Isırgan Otunun Faydaları Ve Kullanımı

Isırgan Otunun Faydaları Ve Kullanımı :

Isırgan Otu

• Egzamaya faydalıdır
 
• Sedefe faydalıdır
 
• Ağızda çıkan küçük yaralara faydalıdır
 
• Çıbana faydalıdır
 
• Kan çıbanına faydalıdır
 
• Sivilceye faydalıdır
 
• Eklem iltihabına faydalıdır
 
• İdrar sökücüdür
 
• Şeker hastalarına faydalıdır (Kan şekerini düşürür)
 
• Süt üretimini arttırır
 
• Adet öncesi rahatsızlıklarına faydalıdır

Isırgan otu nedir: Kullanım şekli, faydaları ve zararları

Bağışıklığı güçlendiren, iyi huylu prostat büyümesini engelleyen, kan şekerini düşürücü ve romatizma ağrılarına karşı etkinliğiyle tanınan ısırgan otunun, yaprakğı kökü ve tohumları bitkisel tedavide kullanılmaktadır.

Isırgan otunun etkinliği öncelikle yetişmiş olduğu toprağın yapısına ve çevre şartlarına bağlıdır. Bu yönü diğer bitkilere nazaran daha belirgindir. Tedavi edici özelliği iklim şartları, toprağın yapısı ve güneş ışığına sıkıca bağlıdır. Diğer bitkilerde de genel olarak bu bağlılık bulunmasına rağmen ısırganda daha fazladır.

Birbirine fazla uzak olmayan alanlarda bulunan ama örneğin güneşi görme derecesi farklı olan ısırganların etkinliği de farklılığa neden olabilmektedir.Buradan çıkan sonuç ısırgan otunun yararları ve ısırganın tedavide kullanılması; onun amacına uygun olarak gerekli şartlarda yetiştirilmiş olmasına doğrudan bağlı olacağıdır

Faydaları nelerdir ?

İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar ısırgan otunun saw palmetto ile birlikte azalmış idrar akımı, mesaneyi tam boşaltamama, ağrılı idrar ve sürekli idrara çıkma gibi semptomların düzelmesinde etkili olabileceğini göstermektedir.

2007 yılında Phytomedicine’de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre ısırgan, Benign prostat hiperplazisi ile ilgili belirtilerin düzelmesinde etkili olmuştur.
Maryland Üniversitesine göre osteoartrit ve benign prostat hiperplazisi gibi rahatsızlıklara karşı günde 3-4 bardak ısırganotu çayının içilmesi faydalı olmaktadır.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu ısırgan kökünün benign prostat hiperplazisi tedavisinde, ısırganotu ve yaprağının ise idrar yolları enfeksiyonları ve taşlarının tedavisinde oral yolla kullanılabileceğini belirtmiştir. Artrit ve Artroz da ise ısırganotu ve yaprağının oral ve haricen kullanımına onay vermiştir.

Benign prostat hiperplazisi için polisakkaritler ve Urtica aglütininler bakımından zengin ekstreler (ısırgan kökü) kullanılması gerekir. (Bitkisel droglar prostat büyümesini ortadan kaldırmazlar, büyüyen prostata bağlı yakınmaların azaltılmasında yararlı olurlar)
Isırgan bitkisinde pankreasın, midenin, karaciğerin, bağırsakların ve safra kesesinin salgılarını uyaran sekterin adlı madde vardır.
Isırgan otu takviyeleri doğal bir antihistaminik gibi davranarak saman nezlesinde yararlı olabilir. Alerjenlerin şiddetini azaltarak, vücutta histamin seviyesini azaltabilir.

2009 yılında yayınlanan bir araştırmada, bilim adamları ısırganın inflamasyonu azaltarak alerji tedavisinde yardımcı olabileceğini ifade etmişlerdir.
Phyllis Balch’ın Prescription for Nutritional Healing adlı kitabında belirtiğine göre ısırgan alerji, böbrek sorunları, malabsorbsiyon sendromu gibi rahatsızlıklarda faydalı olabilir.

Ülkemizde Atatürk Üniversitesince yapılan çalışmalarda ısırganın ülser önleyici, ağrı kesici ve mikroorganizmaların yayılmalarınını engelleyici etkide olduğu saptanmıştır. Ülser oluşturulmuş farelere ısırgan otu özütünün verilmesi sonucunda iyileşme görülmüştür. Isırgan otunun stafilokok grubu mikroorganizmaların büyümesini engellediği tespit edilmiştir. Araştırmalar Journal Of Etnopharmacology ve Journal Of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry ‘de yayınlanmıştır.
A ve C vitaminleri bakımından zengin bir bitkidir, bağışıklığı güçlendirmek, kan dolaşımını artırmak ve kan temizlemek gibi bir özelliğe sahiptir.

Nasıl kullanılmaktadır ?

Isırgan Çayı (yaprak): 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu yaprağı 1 bardak suyla haşlanır ve 5 dk demlendikten sonra içilir. Isırganotu çayı her seferinde taze olarak demlenip içilmelidir.

Tohum Çayı : Hafifçe ezilmiş 1 tatlı kaşığı ısırgan otu tohumu 1 bardak kaynamış suyla haşlanır 10 dk demlendir ve süzüldükten sonra içilir.

Öğütülmüş ısırgan tohumu ve bal karıştırılarak da kullanılabilir. Günlük ısırgan otu tohumu kullanımı 10 gramı aşmamalıdır.

Kök Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan kökü 1 bardak soğuk suya konulur. 5 dk boyunca hafif ısıda kaynatıldıktan sonra 5 dk demlenmeye bırakılır ve süzüldükten sonra içilir.

Isırgan çayının sürekli biçimde aralıksız olarak kullanımı tavsiye edilmemektedir. 2-3 hafta kullanıp 10 gün ara verilmesi önerilir.

Çay dışında kapsül ve tentür olarak da kullanılabilir.

Isırgan otunun salata veya çorba şeklinde tüketimi de yaygındır.

Zararları nelerdir ?

Prostat kanseri olasılığı ortadan kalkmadan BPH için ısırgan tedavisine başlanmamalıdır.
Hafif sindirim sorunlarına neden olabilmektedir.
Diyabet, tansiyon ve antikoagülan ilaç kullananlar doktorlarına danışmadan ısırgan ürünleri kullanmamalıdır.
Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçların etkisini artırabilir.
Rahim uyarıcı etkisi nedeniyle hamile kadınlara önerilmez.
Kemoterapi – radyoterapi alanların trombozit düzeyi düşükse ısırgan kullanmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp