Kabakçekirdeği Nasıl Hazırlanır

Kabakçekirdeği Nasıl Hazırlanır :

KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Bilim adamlarımızın bir sağlık bankası olarak gördükleri kabak çekirdeği vücudumuzda neden gereklidir;
* İçindeki fosfordan dolayı, kemik ve dişlerin oluşumu, kalp kasının kasılması böbrek ve fonksiyonlarının düzenlenmesi için,
* İçindeki B15 vitaminin kolesterolü düşürdüğü için,
* Lifli bir besin olduğu için (lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, kabızlık ve kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu saptanmıştır.)
* Kabak çekirdeği yağının prostat kanserinin önlenmesinde yardımcı olduğu için,
* Kabak çekirdeği yağının bol oranda E vitamini içerdiği için (bilindiği gibi E vitamini hücre zarının okside olarak erken bozulmasına engel olan Hücre zarı ve hücreyi sağlıklı tutan bir özelliğe sahiptir. E vitamini vücutta yeterli alındığı zaman geç ihtiyarlıyor, ihtiyarladığınızda genç bir ihtiyarlık dönemi geçiriyorsunuz)
* Vücuttaki kurt ve şerit düşürülmesinde yardımcı olduğu için (her gün sabah aç karnına 1 avuç kavrulmamış çekirdek yenilmesi tavsiye edilir.)

“Kabağa devam edin. Zira, o, aklı artırır ve baş ağrısına da iyidir” bu sözler yaklaşık 1400 yıl önce Peygamberimiz tarafından söylenmiştir. Kabak, bağırsaklar için hayati öneme sahip bol miktarda lif ihtiva eder.

Bilimsel adı Cucurbita pepo olan kabak, salatalık ve bal kabağı gurubunun üyesi olup anavatanı Meksika ve ABD‘nin Güneybatı eyaletleridir. Sıcak ve nemli iklimleri daha çok seven kabak, günümüzde dünyanın pek çok bölgesinde yetişmektedir. Kabağın bilinen bir olumsuz yan etkisi bulunmamaktadır.

Sonbaharın en popüler gıdalarından biri olan kabak en besleyici mevcut meyvelerden biridir. Hastalıklarla mücadelede bu besinin sayısız faydaları bulunmaktadır.

İÇERİK
Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan besin hem etli kısımları hem de tohumları ile insanlarda sağlığı artırıcı rol oynamaktadır. Kabak kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, demir, çinko, bakır, manganez ile selenyum içermektedir. Vitaminlerden A, B, C ve Folik asit bakımından zengin bir gıdadır. Kabakta bulunan diğer bileşenler ise karbonhidrat ve protein, lif, E vitamini ve sudur. Kabak antioksidan bakımından zengin bir sebzedir.

Beta karoten: Yapılan araştırmalar beta karoten bakımından zengin beslenen kişilerde bazı kanser türlerinin gelişme olasılığının başarısız olduğu bildirilmiştir.
Potasyum Deposu: Çalışmalar hipertansiyonu düşürmek için potasyum açısından zengin bir diyet kullanmayı tavsiye etmektedirler. Potasyum yönünden zengin besinler muz, brokoli, avokado, nar ve diğerleri sayılabilir.
Çinko: Çiknko bağışıklık sistemi için büyük bir güç, aynı zamanda da osteoporoz için risk altında olan insanlar için kemik yoğunluğuna destek vermek amacı ile önerilmektedir. Yaşlılarda omuga eğriliklerinde vazgeçilmez destek sağlar.
Yüksek Lif: Diyetlerdeki zengin lif tüketimi kanser, kalp hastalığı ve diğer ciddi hastalıkları önleyebilir. Lif kalp hastalığına karşı vücudu korur, kötü kolesterol düzeyini azaltır, kan şekeri düzeylerini düzenler, sağlıklı sindirime teşvik eder ve kilo kaybında önemli bir rol oynar.

KABAK ÇEKİRDEĞİ
Kabak çekirdeği yassı, yeşil, yenilebilir ve tohumları küçüktür. Kabak çekirdeği gerekli vitamin ve mineraller içeren bir besindir. Kabak çekirdeği E vitamini, demir, magnezyum, potasyum, çinko için iyi bir kaynaktır. Yanı sıra omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin mükemmel bir bitkisel bazlı kaynağıdır. Kabak çekirdeği kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Kabak çekirdeği yağı yeşil-kırmızı renkte olup kavrulmuş kabak çekirdeğinden elde edilir. Orta ve Doğu Avrupa‘da yemeklerde kullanılır. Uzun prostat problemleri için bir kocakarı ilacı olduğuna inanılan kabak çekirdeği yağının iyi huylu prostat hiperplazisi(prostatın aşırı gelişmesi) mücadelede etkili olduğu belirlenmiştir. Kabak çekirdeği yağı esansiyel yağ asitleri içerir, bu sayede sağlıklı kan damarları, sinirler ve dokuların korunmasına yardımcı olur.

KABAK NASIL KULLANILIR
Taze kabak genellikle sadece sonbahar ve erken kış aylarında mevcut olmakla birlikte konserve kabak gibi taze olarak besleyicidir. Taze kabak veya konserve balkabağı püresi çorbalar, kekler, ekmekler ve pudingler yapmak için kullanılabilir. Buğuda pişirilmesi önerildiği gibi salatalara katılarak da yenilebilir..

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp