Kabakçekirdeği İçerikli Ürünler

Kabakçekirdeği İçerikli Ürünler :

Ülkemizin ONU köşesinde yetiştirilen kabak, sofralarımızın önemli BİR besinidir. Yöresel Sofra kültürünün, damak zevkinin çeşitliliği kabak yemeklerine Ayri BİR zenginlik katmıştır. Yetiştirildiği yerin deniz seviyesinden yüksekliği, toprağın içerdiği mineraller bir araya geldi zenginliğe katkı sağlamaktadır. Normal Yaz mevsimi ürünü olan kabağın, çiçeğinden yaprağına, meyvesinden çekirdeğine çift Sayfalar Ürünleri Ayri BİR damak zevki vermektedir.

Kabak oldukça Zengin içerikli BİR besin kaynağıdır. Kalorisi az, bol lifli, vitamin açısından zengindir. Beslenme Tıkırtı önemli olan potasyum, fosfor, magnezyum, çinko, Demir hazırsındır elementler içerir. Kabağın Yemek olarak tüketilmesi bireysel separate ayrı farklılıklar gösterebilirken, çekirdeğinin tüketilmesi cok daha Yaygın ve yerleşmiş BİR alışkanlık olmuştur.

Kabak çekirdeği, kuru yemiş olarak tüketiminin yanı Şıra, Sahip oldugu Yağ, protein, mineral maddeler ve aminoasitler yönünden de Zengin olup, insan sağlığı açısından Ayri BİR öneme sahiptir. E vitamini ve özellikle gammatokoferol açısından cok zengindir. Kabaca % 35 YAG, % 38 protein ve % 25 karbonhidrattan oluşur. Yağ içeriği, kabak cinsi ve yetiştirildiği bölgelere edat % 50 'ye kadar yükselebilir. İçerdiği yağların Büyük BİR oranı insan sağlığı açısından önem taşıyan çoklu doymamış Yağ asitlerinden oluşmaktadır. Baskın Yağ asitleri palmitik asit, sitrik asit, oleik asit ve linoleik asittir. Kabak çekirdeğindeki yağın,% 80-85'i doymamış Yağ asitleri olan oleik ve linoleik asitten,% 18 'i İMKB doymuş Yağ asitleri olan palmitik asit ve sitrik asitoluşmaktadır gör. Bunun yanı Şıra fitosterol denen ve şifalı özellikleri olan çeşitli maddeleri de bünyesinde bulundurur.

Halk arasında barsak parazitini gidermede etkili oldugu bilinen kabak çekirdeğinin; kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, Demir ve çinko yönünden de Zengin oldugu bilinmektedir. Kabak çekirdeği B vitamini yönünden Zengin Kabil edilmekte, ayrıca da tiamin ve niasin de içermektedir

Kabak çekirdeği Yagi Omega 3 ve Omega 6 bakımından zengindir. Kalp damar sağlığını koruyucu özelliktedir. Kabak çekirdeği yağının kalpte ve böbreklerde Antioksidan kapasiteyi artırdığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalar Prostat ve idrar kesesi şikayetlerinin azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Kabak çekirdeği yağındaki Özel sterollerin Prostat kanserine Karşı olumlu etkiler taşıdığı görülmüştür. Kabak çekirdeği yağının Prostat bir araya geldi yümesine bağlı şikayetlerin azaltılmasındaki etkisi Bilimsel olarak ta Ispat edilmiştir.

İyi huylu Prostat büyümesinde etkili oldugu savunulan dihidrotestosteron hipotezidir. Dihidrotestosteron, testosteron hormonun farklı BİR kimyasal formudur. Kabak çekirdeğinde Tense'lerde preslenmiş yağında bulunan delta-7-Sterolglykosid Etkin maddesi, kimyasal yapısı bakımından dihidrotestosterona Benzer. Yapılan Klinik çalışmalar kabak çekirdeğinde bulunan delta-7-Sterolglykosid'in, dihidrotestosteronun Prostat büyümesi üzerindeki etkisini azalttığını göstermiştir. Yapılan Bilimsel çalışmalarda kabak çekirdeğinin içeriğinde bulunan sterollerin, Prostat dokusunu olumsuz etkileyen dihidrotestosteron düzeyini azalttığı gözlemlenmiştir. Tum bunların yanında çinko düzeyinin Yüksek oluşu da etkilidir.

Mineraller, esansiyel yağlar ve proteinler bakımından Zengin olan kabak çekirdeğinde, sağlıklı BİR Vücut Tıkırtı cok önemli BİR mineral olan çinko vardır. BİR BARDAK kabak çekirdeği günlük çinko, Demir, E vitamini ve magnezyum ihtiyacını karşılamaktadır. Çinko vücudun esansiyel Sanatsal elementlerinden biridir. Sağlıklı normal BİR vücutta toplam 1,36-2,32 gr çinko bulunur. Günlük oral çinko Alim, 6 AY - 1 yas çocuklarda 5 mg, 1-7 yas çocuklarda 10 mg, 11 yaştan büyüklerde 16 mg olmalıdır. Gebe ve emzikli KADINLAR Gunde 20-25 mg çinko almalıdırlar. Gebelikte annede çinko eksikliği fetusta gelişme bozukluklarına ve doğumda noksan ağırlığa neden olmaktadır.

Çinko bedende öncelikle kemikler, dişler, Deri, karaciyer, , Kaslar akyuvarlar ve testiste bulunur. Çinko yüzden fazla enzimin yapısal parçasıdır. Çocuklarda besinsel çinko eksikliği büyümeyi engeller, testislerin büyümesi yavaşlar. Ergenliğe Giriş gecikir. Ağızda hos olmayan BİR tat oluşturur ve tat almayı azaltır. Çocuklarda ve yetişkinlerde sperm azlığına, tırnaklarda şekil bozukluğuna, saçların zayıflamasına, dökülmesine neden Olur. Çinko eksikliği bağışıklık Sistemi bozukluğuna, enfeksiyonlara sik yakalanmaya, özellikle ciltteki yaraların GEC iyileşmesine sebep Olur. İştahsızlık, ciltte kaşıntılı dermatit, Gece görmede zayıflık, anemi gelişir. Özelikle çocuklarda eksikliği ishal yapar. Çevresel uyarılara duyarsızlık ve sinirlilik, gerginlik yapabilir.

Kabak çekirdeğinde yeterince bulunan magnezyum, insan vücudu Tıkırtı Hayati önem taşıyan 11 mineralden Biri olup, Enerji gerektiren çift Sayfalar Metabolik olayların yürütülmesinde başrolü oynamaktadır. İnsan vücudundaki magnezyumun % 65 i Kemik ve dişlerdedir. Kalan% 35 kan, doku ve DİĞER Vücut sıvılarında yer alır. Beyin ve kalpte DİĞER dokulardan daha yoğun bulunur. Enerji dönüşümü ve Metabolik aktivitelerde FDI alan yüzlerce enzimin yapısında bulunan magnezyumun eksikliğinde;

İştah kaybı, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, Depresyon ve Kişilik değişiklikleri, kaslarda Kramp, bacaklarda uyuşma, onun kaybı, Kalp atışlarında düzensizlik, çarpıntı , Bayılmalar kasılmalar yapar. İleri magnezyum eksikliği kalsiyum düşüklüğüne, potasyum düşüklüğüne sebep Olur.

Sağlıklı BİR bünye Tıkırtı faydası saymakla bitmeyecek olan kabak çekirdeğinin Taze kurutulmuş, mevsimin ürünü olması, az kavrulmuş ve tuzsuz BİR şekilde yenilmesi önemlidir. Kalori içeriğinin Yüksek olması sebebiyle az miktarda yaklaşık haftada BİR su bardağı dolusu ve Düzenli olarak yenilmesi ÖĞÜT olunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp