Gotu Kola Çeşitleri

Gotu Kola Çeşitleri :

Bitkilerin tarihçesine baktığımız zaman her birinin ayrı ayrı öyküsü vardır. Asırlar önce çaresizlikten yerel otların yapraklarından, çiçeklerinden, köklerinden ilaçlar yapılmış ve yerel halklar tarafından kullanılmıştır.Bunlardan bir tanesi de Centella asiatica bitkisidir. Bu otsu bitkinin yapraklarını halk diliyle cüzzam hastalığının (Mycobacterium leprae) oluşturduğu yaralarda kullanmışlardır.Yaraların kapandığını görünce bu otsu bitkiden yaralanmak üzere araştırma başlatmışlardır.Hindistan, Çin, Afrika, Sri Lanka, Avustralyada 17.asırdan beri kullanılmaktadır. CENTELLA ASIATICA ya Sri Lanka dilinde GOTU KOLA denmiştir. Afrika, Hindistan ve Avustralya da yabani menekşe de demişlerdir. Ama bitki GOTU KOLA ismiyle Dünya ya yayılmıştır.

Bitki rutubetli, bataklık bölgelerde yetişir. Otsu, sürüngen şeklinde bir bitkidir.Yaprakları topraktan sapları ile sürünerek çıkar, yeşil renkli ve iki loblu böbrek şeklindedir. Kökü düz olarak aşağı doğru uzar ve saçaklıdır. Çiçekleri pembemsi kırmızı renktedir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerindedir.Bitkinin yapraklarından ve kökünden faydalanılır. Bu bitkinin kola bitkisi ve hindistan cevizi ile bir yakınlığı yoktur.Gotu kola triterpenoid denilen kimyasal maddeler içerir. Asiaticosid, Centollosid, Madecassosid ve Asiatic asid olmak üzere içinde dört çeşit triterpenoid vardır. Ayrıca içinde uçucu yağlar, flavonoidler,taninler,fitosteroller, amino asit ve şekerler vardır.
kafein içermez.

Yapılan araştırmalar sonucunda kronik damar hastalıklarının tedavisinde çok kullanılmıştır. Bacaklardaki kan damarları elastıkiyetini kaybettiği zaman damar duvarlarında bozulma yani varisler oluşur. Bu varisli bacaklarda kan damarları şişer. Bu dolaşım bozukluğu için Gotu Kola düzenli kullanıldığı zaman harikalar yaratır. Damar cidarlarındaki bağ dokusu hücrelerinin sentezini düzelterek ve kollagen doku onarımını başlatarak damarlara elastıkiyet kazandırır.Aynı şekilde selülitli bacaklarda da kollagen doku yenilemesi yaparak bacaklara pürüzsüz bir görünüm kazandırır.İkinci en önemli özelliği ise cüzzam (mycobacterium leprae), sedef hastalığı (psöriasis) gibi ciltte oluşan yaralarda, geçmeyen yaralarda topik olarak (pomadın hastalıklı deriye tatbiki) uygulandığında protein sentezini başlattığını, kollagen doku oluşumunu sağladığını ve oradaki dolaşım bozukluğunu ortadan kaldırdğını tesbit etmişlerdir.

Ameliyat sonrası yaralarda kullanıldığında dokunun kendini yenilemesinde çok faydalıdır.Bunun dışında anksiyeteye iyi geldiği, zekayı arttırdığı, romatizmaya iyi gelip el ve ayak eklemlerinin hareketlerini kolaylaştırdığı da bilinen özellikleri arasındadır.Saç ve tırnak büyümesini de hızlandırdığı belirtilmektedir.Bu otun bir enteresan tarafı da yurt dışında kozmetik olarak da kullanılmasıdır.Anti aging dediğimiz yaşa karşı gençleştirici krem ve losyonları yapılmıştır.İçindeki maddeler mükemmel bir netice vermiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp