girişi olmayan seralarda sorun oluşturmaz.

6. Olgunluk, Hasat ve Depolama

Yazlık Sakız ve Girit kabaklarına en uygun hasat büyüklüğü çeşidin normal iriliğinin 1/3‘ünü aldığı 10-25 cm uzunluğa ulaştığı zamandır. Aynı şekilde bu kabak çeşitleri süt olgunluğuna veya çiçeği burnunda tabir

edilen, taç yaprakları meyve üzerinde iken de hasat edilir. Kabak içindeki çekirdekler belirginleşmeye başlamadan önce hasat yapılmalıdır. Turfanda kabak üretiminde kabak meyveleri küçük olarak hasat edilir. Bu şekilde ortalama meyve ağırlığı azalmasına karşın bitki başına meyve sayısının arttırılmasıyla bitki başına meyve verimi artırılmış olur. Hasat büyüklüğüne gelmiş olan yazlık kabak meyveleri sabah ve akşam saatlerinde meyvelerin sapı bıçakla veya makasla kesilerek hasat edilirler.

Hasat olgunluğuna gelmiş kışlık bal ve kestane kabakları bitki üzerinde yapraklar sararıp kuruyuncaya kadar bekletilir. Mevsim sonunda sonbaharın ilk donları başlamadan ve meyve üzerine kırağı düşmeden kabaklar toplanmalıdır.

Çerezlik kabak çekirdeği elde etmek amacıyla yazlık kabak yetiştiriciliği yapılıyorsa bunların üretimi ve hasadı bal ve kestane kabakları gibi yapılır.

Yazlık kabaklar piyasaya ambalaj içinde veya dökme olarak gönderiliği Erken dönemde hasat edilen yazlık kabaklar küçük oldukları için ambalaj içinde pazarlanmalıdır. Aksi taktirde meyvelerde zararlanmalar olur.

Kışlık bal ve kestane kabaklar piyasaya dökme olarak çıkartılır. Opazarda kesilerek parça halinde de satılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp