Gotu Kola Faydaları Neler?

Gotu Kola Faydaları Neler? : Gotu Kola, Asya tıbbında neredeyse iki yüz yıldır kullanılmaktır. Gotu Kola’yı faydalı bulanlar, bu bitkinin beynin bilişsel işlevini arttırıp, hafızayı güçlendirdiği iddia eder. Hint bitkisel literatürü, 
 
Gotu Kola’nın zekâ üzerindeki etkilerinden bahseden sayısız alıntıya sahiptir.İltihabın olduğu damarın acısını ve şişliğini dindirdiği kanıtlandığından, Gotu Kola filibit (toplardamar iltihabı) tedavisinde kullanılır.

Gotu Kola Nedir

Uzun ömürlü, taze bir bitki olması nedeniyle insanların ilgisini uzun zamandan beridir çeken GK, Sri Lanka’da pirinç ve köri ile birlikte muamele edilerek vejeteryan mutfağının bir parçası haline gelmiştir. Endonezya, Vietnam, Malezya ve Tayland’da yeşil yaprakları taze olarak salata yapılarak tüketilmektedir. Son olarak, Hint’lilerin yaz içeceği olan thandaayyee’nin içerisinde de bulunmaktadır.
Gotu Kola (Centella asiatica [Latin]),Afrika,Asya,Avustralya,Hindistan ve Güney Amerika gibi tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetişen bir bitkidir.Ayurvedik tıpta 1000 lerce yıldır,hafızayı kuvvetlendirmek ve sinir sisteminin sağlığı için kullanılıyor.Son klinik çalışmalar bu geleneği doğruluyor.

Gotu Kola Yararları Nedir

Gotu kola beyne oksijen sağlayan damarları koruyor.Klinik çalışmalar gotu kolanın konsantrasyonu artırdığını gösteriyor.Yapılan çalışmada gotu kolanın test skorlarında artışa neden olduğu gözlenmiş.

Gotu kola anksiyeteye yatkın ve depresyon hastası insanlarda da rahatlatıcı etkiye sahip.
Ayurvedik tıp gotu kolayı deri iltihaplanması ve cüzzam gibi deri hastalıklarının tedavisinde de öneriyor.Yapılan araştırmalar gotu kolanın cüzzama karşı etkili olduğunu doğruluyor.

Gotu kola iltihap kurutucu etkisinin yanı sıra damarları ve kılcal damarları kuvvetlendirerek,hasarlı dokulara daha fazla kan akışını sağladığından daha çabuk iyileşmelerine yardım ediyor.

Gotu kola asiatikozit isimli bir aktif madde içerir,bu madde cüzzama neden olan bakterinin koruyucu çeperini parçalar,böylece bağışıklık sisteminin bakteriyi yok etmesini sağlar.

Çalışmalar gotu kolanın diğer cilt problemleri için de etkili bir tedavi olabileceğini gösteriyor.
Bir çalışmada, skleroderma(deri sertleşmesi)hastalığından muzdarip hastalara haftada 3 kere 20 mg gotu kola ekstresi verilmesi neticesinde,deri ve eklemlerin daha esnek olduğu gözlenmiştir.

Gotu kola selülite karşı,glikosaminoglkan maddesinin üretimini artırarak etkili olur.
Glikosaminoglkanlar bacaklardaki damarları çevreleyen bağ dokuların güçlendirilmesi için de gereklidir.
Çalışmalar gotu kolanın bacak ağrısı ve şişlerinde,varis tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor.
Gotu kola yüksek tansiyonu düşürür.Gotu kolanın merhemi kollagen üretimini düzenler ve yaraların iyileşmesine yardım eder.
Gotu kola sedef hastalığına iyi gelir.

Gotu kala hamile ve emziren bayanlarca kullanılma-malı.Sakinleştirici kullanalarda narkotik etkiye neden olabilir,tansiyon düşrücü ilaç kullananlarda ilaların etkilerini artırabileceğinden kullanılmamalı.
Bazı insanlarda cilt tahrişineneden olabilir ayrıca merhem formunun aşırı kullanılması cilt kanserine neden olabilir.

Gotu Kola Varis

Varis’e bağlı yakınmalar: Bir toplardamar hastalığı olan varis, genellikle ven olarak adlandırılan toplardamarın elastisiyetini kaybetmesi ile ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak, kan gün sonuna doğru daha belirgin olarak bacaklarda toplanmakta ve doku içerisine sıvı sızmakta, bacak ödemli, şiş ve gergin bir hal almaktadır.
Bilimsel olarak yapılmış çift-kör bir çalışmada da gösterildiği üzere Gotu Kola bitkisi kullanan hastalarda bacakta hissedilen ağırlık hissinin düzelmesi ve ödem seviyelerinde belirgin bir iyileşme saptanmıştır. Klinik olarak saptanan bu iyileşme hali, benzer şekilde pletismografi ile de doğrulanmıştır. Başka bir bilimsel çalışmada da GK kullanan hastalarda, toplardamar içi basınç dereceleri, ayak bileği ödemi ve lipodermatoskleroz olarak adlandırılan cilt altı dokudaki kallınlaşma miktarı belirgin derecede azalmıştır.

Gotu Kola, kan arttırıcı etkisiyle varislere savaş açıyor! Genellikle Hindistan, Madagaskar, Sri lanka, Güney Afrika ve tropik bataklıklarda yetişen, narin ve yerde sürünen bu bitkinin yelpaze yaprakları var.

Hindistan’ da meditasyona yardımcı ve Ayurveda için kullanılmakta olup geleneksel Çin ve Hint tıbbında da uzun süredir kullanılmaktadır. Sri Lanka’ da sebze, Çin’ de ise kuvvetlendirici olarak kullanılır

Şifalı bitki, idrar arttırıcı, kuvvetli bir iltihap giderici ve hafif yatıştırıcı özelliktedir. Yalnız rahatlatıcı özelliğinden dolayı kola bitkisiyle karıştırılmamalıdır; çünkü Gotu kola, kafein içermez. Varisli ve selülitli hastalarda da kullanıldığında faydası görülür. Bunların dışında unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu gibi şikayetleri de olumlu etkileyen bitkinin bulunuşu yüzyıllar öncesine dayanmaktadır.
UYARI: Hamile ve emziren hanımlar kullanmamalıdır!

Gotu Kola Bitkisinin Varis İçin Kullanım Şekli

Çay: 150 ml. kaynar su, 2-4 gr. gotu kola bitkisinin üzerine dökülerek 5-10 dk. demlemeye bırakılır. Süzülüp içilir. (Günde en fazla 3 bardak)

Gotu Kola Ne İşe Yarar

Eski Hint kayıtlarında Gotu kola’nın çok sayıda hastalığa karşı etkili olduğu bilgisi yer almaktadır. Öncelikli kullanılışı afrodiziyak, ayrıca astım, diyare, epilepsi, ateşli hastalıklar, apse, hepatit, yüksek tansiyon, mental yorgunluk, mide ülserleri ve sifilis tedavisi başlıca kullanım alanları olarak bu belgelerde yer alıyor.
Ayurvedik tababette en önemli uygulama alanı mental yorgunluğu gidermesi ve zihinsel kapasiteyi artırması. Bu amaçla hazırlanan macun şeklindeki karışım süt ile karıştırılarak serebral tonik olarak hafıza kaybı, sinir toniği, uyku sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Gotu Kola Ayrıca kan dolaşımını artırıcı, ödem giderici, ateşli hastalıklar, dispne, öksürük, astım, anemi ve deri sorunlarında kullanılmaktadır.
Gotu Kola Geleneksel Çin Tedavi Sisteminde ise sarılık, böbrek ve idrar yolu taşları, hematüri, travmatik yaralanmalar, çıban tedavisinde kullanılması önerilmektedir.

Gotu Kola Zararları

Gotu Kola Zararları olarak basedebileceğimiz pek bir şey yoktur.Ama tabiki tüm gıda takviyeleri gibi bu ürünüde kullanmadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz
Gotu kola Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) besin desteği, kozmetik ve homeopatik preparatlar için kullanılması onaylanmıştır. 2011 yılı itibariyle Amerikan Farmakopesinin 34.ncü baskısında dört Gotu kola preparatının kalite standartları yer alması planlaktadır; Centella asiatica,
Powdered Centella asiatica, Powdered Centella asiatica Extract ve Centella asiatica Triterpenes. Kanada’da doğal ürün olarak iştah kaybı ve öksürük tedavisinde uygulanması onaylanmıştır. İngiltere’de sadece dermatolojik amaçlı kullanımlarına izin verilmektedir. Avrupa Farmakopesinde Centella asiatica monografında (kurutulmuş, parçalanmış) kalite standartları yer almaktadır. Ancak Avrupa İlaç Ajansı EMA, sadece standart özütünün (TECA; Titrated Extract of Centella asiatica) dermatolojik amaçlı kullanımını değerlendirmeye almaktadır.

Gotu Kola Zararları ve Kullanımı

Bitki, filibit (flebit-toplardamar yangısı), varis, bacak krampları, bacak şişkinliği, bacaklarda ağırlık veya karıncalanma için de başarıyla kullanılmaktadır. Yine yakın zamanda (1995) yapılan bir araştırma ise bitkinin, laboratuar şartlarında oluşturulan kültür tümör hücrelerini de yok ettiği gösterilmiştir.
Bu bataklık bitkisinin yaprakları dünyanın birçok yerinde yüzyıllardır lepra (cüzam), kanser, cilt hastalıkları, artrit (eklem iltihabı) ve basur (hemoroid) için kullanılmaktadır. Son 5-10 yıl içerisinde ise özellikle batı ülkelerinde hafızayı güçlendirmek ve sakinleşmek için bir sinir ya da beyin toniği olarak kullanılması oldukça popüler olmuştur.

Bu nedenle Gotu Kola “Beyin Gıdası” olarak da bilinmektedir. Bu doğu kökenli bitkinin hafif sakinleştirici, endişe ve kaygıyı giderici, anti-stres etkilerinin yanında konsantrasyon ve hafıza gibi zihinsel (mental) fonksiyonları arttırıcı etkileri belirlenmiştir.

Bitkinin sakinleştirici etkisi uykusuzluk probleminin üstesinden gelmek için özellikle önerilebilir. Bitki ayrıca, yoga veya meditasyon egzersizleri için sakinleşmeye de yardımcıdır. Bitki yaygın olarak hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluk için de kullanılmaktadır. Onun vücut üzerindeki sakinleştirici etkisi nedeniyle bitki özellikle merkezi sinir sistemini desteklemek için de kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp