Ihlamur Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

Ihlamur Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır? :

Ihlamur Çiçeği Çayı

Ihlamur çiçeği çayı nedir nelere iyi gelir
Tilia sp. türleri = 15-40 m’ye kadar boylanabilen, kışın yaprağını döken, çiçekleri sarımsı beyaz renkli ve hoş kokulu ağaçlardır.

Yetiştiği yerler :

Kuzey Yarıküre’de, ılıman bölgelerde doğal olarak yetişmektedir.
Avrıpa ve Kuzey Amerika’da kültürü yapılmaktadır. Ihlamur ağacı ülkemizde özellikle Kuzey Anadolu dağlarında bol bulunur. Bu ağaçlar onlarca metre uzayabilirler. İki cinsin çiçekleri toplanmaktadır. Tilia cordata (küçük yapraklı ıhlamur) ve Tilha platyphyllos (büyük yapraklı ıhlamur). Bu iki cinsin çiçekleri kullanılmaktadır.

Kullanım bilgileri:

Geleneksel olarak ıhlamur çiçeklerinin rahatlatıcı etkisi vardır. Çay olarak gerginlik durumlarından kaynaklanan mide bağırsak sistemi huzursuzluklarında kullanılmaktadır. Öksürük kesici, balgam sökücü, terlemeyi giderici ve idrar arttırıcı özellikleri bulunmaktadır.

Kullanım tavsiyeleri :
Kilo problemi olan hastalarda aç karnına şekersiz ıhlamur çayının iştah kesici etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca çiçeklerinden yapılan çay daha lezzetlidir.

Ihlamurgiller familyasından ağaçların çiçeklerinden yapılır.Diğer isimleri -till ağacı çiçeği.Lezzeti -bal ve ıhlamur lezzeti, hafif keskin.Önemli içerikleri -asitler (kafeik, klorojenik ve kuma- rik de dahil), aromatikler (başlıcası famesol), flavonoidler (örneğin, asparadin, hesperidin, kaempferol, kuerse- tin ve rutin), karmaşık şekerler (müsilajda), glikozitler (astragalin ve tilirosid gibi), zamk, saponinler, tanenler.Kullanımı -kişisel bakım, günlük bitki çayı karışımlarının yaygın bir malzemesi, doğal ilaç

Ihlamur, hoş kokusu ve sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle kış aylarının vazgeçilmezi. Özellikle grip, nezle olduğumuzda imdadımıza hemen yetişiyor. Ihlamur tilia olarak bilinen ıhlamur ağacının, bahar aylarında açtığı; çiçeklerin ve yapraklarının oluşturduğu birçok çeşidi olan bir bitki.

Sağlık üzerindeki etkileri saymakla bitmez..
Ihlamur çiçeklerinin sağlık üzerine birçok etkisi bulunduğunu söyleyen beslenme uzmanı İpek Ağaca, bunların başında sinir sistemine etki ederek stres ve kaygıyı azaltması ve rahatlama sağlaması geldiğini belirtti. Ayrıca Ihlamurun terlemeyi arttırarak toksinlerin atılmasını da sağladığı, ateş düşürücü etkisi de bilinmekte. Öksürüğe, gribe ve nezleye de iyi geliyor. Migren ve boğaz ağrılarını hafiflettiğini de belirten Ağaca, ‘İshal durumunda da rahatlıkla tüketilebilir. Çiçekleri mis gibi kokan, yaprakları tüylü bu güzel bitki, C vitamininden de oldukça zengindir.’ diyerek Ihlamur hazırlarken ve içerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu ;

Ihlamur çayı hazırlarken dikkat!
Ihlamurun hem çiçeği; hem yaprağı kurutulularak demlenip tüketilebilir. 1 tatlı kaşığı ıhlamurun çiçeği ve çiçek yaprağına 1 kupa kadar sicak su eklenir, ağzı kapalı olarak 10 dk demlenip ardından süzülür. Ihlamur çayı, her zaman taze olarak yapılmalı, kaynatılmamalı ve çok bekletilmemelidir. Kaynatma işlemi yapıldığında ıhlamur içerisindeki vitamin ve minerallerde kayıp söz konusu olur dolayısıyla içilmesi bir yarar sağlamaz. Aynı zamanda demleme işlemi de bir seferlik yapılmalıdır. İlk demlemede tüm vitamin ve mineraller ile aromatik yağların alınması gereken kısmı alınır, sonraki demlemelerde bu maddelerde kayıplar oluşur. Ihlamur çayı yaparken çiçek ve yapraklardan oluşan karışımlar yerine tümden çiçeklerden oluşan karışımlar da tercih edilebilir.

Ihlamur çayını içerken dikkat!
Hazırladığımız ıhlamur çayını ara öğünlerde ve yemeklerden sonra şekersiz olarak içebiliriz. Günde 2-3 çay fincanı ıhlamur çayı içilebilir. Fazla kilo şikayetimiz yoksa balla tatlandırarak da tüketebiliriz. Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de c vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir.

Çocuklar da içebilir
1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçek ve yapraklarından oluşan karışıma 1 kupa kadar sıcak su ekleyip demlediğimiz ıhlamur çayının yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar üzerinede olumlu etkileri vardır. Ihlamur çayı, çocuklara da rahatlıkla içirilebilir. Ayrıca ıhlamur çayına ek olarak 1 yaşından büyük çocuklar için bal eklenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp