Ihlamur Nasıl Yapılır?

Ihlamur Nasıl Yapılır? :

Görünümü: Ihlamur, boyu 30 metreye ulaşan, yaprak döken bir ağaçtır.

Genç dallan kırmızı kül renginde, yapraklan sıralı, yeşil ve çıplaktır. Çiçekleri san-beyaz renkte ve kokuludur. 3-11 demet bir araya toplanmıştır.
 
Çiçeklenme dönemi haziran-temmuz aylarında, meyvelenme dönemi ise ağustos-eylül aylanndadır. Tıpta çiçekleri kullanılır. Yurdumuzun çeşitli bölgelerinde yetişmektedir.
 

Toplanması ve Kurutulması

Ihlamur çiçeklerinin toplanması için en uygun dönem, bir grup çiçek tomurcuk halinde iken bir grubun çiçek açmış olduğu dönemdir. Çiçekler güneşli havada toplanmalı ve hemen kurutulmalıdır. Muhafaza süresi 2 yıldır.
 

Kimyevi Terkibi

Çiçeklerde efır yağlan, gesperi- din, tiliacin, saponin ve büzüştürücü maddeler vardır.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Ihlamur çiçekleri ter sökücü olarak ve soğuk algınlıklarında kullanılır. İdrar söktürücü ve balgam söktürücü etkisi de vardır.
 
Demleme ve Kullanımı: 10 gr ıhlamur çiçeği bir tasa konur üzerine 200 gr kaynar su ilave edilir. Kapağı kapatılarak sabaha kadar bekletilir. Sabah süzülerek üçe bölünür. Günde 3 defa yemeklerden önce içilir. Muhafaza süresi 2 gündür. Normal çay olarak da içilebilir.
 
ISIRGAN OTU (Urtica dioica) 
 
Görünümü: Isırgan çok yıllık bir bitkidir. Sürüngen ve çok dallı kökleri vardır. Boyu 60-170 santimetreye kadar ulaşır. Gövdesi dik durur, dalsız, yapraklan yuvarlak lanset şeklinde, kenarlan dişlidir. Yapraklan ve gövdesi üzerinde ufak sert tüyler vardır ve kaşınmaya sebep olur. Isırgan kar ortadan kalkmaya başladığı zaman hemen görülür ve vitaminlerin en bol olduğu zaman bu zamandır. Çimlenme dönemi ha- ziran-eylül aylandır. Tıpta ısırganın yapraklanndan yararlanılır. Yurdumuzda hemen hemen bütün bölgelerde mevcuttur. 
 
Toplanması ve Kurutulması: Isırgan otu eldiven giyerek toplanır. Klorofil yapımında kullanılır. Tıpta kullanmak amacı ile yeşil yapraklan, bitkinin çiçeklenme zamanmda toplanır, kurutulur ve muhafaza edilir. Rutubet oram yüzde 4’ten az olmalı, yapraklan yeşil olmalı ve kararmış yapraklar alınmamalıdır.
 
Kimyevi Etkileri: Isırgan yapraklan 269 mg. C vitamini, karotin ve başka karotinoidler, B vitamini ve kannca asidi içerir.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Isırgan preparatlan kan durdurucu olarak kullanılır. Rahim kasılma fonksiyonunu artınr, kanın pıhtılaşmasını hızlandınr. Karaciğer rahatsızlıklarında, hemoroitte, deri hastalıklann da, yanıklarda ve saç dökülmelerinde kullanılır.
 
Kökleri ve tohumlan idrar söktürücüdür. Tohumlan romatizmaya iyi gelir. Müshil olarak da kullanılır. Ateş düşürücü, bağırsak parazitlerini öldürücü, cinsel gücü artıncı etkiye sahiptir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp