Isırgan Üretimi

Isırgan Üretimi :

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ali Kemal Ayan, yaptığı açıklamada, ``Isırgan otunun ekonomik önemi ve tarımı`` konulu bir araştırma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Araştırmanının içeriğinin, Türkiye`de ısırgan otunun özellikle çok hızlı ve sorunsuz yetiştiği Karadeniz Bölgesi`nde alternatif ürün olabilmesini kapsadığını belirten Ayan,, ``Isırgan otu yetiştiriciliği, Türkiye`deki verimsiz tarım arazilerini daha iyi değerlendirmek, çevreye uyumlu tarımsal üretim yapmak, toprak erozyonunu önlemek, yeni sanayi ve istihdam alanları geliştirmek için tarım sistemi içinde yer alabilir`` dedi.

Isırgan otu bitkisinin diğer bütün bitkilere baskın olması ve nemli alanlarda hızla gelişmesi nedeniyle yetiştiriciliğinin kolay olduğunu ifade eden Ayan, ısırgan otunun ilaç, kozmetik, lif, boya, gıda gibi amaçlarla yaygın olarak kullanıldığını ifade ederek yaygın olarak yetiştirilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi.

Isırgan otunun ihtiva ettiği zengin bileşiminden dolayı üzerinde en fazla araştırma yapılan ve ekonomik önemi en hızlı artan bitkilerden biri olduğunu belirten Ayan, şunları kaydetti: ``Isırgan otu bitkisi diğer bütün bitkilere baskın olması ve nemli alanlarda hızla gelişmesi sebebiyle yetiştiriciliği kolaydır. Ülkemizde açık ormanlık alanlarda, nehir ve yol kenarlarında, terk edilmiş kullanılmayan alanlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir.

Isırgan otunun lif üretimi için yetiştirilmesi ile üretici verimsiz marjinal topraklarını kullanarak, üretim yapacak, böylece yeterince değerlendirilemeyen marjinal alanların tarıma kazandırılması, ısırgan otu lifinin işlenmesi aşamasında çevreye zarar verilmediği için tekstil endüstrisine, organik olarak üretilmiş liflerle yeni bir soluk getirilmesi mümkün olacaktır.`` Ayrıca, doğal ürünlere yönelmiş olan tüketiciler için kaliteli bir alternatif sunulmuş olacağını da vurgulayan Ayan, ``Saplarından lif elde edildikten sonra geriye kalan kısımları gıda ve hayvan yemi olarak kullanıldığı gibi kozmetik ve ilaç sanayinde de değerlendirilebilir. Ayrıca biyodinamik ziraat alanlarında kullanılması da mümkün olabilir`` dedi. Ayan, ısırgan otu yetiştiriciliği konusunda insanların bilgilendirilmesi, üretim ve pazarlama konularında da aydınlatılması gerektiğini de ifade etti.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp