Hardal Otu Kökü

Hardal Otu Kökü

Hardal Otu Kökü


Hardal Otu Kökü. Avrupa Ve Asya‘da Yabani Ve Yaygın Olarak Yetişen, Sağlığa Yararları Bilindiğinden En Az 2000 Yıldır Tarımı Da Yapılan, Türlerine Göre 30 Cm. İle 5 M. Arasında Boylanabilen Bir Yıllık Dayanıklı Otsu Bitkidir.

Hardal Otu Kökü

Boyu bir buçuk mt'ye kadar yükselebilen çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri sarıdır. Tohumları değişik tonda siyahtan kırmızı ve griye kadar farklı renklerde olup küre şeklinde ve kokusuzdur. Ezilince kendine özel bir koku ortaya çıkar.

Kuvvet verici, gaz giderici, iştah açıcı, idrar arttırıcıdır. Romatizma ağrıları üzerinde etkilidir. Fazla miktarda yenmesi sindirim sistemini tahriş eder ve zehirlenmelere yol açar.

Kullanılan kısımları tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır. Bitkinin yaprakları dökülmeye başladığında meyve salkımları toplanır. Bunlar 15 gün kadar gölgede kurutulduktan sonra tohumları alınır.

Hardal tohumlarında müsilaj, yağ, sinapin, sinigrin isimli glikozit ve mirozinaz fermenti vardır. Çok eskiden beri tıpta kullanılmaktadır. Dâhilen hardal tohumu unu az dozlarda midevî, yatıştırıcı ve tarçınla karıştırılırsa iyi bir iştah açıcıdır.

Hâricen yakı, lapa veya banyo hâlinde romatizma ve bronşitte mevzii tahriş yapmak için kullanılır. Hardal yağı cildi tahriş eder, onun için sürüldüğü yer kızarır. Hafif antiseptiktir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp