Kabakçekirdeği Fiyatları

Kabakçekirdeği Fiyatları :

İhracat, yerli kabak çekirdeğin kilosunu son 15 günde 2 TL artmasına yolaçtı. Artan fiyatlar, uygun hava koşulları nedeniyle özellikle Nevşehir ve Edirne`de bu yıl daha fazla alanda ekim yapılması bekleniyor. Kabak çekirdeği üretimi gerçekleştiren ülkelerdeki üretimin düşmesi, başta AB olmak üzere, Çin, Irak ile İran`ın Türkiye pazarına yönelmesine neden oldu. Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, dünyadaki üretimin düşük olması nedeniyle kabak çekirdeğinde önemli bir talep artışı olduğunu söyledi. Türkiye genelinde yılda 20-25 bin ton kabak çekirdeği üretildiğini belirten Karapınar, ``Dünyanın önemli kabak çekirdeği üretim merkezlerinden olan Çin, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna`da ekim alanlarının azalması ve olumsuz iklim koşulları nedeniyle rekolte düştü. Böyle olunca AB ülkeleri kabak çekirdeği için Türkiye pazarına yöneldi. Bu nedenle büyük bir talep patlaması yaşandı. Zaman zaman talebi karşılamakta sıkıntılar yaşandı. Hasat sezonuna 5-6 ay gibi bir süre olmasına karşın piyasada önemli oranda kabak çekirdeği tükendi.``

Çin`den bile talep geliyor

Türkiye`nin önde gelen kabak çekirdeği üretim merkezlerinde Nevşehir`de, bu yıl daha fazla alanda ekim yapılması bekleniyor. Çin`den bir dönem iç piyasa kabak çekirdeği geldiğini belirten Çelikler Gıda sahibi Ramazan Çelikler, ``İki ay önce İstanbul`da bir ihracatcı Çin`e mal göndermek için bizimle görüştü. Çin`in yanı sıra İran ile Irak`tan yoğun talep geliyor. Son 2-3 hafta içerisinde piyasada hareketlilik arttı. İhracat arttı. Mal iç piyasa yetmez oldu. Zamlar geldi`` dedi.

Mal karaborsaya düştü gibi

Edirne`de faaliyet gösteren Gür Gıda Tarım yetkilisi Süleyman Gür ise piyasanın aşırı talebe hazırlıksız yakalandığını söyledi. Son 5 yılda sürekli fiyatların yerinde sayması ile birlikte çiftçinin üretimi yüzde 90 oranında azalttığını belirten Gür, şunları belirtti: ``Şuan Edirne`de yok denecek kadar azaldı. Fiyat artık belirsizleşti. Karaborsa oldu gibi. Edirne`deki üretim son yıllarda yaşanan olumsuzlar nedeniyel Kayseri civarına kaydı. Ancak fiyat artışı sayesinde bu yıl ekim alanın artmasını bekliyoruz.``

Emekçi: İthalat azaldı, rekolte düştü

Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi: Kabak çekirdeğinin fiyatında artış gözleniyor. Bunun başlıca iki sebebi var. Dalgalanan döviz kurları nedeniyle kabak çekirdeği ithalatında bir yavaşlama var. Ayrıca iç piyasadaki rekolte de, bu yıl istenilen ölçüde yüksek değil. Bu iki unsur fiyatların yükselmesini beraberinde getiriyor. Özellikle döviz kurlarının oynamasına bağlı olarak fiyatların yükselmesi bir süre daha devam edebilir.

Geçen yıl ekilen ürünün talebi karşılamaması ve piyasada erken tükenmesi nedeniyle kuruyemiş tezgahlarında fiyatı kilosu 18 liraya kadar yükselen kabak çekirdeği, badem, Antep fıstığı, fındık ve cevizi yakaladı.
Dünyanın önemli kabak çekirdeği üretim merkezlerinden olan Çin, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'da rekoltenin düşmesi ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye pazarına yönelmesiyle, iç piyasadaki kabak çekirdeği, hasat sezonuna 5 ay kala tükendi.
Kabak çekirdeği stoklarının sezondan önce bitmesi hem üretici fiyatlarına hem de tezgahlara yansıdı. Üreticide kilosu 7 liraya satılan çiğ kabak çekirdeği, işlenmiş haliyle tezgahlarda liraya kadar yükseldi. Bir ay öncesine kadar tezgahlarda kilosu 9 liraya satılan kabak çekirdeğinin kilosu üst üste gelen zamlarla 18 liraya kadar yükselerek badem, antep fıstığı, fındık ve cevizi yakaladı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp