Hardal

Hardal :

(Brassica juncea)

Tanım

Dik, çok dallanan, bir yıllık bir bitkidir. Tüysüzdür. Dip kısmında kıl çıkıntılar bulunur. Yapraklar geniş ve kenarları kaba dişlidir. Çiçekler küçük, sarı, sap üzerinde salkım şeklinde açar. Meyve tohum kesesinde uzun ve dar biçimli (hardalsı meyve), sarı renktedir.DağılımAfrikanın Akdeniz bölgesine özgüdür. Günümüzde dünyanın pek çok yerinde yetiştirilmektedir.

Kullanılan Kısımlar

Tohumlar, yağ.

Özellikler
Isıtıcı, ağrı giderici, iltihap giderici, gaz giderici, hazma yardımcı, bağırsak parazitlerini öldürücü, terletici, tonik.

Kullanım Şekilleri
Toz, kaynatma, haşlama, lapa.

Besin Değeri
Hardal tohumlarının incelenmesinde aşağıdaki sonuçlar elde edilir (100 gr için):
Hem%90,6
Protein%2,6
Yağ%0,4
Karbonhidrat%4,8
Lif%1,0
Katı artık%1,6
A Vitamini
Bol miktarda bulunur.
Askorbik asit
Bol miktarda bulunur.
Tohumlardanaçık sarı renkli bir yağ elde edilir.sorumlusu tohumlarda bulunan sinigrin adlı bir glikozittir.

Tedavi Edici Kullanımlar
(a) Astım atağı sırasında, bir miktar kafuru ilave edilmiş sıcak hardal yağı ile göğüs ve sırta masaj yapın. Bu balgamın sıvılaşmasını ve hava yollarının temizlenmesini sağlar. Ayni amaç ile ateşte kavrulmuş limonun suyunu sıcak hardal yağı ile karıştırıp göğüs ve sırta masaj yapılır. Bu da balgamın sıvılaşmasına ve rahatça atılmasına yardımcı olur.
(b) Soğuk algınlığı için hardal tohumu, toz şeker ve kara biber tohumlarını öğütüp toz haline getirin. Günde 2 defa sıcak su ile bu tozdan alın.
(c) Sara nöbetinde hardal tohumu tozunu enfiye gibi burna çekin. Rahatlama sağlayacaktır.
(d) Yaralan iyileştirmek için tohumları toz halinde öğütün. Bal ile karıştırın ve yaralara sürün ve üzerine bir karanfil bağlayın.
(e) Diş çürüklerinde tohumları kaynatın ve yumuşak bir hamur ’ hazırlayıp çürük dişin üzerine uygulayın.
(f) Balgamı azaltmak için tohumları toz haline getirin. Zerdeçalı öğütüp toz haline getirdikten sonra kavurun. Her iki tozu da birleştirip bir kavanoz içinde saklayın. Bu karışımı günde 2 defa bal iie alın.
(g) Cilt mantarlarının tedavisi için tohumları öğütüp toz haline getirin. Tozu sirke ile karıştırın. Günde 2 defa etkilenen yere sürün.
(h) Hazımsızlığa karşı tohumları öğütüp toz haline getirin. Toz şeker ilave edin ve günde 2 defa bu karışımdan alın.
(i) Eklemlerdeki sertlik ve ağrıyı gidermek için, bir miktar kafur ilave edilmiş hardal yağı ile hafif masaj yapın. Bir karşı tahriş edici gibi davranıp bölgedeki kan akımını arttırır.
(j) Bacak kramplarında, bir miktar zencefil, karabiber tozu ve kimyon tohumu ilave edilmiş sıcak hardal yağı ile bacaklara masaj yapın; bu yorgun bacakları rahatlatır ve kasları tazeler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp