Hazır Çay

Hazır Çay :

Poşet çayların zararları


Ülkemizde poşet çayların zararları hakkında bilinçlenmeden hepimiz bu ürünleri kullanır olduk. Özellikle poşet çayı oluşturan ambalaj malzemesinin içerdiği katkı maddeleri açısından olası riskleri beraberinde getiriyor.

Açıkta satılan ürünler söz konusu olunca, yeterince bilgimiz olmadığı için istediğimiz bitki yerine yanlış bir bitkiyi satın alma ihtimalimiz oldukça yüksek. Ve tabiki bu durumda o bitkiden beklediğimi şifayı bulamamamız, hatta yanlış bitki tercihi sebebiyle içilen bitkinin vücudumuza bir takım zararlar vermesi de olası. Bu sebeple açıkta satılan ürünler yerine, marketlerde satılan ve tanınmış/güvenilir firmaların ürettiği ürünleri satın almamız, bu zarar riskinden kurtulmaması sağlayabilir.

Özellikle bilinen firmaların ürettiği poşet çayların, depolama şartları, gıda güvenliği, hijyen açısından çok daha uygun oldukları, üretime geçilmeden önce pek çok araştırmadan geçtiği için güvenle içilebileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Bu sebeple, güvenilir ve tanınmış firmalar tarafından üretilen poşet çayların herhangi bir zararı yoktur. Ancak açıkta satılan ve gıda standartları dışında güvensiz tesislerde üretilmiş olan poşet çayların zarar ve riskleri oldukça yüksektir. Bu çaylar, bilgisi yetersiz insanlar tarafından çevreden toplanıp, herhangi bir bilimsel araştırma yapılmadan rastgele hazırlanıp, satışa sunulmuş olabilir. Bu da olası vücutta oluşabilecek olası zararları peşinden getirmektedir.

Hazır Çay


Toz ya da tanecikli çay granül kahve gibi kullanılır. Bazı hazır çaylar meyve, bal ya da baharatla lezzetlendirilir. Bazıları süt tozu da içerir. Ama lezzetleri ve sağlık veren aromatikleri diğer çaylarınkine benzemez.

ÇAY POŞETLERİ NEDEN ERİMEZ?

Kâğıt çay poşetleri, suya girer girmez eriyip yırtılmalarını engellemek için epiklorohidrin denen bir maddeyle işlemden geçiriliyor. Epiklorohidrin, aynı zamanda pestisit (böcek ilacı) olarak da kullanılan, kanserojen bir madde. Suyla birleştiğinde, kısırlıkla ve bağışıklık baskılanmasıyla ilişkilendirilen 3-MCPD isimli bir maddeye dönüşüyor. Poşet çayını suya değdirmeden kullanabilen var mı?

Şu piramit biçimli, kumaşımsı çay poşetleri ise naylondan veya polietilen tereftalattan (PET) yapılıyor. Bunlar gıda için en güvenli kabul edilen polimerler. Her ikisinin de erime noktaları bir hayli yüksek. Fakat burada dikkate almamız gereken bir diğer nokta, “camlaşma sıcaklığı.” Yani, moleküllerin parçalanmaya başladığı nokta. Ve bu nokta genellikle erime noktasından daha düşük. PET’in camlaşma sıcaklığı 76, naylonunki ise 46 derece civarında. Bu da demek oluyor ki, kaynar su kullanmasak bile çayımızla beraber bir miktar plastik molekülü içiyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp