Iısırgan Ekimi

Iısırgan Ekimi :

Isırgan Ekimi, Isırgan Otu Kolayca Yetişen Bir Yabani Ottur. Diğer Bütün Bitkiler Üzerine Baskındır. Yeniden Ekim Yapmaksızın Aynı Araziden Yıllarca Mahsul Alınabilen Tek Üründür. Bitki Koruma Maddesi Olmaksızın Kendini Zararlılara Karşı, Donmaya Ve Kuraklığa Karşı, Fırtına Ve Doluya Karşı, UV Işınlarına Karşı En İyi Şekilde Korur.

Isırgan Ekimi

Nisan - Haziran arasında ve Eylül'den Ekim'e kadar ekim yapılır. Tarla ekim yapılmadan birkaç gün önce hazır olmalıdır. Fideler 75 cm aralıklarla dikilir. İlk yılda bu fidelerin yanına daha iyi ürün alabilmek için dayanak yapılmalıdır. İkinci yılda gövde tamamen güçlenmiş olur. İlk ekim yılında bu fideler çatallanarak güçlenir ve aynı zamanda diğer yabani otlar üzerine baskı kurar. İkinci yılda ürün elde edilişinde önemli bir artış sağlanır. İkinci yıl sonunda biçilir. Tarlada birkaç gün kurutulduktan sonra balya haline getirilir.

Tekstilde kullanılacak ısırgan otu bildiğimiz ısırgandan farklı olup ısırgan fideleri Almanya'dan getirilecektir ve şirketimiz tarafından çiftçilere ücretsiz olarak verilecektir.


Isırgan yetiştirilmesi için hangi şartlar vardır?

Yetiştirme yapmak isteyen çiftçilerle 7 yıllık mukavele yapılır. Bu mukavele onların ekinini alacağımıza karşı bir belge niteliğindedir. Çiftçi tarlanın hazırlanmasını ve bitki ekimini üstlenir. Ayrıca diğer bitkilerin mekanik yolla etkisiz kalmasını, gübrelemeyi (doğal gübre), ürünün ve samanının belirlenen yere taşınmasını üstlenir. Yetiştirilen ısırgan tümüyle(kök, sap, yaprak, tohum.). Ne kadar gübreleme yapılacağı her yıl şirket tarafından tespit edilir. Bitki koruma maddeleri kullanımından kesinlikle kaçınılır. Bunun gibi bilgilendirmeler ve ısırgan yetiştirme ile ilgili eğitimler şirket tarafından çiftçilere ücretsiz olarak verilecektir. Gübresiz (doğal gübre ile) , ilaçsız, çapasız, zahmetsizce ısırgan yetiştirmek mümkündür.

Hangi tür toprak ısırgan için elverişlidir?


Nemli topraklar ısırgan tarımı için elverişlidir. Bitki ilk defa ekiliyorsa besleyici maddeleri hazır bulunmalıdır ve çok kuru olmamalıdır. Başka bir problemi yoktur, uzun yıllar(20 yıla kadar) diğer bütün bitkilere karşı varlığını sürdürür. Isırgan otu işlenmemiş topraktan elde edilebilen tek lif hammaddesi türüdür. Burada amaç çiftçinin ilave kazanç elde edebilmesidir.

Hektar başına ne kadar ürün beklenir?

Ürün miktarı ilk 3-4 yılda sürekli artar ve gerçek hedefine ulaşır. Belirlenen zamanlarda ve koşullarda ekim yapılırsa ve ısırgan sıraları arasındaki diğer otlarla düzgün mücadele edilirse iki yıl sonunda hektar başına 2 - 2,5 ton ürün elde edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp